Vooral niet demoniseren: uiteindelijk is IS ook maar een bedrijf met een ‘disruptief’ cachet.

Abdelhamid Abaaoud, het ‘brein’ achter de Parijse 13/11-aanslagen en momenteel compleet onder de radar, is helemaal niet opgegroeid als kansarme allochtoon in een achterstandswijk. Hij komt uit een relatief welstellend gezin van middenstanders, bezocht goede scholen en werd een welstellend zakenman. Toch ontpopte hij zich als Jihad-ronselaar en werkte zich op in de IS-hiërarchie als zelfverklaarde ‘terreurtoerist’ die steeds uit de handen van de verzamelde staatsveiligheidsdiensten wist te blijven.

Dat profiel is interessant. Temeer daar Abdelhamid, in tegenstelling tot zijn handlangers/uitvoerders helemaal geen zin heeft om te sterven en hooguit zijn dood in scène zet om uit de handen van zijn achtervolgers te blijven. Het is ook deze held die zijn zijn 13-jarige broertje Younes ontvoerde en meenam naar Syrië om als kindsoldaat mee de heilige oorlog uit te vechten.

Het doet vermoeden dat er minstens twee soorten jihadisten zijn, zoals in elke beweging: leiders en meelopers, het alfadier en de meute. Met tussenin eventueel nog de beta, de luitenant of assistent. De meelopers zijn de fanatiekste, hebben een laag zelfbeeld, zoeken de groep, willen bevestigen en daden stellen. Het ticket naar het paradijs is de ultieme beloning. Het zijn gestuurde projectielen, geprogrammeerde robots. We kunnen ermee lachen, maar luttele eeuwen terug teerde het Christendom op hetzelfde perspectief bij sukkelaars en analfabeten.

De alfa’s zijn Narcistisch, bovenintelligent, opportunistisch en manipulatief. Ze verstaan de kunst om te delegeren en toch zelf met de pluimen te gaan lopen. Ze zijn mobiel, -letterlijk en figuurlijk-, flexibel en hyperrationeel. Ze geloven zelf in weinig, maar zien wel het geloof als een enorme mobiliserende kracht. Ze zijn de overlevers en switchers. Het zijn de lui die bijvoorbeeld onder het nazi-regime nog een hoge functie hadden, maar zich nadien toch weer snel konden dedouaneren naar een vooraanstaande positie in de samenleving.

Het grappige is nu dat deze onderverdeling in niets verschilt van hoe onze samenleving gestructureerd is. We vinden de alfa’s, beta’s en werkmieren in elke onderneming, elke organisatie. Sterker nog: Islamitische Staat IS een onderneming zoals Facebook, het Vaticaan, de EU. Zullen we Facebook uit de wereld helpen –als we dat zouden willen- door Mark Zuckerberg en zijn complete staf te ‘neutraliseren’? Ik denk het niet. Bestaat het bedrijf dankzij de input van alfa’s? Uiteraard wel.

Wat zou de strategie dan zijn in zo’n geval? Juist: de structuur zelf overnemen. Alfa’s zijn namelijk zo opportunistisch dat ze ook absoluut onloyaal zijn tegenover de structuur zelf en zijn missie. Het kan niet zo moeilijk zijn om een kolonne vet betaalde Abdelhamids naar Syrië te sturen, ze te laten infiltreren in de top, waarna IS finaal overstapt op het Boeddhisme en de merchandising van oranje gewaden en andere parafernalia.

U lacht: maar zo is in Vlaanderen ook het IJzerbedevaartcomité van flamingante, ‘staatsgevaarlijke’ organisatie geëvolueerd naar Belgisch-nationaal memoriaal, volledig onschuldig en systeembevestigend. Wie dit ook heeft uitgedacht: de strategie is geniaal.

Laten we dus vooral niet demoniseren,- uiteindelijk is ook IS maar een bedrijf met een disruptief cachet: een marktbederver en prijsbreker, de Uber van de religieuze sector. Daar ga je niet met meer wetgeving tegenaan, en ook niet met meer politie, maar met sluwe marktstrategieën, tot en met overnames. Net omdat het de sturende krachten, de verwende jochies in maatpak, de bovenbouw, niet uitmaakt voor welke missie ze gaan. Daarom ook maakt Boerenbondbaas Piet Vanthemsche straks de overstap naar het Wit-Gele kruis: van de vleeslobby naar de krukkendienst voor kankers, het maakt hem niet uit. Zijn evenbeeld is, horresco referens, de springerige zakenman Abdelhamid Abaaoud.

Immoreel is de nv Mensheid, cynisch is het kapitalisme,  of waar dacht u dat de IS-top zijn inspiratie haalde?

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vooral niet demoniseren: uiteindelijk is IS ook maar een bedrijf met een ‘disruptief’ cachet.

  1. Marc Schoeters zegt:

    Beste Johan. Ik kan je in (on)zekere zin wel volgen. De mens is een biologisch kuddedier dat verlangt naar de nestwarmte van een hiërarchisch georganiseerde groep. En zich graag onderwerpt aan cynische leiders. In dat opzicht is er inderdaad geen enkel verschil tussen het Pentagon, Apple, het Humanistisch Verbond, de islam en een school voor volwassenenonderwijs. Je hebt één leider, één al dan niet politiek-correct geloof en voor de rest vele sukkels die naar de slachtbank gaan. Maar je onderschat de absolute macht van een transcendent geloof – omdat je een heiden bent. Net als ik. Er zijn vele mensen op deze planeet die met angst en beven écht geloven in de hel. En écht geloven dat de geboden van hun god belangrijker zijn dan een levend wezen – zelfs al is het hun eigen kind. Een vriend van me vertelde me daarnet dat een islamitisch homovriendje van hem zijn horreur uitsprak over wat er in Parijs is gebeurd. Wat dan? “Hemel – zij hebben daar een koran verbrand.” Laten we over dat antwoord eens goed nadenken…

Reacties zijn gesloten.