De oersoep en zijn varianten: mannen weten waarom

oersoep2Vandaag ga ik pikante pompoensoep met krab bereiden, niet alleen om in de keuken te kunnen vluchten tijdens familiebezoek, maar ook als hulde aan de oersoeptheorie. Deze stelt dat er onmiddellijk na de big bang een extra hete ‘soep’ (soup, soupe, suppe, zuppa) ontstond van quarks en gluonen, waaruit na enkele milliseconden materie kristalliseerde, zijnde protonen en neutronen.
De welbekende Large Hadron Collider (LHC) in Genève, bekend van het nooit gevonden ‘goddelijke’ higgsboson, gaat deze vroegkosmische blubber van zo’n 13 miljard jaar geleden nu terug oproepen via een soort lood-op-lood-bombardementen. Zo werd ons met veel getoeter aangekondigd, en alle wetenschappelijke tijdschriften stonden vol van dit heuglijke nieuws, tot het ook Het Laatste Nieuws erover berichtte. En dan kunnen wij er niet meer om heen.
De soep wordt uiteraard niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend: stel u vooral niet voor dat er iets te ‘zien’ zal zijn, het gaat vooral om statistiek en berekeningen van zogenaamde afwijkingen, schaduwen en sporen en schaduwen van schaduwen die vermoedens opleveren.
Dat zou bij vrouwen eigenlijk al argwaan moeten oproepen. Waar zijn die mannen eigenlijk mee bezig? De euforie rond steeds maar nieuwe, uiteraard onzichtbare deeltjes,- wie gelooft nog dat dit over wetenschap en kennis gaat, laat staan wetenschap waar deze planeet beter van zou kunnen worden?
Ik geloof dus steeds meer in het speelgoedcomplot: mannen vluchten in de oersoep en de machinerie daar rond om van huis weg te zijn. Dat is niet eens nieuw: vroeger waren het vooral filosofie en alchemie (de Griekse filosoof uit de oudheid, Anaximander, bedacht al een soort oersoeptheorie) die uitblonken in het fabriceren van abstracte b(r)ouwsels waar vrouwen geen zaken mee hebben.
oersoep3Daarna volgde de bier- en wijnproductie met zijn ondoorgrondelijke geheimen, de academie, de universiteit, het kunstwezen, de politiek, de vrijmetselaarsloges, de speculaties rond het ontstaan van het leven op aarde (ook al een oersoepverhaal), de pleiade van mannelijke meesterkoks, de literatuur, de pornografie, lucht- en ruimtevaart, wiskunde, en nu dus de elementaire-deeltjes-fysica. Allen zijn het aspecten van vluchtgedrag, weg van de vrouw die de echte oorsprong van het leven via haar eisprong beheert. Zij weet, zij is, daarom heeft ze nauwelijks behoefte aan ‘essentie’,- een woord dat alles oproept behalve echtheid.
Anders gezegd, en nu heel concreet: mannen draaien rond de pot of zitten erop, al zo’n 10.000 jaar sinds de homo sapiens besliste om het zwerversbestaan op te geven ten voordele van de boerenstand. U moet er maar eens op letten: zelfs als een wetenschapper op TV zich verstaanbaar probeert te maken voor het grote publiek, eindigt hij in abrakadabra en jargonesk gemompel. De anale oersoeptaal vol onontcijferbare vermicelli. Mijn god.
De ernst waarmee heel het LGC-gebeuren in en onder Genève zich opdringt als grensverleggend en hemelbestormend, maakt het weerom grappig en onernstig. Uiteindelijk is heel het oorsprongs-, evolutie- en vooruitgangsdenken een tamelijk potsierlijk alibi om zich niet te moeten bezighouden met de soep van hier-en-nu, die op overkoken staat. Echte mannen zijn altijd elders, verder, hogerop, dieper in.
Pompoensoep met krab dus. Een vermoeden van essentie. Boem paukenslag.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .