Van enkelband tot muilband: drop the dead dog.

Diesel

‘Enkelband voor radicale geesten’, zo kopt De Standaard vanmorgen met ingehouden enthousiasme. Op een of andere manier vond ik dit een verontrustende titel, en nam het zelfs persoonlijk. Want wat zijn ‘radicale geesten’? Hitler en Stalin waren dat zeker, maar Socrates en Nietzsche wellicht ook. Of Stravinsky en Einstein. En nog wat rare kwieten.
De semantische slordigheid waarmee termen zoals ‘extremisme’, ‘radicalisme’, ‘fundamentalisme’ en ‘terrorisme’ door elkaar gebruikt worden, lijkt me zelf een aspect van de paranoia die de geesten binnen druppelt dankzij het actuele IS-schrikbewind. Dit is niet gezond.

Dus even beknopt stellen vanuit mijn persoonlijk woordenboek: een extremist is iemand met een overtuiging die ver buiten de mainstream ligt (een VB-er of een PvdA-lid bijvoorbeeld, maar net zo goed een veganist). Een radicaal is een intellectuele extremist die grenzen verkent en ze soms overschrijdt, maar eigenlijk geen vlieg kwaad doet. Een fundamentalist is een religieuze fanaticus die naar de letter van zijn geloofsleer wil leven. Een terrorist tenslotte is een extremist of fundamentalist die geweld uitoefent, dood en vernieling zaait, en heel de samenleving dwingt om zich met zijn ‘probleem’ bezig te houden.

Vul zelf verder in, maar ik houd aan deze nuances, omdat ik mezelf ook als radicaal beschouw en een affiniteit heb met andere radicalen. Kunstenaars, denkers, schrijvers die buiten de lijntjes kleuren, Charlie Hebdo, maar evengoed diehards zoals Anja Hermans​ die 4273 kilometer heen en weer aflegde tussen Antwerpen en Málaga om een gedumpte straathond te gaan ophalen,- zoals ik zonet op haar FB-pagina las. Objectief is dat belachelijk, maar het schudt ons dooreen en verfrist het brein.
Radicaliteit is het peper en zout van het cultuuruniversum. Ze behoedt ons voor intellectuele luiheid en sluimer in de mainstream. Ze is persoonsgebonden en existentieel. Ik ben sinds mijn 14de geradicaliseerd, toen ik een stout krantje uitgaf en daarvoor van school werd gestuurd. Vanaf dan begreep ik dat, wat ertoe doet, in de marge plaats vindt.
En eigenlijk pik ik het dus niet dat we die Jihadi’s nu het woord ‘radicaal’ laten kapen.

Maar dus nu die enkelband. Sommigen maken gewag van de ‘Israëlisering’ van onze samenleving. In Israël staan tot de tanden gewapende bewakers en agenten op elke hoek van de straat, aan elke inkom. Tanks en legerjeeps in alle straten. Dat geeft naar het schijnt een veiligheidsgevoel. De keerzijde is, dat niemand nog zin heeft om buiten de lijntjes te kleuren, behalve een paar verdwaalde radicalen zoals David Grossman, die zelf een zoon verloor in de Libanese oorlog en durft te benadrukken hoe psychotisch en paranoïde de Israëlische samenleving geworden is.
Cultuur die de status van amusement en ‘Kraft durch Freude’ (dat was het cultuurmotto van de nazi’s) ontstijgt, is er per definitie verdacht en subversief. Dat zou de Standaard misschien in Vlaanderen ook wel willen, vandaar het rare onderschrift onder die kop: ‘Regering wil radicale geesten EN potentiële Syriëstrijders verplichten om een elektronische enkelband te dragen’. Let op het woordje ‘en’,- waarmee de Sanctorums, Hermansen en alle honden-in het-kegelspel geruisloos bij de Jihadisten worden gerangschikt.
Een hond die gedresseerd wordt om zich door een bom uiteen te laten rijten, in het algemeen belang.  Radicaal is, om ook daar een vraagteken bij te plaatsen. Gij ruste in vrede, Diesel, dit was zeker jouw oorlog niet.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Van enkelband tot muilband: drop the dead dog.

 1. Hans becu zegt:

  Denk dat het citaat uit DS vooral veel zegt over het amateuristisch niveau van de “kwaliteitspers.”Je zou er een mooie studie over kn. maken Johan.

 2. pipsesippi zegt:

  Volgens de mainstream “gazetten” is iedereen die hen niet klakkeloos nablaft (RIP Diesel) radicaal. Ik ben zeker radicaal, laten we het als geuzennaam gebruiken, zo radicaal dat we de politiek correcte leugentjes de ons worden voorgeschoteld weigeren aan te nemen en dat nog hardop durven zeggen ook. Weet er iemand waar ik mijn enkelband kan gaan afhalen? Want muilkorven kunnen ze een radicaal niet, wij blaffen niet (na), maar bijten wel (enkel als het echt nodig is, bij voorkeur met woord en pen, nooit met het zwaard). Ik zie niet in hoe die enkelband mij daarvan gaat tegenhouden, maar kom…

 3. #caninelivesmatter zegt:

  Kunnen ons vast verwachten aan een bezoekje met bijhorende uitkaffering van het Comité Ter Bevordering Van Opinionele Middelmatigheid En Voorkoming Van Radicalisering indien ons GSM-signaal niet opgevangen wordt in de buurt van het volgende K3-concert.

  • aghasee zegt:

   Inderdaad k9livesmatter, het is de Europese- en wereldleiders (sic) niet te doen om (veelal moslim-) terrorisme uit te roeien.
   Terrorisme en ander geweld (kopschoppers in de straten en treinstations) is hun probleem niet; de lastpakken zijn immers gekend. Aboutaleb -die het zich kan permitteren om halferwege de week op restaurant te gaan met belastinggeld- is er gerust in dat hij ijlings in veiligheid zal gebracht worden als er een auto met ‘verdachte’ (lees: Belgische) nummerplaat geparkeerd staat nabij het eethuis van zijn keuze.

   Hun doel is totale domheid door enerzijds brood, spelen en indoctrinatie (vrt iemand?), aangevuld met totale controle.
   Wij zullen het ondergaan en zullen het bovendien nog betalen ook. Onze vrijheden worden ingeperkt, terwijl ali afghanistan zich met vals paspoort en AK-47 in de rugzak even een gratis gebit komt laten aanmeten, onderweg naar een nieuw Parijs.
   Ondertussen heeft de Europese Comissie het licht gezien en gaat het legaal(!) aanschaffen van een vuurwapen nóg moeilijker maken, zodat de Westerse, niet-radicale burger nóg weerlozer wordt.

   In afwachting leggen we maar beter een beetje tolerantie aan de dag.

   • Koenraad zegt:

    Heel zeker de spelen ! De geglobaliseerde voetbalbonden kunnen allang niet meer KLEIN denken. Het OVERMATIG BETAALD voetbal MOET altijd doorgaan.
    Met live radio en tv én uitpuilende krantenkaternen met vooraf, voor, na en achteraf beschouwingen… Zijn dat onze waarden ?
    Elk weekend opnieuw hele karavanen auto’s en autocars voor Pro League wedstrijden en zelfs vliegtuigladingen vol supporters bij Europese of wereldbekerwedstrijden. Dan telt de zware ecologische voetafdruk, het fijn stof even niet mee. ALLES voor deze ‘sportieve’ gaapgezondheid ! Wij zullen doorgaan … om weer door te gaan …

 4. #caninelivesmatter zegt:

  @Koenraad: je kiest er zelf voor om je daar wel of niet aan te ergeren. Eens je door hebt dat het individu niet meer is dan een efemere reterritorialisering van kapitalistische verlangenseconomieën, ben je niet meer in staat je om je druk te maken over lichtheid van de massacultuur, het mediabedrijf inclusief. De pretentieuze claim van niet-reduceerbare subjectiviteit behoort tot het spektakel en maakt het voor toeschouwers tegelijk zowel gevaarlijk (jouissance!) als grappig door de zich een subjectiviteit hallucinerende verlangensstromen te verleiden om hun libidinale inzet eindeloos te blijven verhogen. Neem bv. de manier waarop Hollande of Michel zich een lang en veel te publiek orgasme zitten te snokken met hun platoons-fascistische gebeuk over waarden, republiek, strijd, mensenrechten, het westen en meer die apekool. Millenia van Greco-Romeinse fallogocentrisch gereïficeer van sociale relaties waarvan men de eigen potsierlijke performance als de ejaculatie ziet. Tip: als het/hij/haar/ze in een reisgids staat/staan of in het nieuws is/zijn, hou je er dan zo ver mogelijk van af als je leven je dierbaar is (eppur io voglio godere…).

Reacties zijn gesloten.