‘Eigendom is diefstal’: Kortrijkse politie treedt kordaat op

Kijk, dit is nu een typisch voorbeeld van doorgeslagen flikkenarrogantie en blauwe stoerdoenerij, aangemoedigd door terreuralarmen allerhande.
Vier tieners tussen twaalf en veertien worden door de Kortrijkse politie op heterdaad betrapt… terwijl ze hun eigen fiets stelen. Dat was voor de pakkenmannen geen argument: stelen is stelen, ook als het je eigendom betreft. Gekneveld naar het politiebureau voor verhoor, en ‘daarna mochten ze beschikken’, aldus een tevreden burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open-VLD).
Wie zin heeft voor de surrealistische humor van dit verhaal, zoals ondergetekende, moet zich ook realiseren dat het huidige (on)veiligheidsklimaat hysterische trekjes vertoont en dromers van een Nieuwe Orde op ideeën brengt. Zo zou men –als ik er even mijn eigen branche bij mag betrekken- schrijvers kunnen arresteren op beschuldiging van plagiaat, namelijk het afschrijven van zichzelf. Duizend zweepslagen daarvoor, in naam van het bondgenootschap met Saudi-Arabië.
Om daarop te anticiperen probeer ik dan ook zoveel mogelijk uit alle vaatjes te tappen, doorheen alle stijlen te fietsen: politiek, cultuur, economie, lifestyle, serieus, onserieus, populistisch, obscurantistisch, moraliserend, cynisch,- noem maar op. Tot wanhoop van de lezer, maar voor de schrijver de ultieme strategie om identiteit te wissen en het zelfplagiaat te ontwijken. Elke dag iemand anders, elke dag een wit blad.

Met de arrestatie van de eigenfietsdieven past Vincent Van Quickenborne overigens onbewust een bekend motto toe van de Franse anarchistische filosoof Pierre-Joseph Proudhon (1809 –1865): ‘Eigendom is diefstal’ (‘la propriété c’est le vol’). Wie iets bezit, ontneemt het aan de andere, en dient daarvoor ook gestraft. Meteen het adagium van de radicale collectivisten, vreemd toch wel als een liberaal daarmee aan de haal gaat.
Vreemd is ook dat het liberalisme ooit stond voor een ideologie van de vrijheid en de zelfverwezenlijking. Dat is nu helemaal passé: in het spoor van de N-VA gaan de Quickies van vandaag en morgen voor een totale controlemaatschappij die, in naam van de veiligheid, beslag legt op alles en iedereen. Ook wel genoemd het totale overheidsbeslag. Zonder excuses, beklemtoont de burgervader nadrukkelijk.

U hebt natuurlijk op het filmpje gezien dat het om bruine fietseigenaren gaat. Weliswaar met een onvervalst Kortrijks accent, maar toch. Als deze kutallochtoontjes van plan waren om zich als normale burgers te gedragen, dan zijn ze nu toch wel tot betere inzichten gekomen.
Voor meer inzicht raad ik u de ‘Ladri di biciclette’ (‘Fietsendieven’) aan, een film uit 1948 van Vittorio de Sica. Waarin de sukkel Antonio de lakens van zijn beddengoed verpandt om een fiets te kunnen kopen, nodig om aan een job te geraken. De fiets wordt gestolen, niet gevonden, waarna Antonio er uit wanhoop zelf eentje steelt en betrapt wordt.
Zo komt alles toch nog goed en is rechtvaardigheid geschied.
Van terreur naar overheidsterreur: het overstapje is zo vlot gezet. Een verwittigd fietser is er twee waard.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .