Als het in Brussel knettert, knalt het in Parijs: de media en Molenbeek

MolenbeekDe wereldpers heeft Sint-Jans-Molenbeek ontdekt, nu blijkt dat de bloedige aanslagen in Parijs vooral in deze pittoreske Brusselse gemeente werden bedisseld. Waarin een klein land groot kan zijn. Meteen is het ook alle hens aan dek in de Belgische en Vlaamse pers, wakker geschoten door het internationaal tumult omtrent de hoofdstad van het Jihadisme.  Want vergis u niet: onze pers heeft Molenbeek ontdekt omdat The Guardian, de Washington Post en Der Spiegel Molenbeek hebben ontdekt, niet omgekeerd. Hier en daar klinkt zowaar een bescheiden mea culpa.

De soft-linkse krant De Morgen bloklettert met een citaat van politicoloog  Dave Sinardet (VUB): “Radicalisering in Molenbeek werd afgedaan als kritiek op multiculturaliteit”. Boeiende vaststelling. Vooral omdat deze krant zelf jaren lang de toon aangaf inzake politiek-correcte ontkenning. “Niemand begreep wat er in Molenbeek gaande was” stamelt De Morgen verder. Misschien wilden ze het gewoon niet begrijpen, snoven ze alleen de couscousgeur op, en werd er vooral geschamperd op de ‘vunzige’ sociale media die wél een en ander signaleerden.

In De Standaard van het zelfde: “Sint-Jans-Molenbeek, broeihaard van terrorisme”. Klopt, maar rijkelijk laat ontdekt voor een krant met zoveel mankracht, middelen en intellectuele pretenties. Molenbeek ligt maar op een goeie tien kilometer van Groot-Bijgaarden waar een 200-koppige DS-redactie zijn broek zit te verslijten, aan de afstand kan het niet liggen. En alweer voert deze krant vandaag een pleiade van opiniemakers op, die terrorisme aan kansarmoede linken,- een fatale legitimatie van geweld en terreur. Daarnaast klinkt het weerom dat we onze rechtstaat moeten veilig stellen maar ook de multiculturele rijkdom moeten koesteren, en meer van dat soort wollige praat waar lokale bewindvoerders als Philippe Moureaux (PS) decennia lang kracht uitputten om… niets te doen.

Morele verantwoordelijkheid

Want wat is nu de essentie? Dat Molenbeek helemaal geen multiculturele gemeenschap herbergt maar louter tot islamfundamentalistisch minikalifaat is uitgegroeid, een ‘etnisch-religieuze enclave van een zeer gesloten, bekrompen gemeenschap’. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Teun Voeten in BrusselNieuws, maart van dit jaar.

Voeten is echt wel wat gewoon als oorlogsfotograaf, bekend om zijn fotoreportages over daklozen in New York, het extreme geweld van Mexicaanse drugkartels en de oorlogen in onder andere Rwanda, Bosnië, Irak en Afghanistan. Molenbeek echter was voor hem een compleet onleefbare plek, die hem zijn koffers deed pakken. Dat wil wat zeggen.

Voordien had ook al het reclamebureau Mortierbrigade zich eerst met veel multicultureel idealisme in deze gemeente gevestigd, om er nadien halsoverkop weer weg te vluchten voor de agressie, het vandalisme en de criminaliteit. Complete no-go-zones voor de politie waren ontstaan, en vrouwen zonder hoofddoek werden er ei-zo-na gemolesteerd. Woon daar eens tussen als niet-moslim.

Toch bleven De Morgen en De Standaard hun best doen om het fenomeen te herleiden tot couleur locale, straatanimatie als hobby van kansarme allochtone jongeren, en Brussel te zien als een multiculturele oase met hoogstens wat onfrisse kantjes. Ze cultiveerden een roze bubbel die helemaal niet klopt met de realiteit, maar die veeleer de sporen draagt van het Belgische compromisdenken. Daarbij werden ook systematisch opiniebijdragen geweigerd die de vinger op de wonde legden, of relevante literatuur (zoals ‘Brussel-Eurabia’ van Arthur Van Amerongen, 2007) genegeerd.

Ik verklaar deze establishmentpers moreel medeverantwoordelijk voor Parijs, 13/11. Door hun stelselmatige ijver om de problemen niét te benoemen, hebben zij een klimaat van laksheid geschapen dat ook het politieke discours infecteerde. Hetgeen tot een enorme onderschatting van de ernst van de situatie leidde, een gebrek aan alertheid en een onderbezetting van de inlichtingendiensten (waar nauwelijks iemand Arabisch spreekt). De pers brieft dus de politiek, jammer maar waar.

Waardoor premier Michel gisteren nog, op Koningsdag, voor de kamer verzekerde dat “de islam een vreedzame godsdienst is, vol mededogen”.

Dat is natuurlijk niet zo, zelfs de linkse moraalfilosoof Patrick Loobuyck weet beter, evenals vermoedelijk Charles Michel zelf. In de Koranverzen van het Zwaard wordt namelijk opgeroepen om te strijden “tegen hen die niet in God geloven en niet volgens Gods verboden leven”. Wat in Molenbeek zeer letterlijk wordt genomen. Terwijl de Fransen hun wonden likken en op het punt staan, de principes van de rechtstaat en de lekenstaat te herijken, staat er in Brussel een premier de islam te bezingen. Il faut le faire.

Als het in Brussel knettert, knalt het in Parijs. Eindelijk spelen we weer een rol van formaat in het wereldgebeuren. Nogmaals: de politici zijn wie ze zijn, maar het is de verdomde taak van de pers om hen met de neus op de feiten te duwen. Molenbeek had al veel eerder voer voor onderzoeksjournalisten moeten zijn, en niet enkel voor de actuele ramptoeristen. ‘Saneren’ en ‘opkuisen’, termen die ik nu veel hoor, gelden misschien ook en vooral voor die sector.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Als het in Brussel knettert, knalt het in Parijs: de media en Molenbeek

 1. Raf Torfs zegt:

  Erg voor de weerom onschuldige slachtoffers. Als deze moordenaars,nu eens de hun bevriende media en vooral hun politieke beschermheren/dames hadden geliquideerd dan hadden ze een op beetje respect van mij kunnen rekenen. Wat niet wil zeggen dat ik een stel vulgaire moordenaars wil beschermen. Gaat ons politiek correct gerecht misschien eindelijk ook eens wakker worden en optreden om dit soort helden te laten repatriëren naar hun thuislanden,hun familie mag mee in het kader van de gezinshereniging

 2. Erik zegt:

  Waarom wordt dit artikel niet in De Standaard, De Morgen, Knack,… gepubliceerd? Sanctorum: tijd om wat aan uw PR te doen misschien?

 3. Koenraad zegt:

  Het is een bende nihilistisch onderkruipsel, crimineel tuig van de richel, zielig mohammedaans addergebroed.
  En achteraf met de geijkte commentaar van hun overtalrijke gezinsherenigde familievaders, broers en neven over hun moordende of ondergedoken trawanten: “Hij heeft het niet gedaan, het gaat wel niet naar school maar het is zo’n brave jongen, hij heeft wel geen rijbewijs maar hij heeft nog nooit iemand doodgereden, en vijf en zessen,…”

  En dan het chronisch gezever over (kans)armoede van het leger onheilstherapeuten. Iedereen kent sukkelaars, Vlamingen dan. Of autochtone Fransen, of Engelsen,…
  Die de middelen niet hebben om oorlogswapens te smokkelen, misdaadauto’s te huren, blitse smartphones te organiseren, om “in drugs of meisjes te doen” maar die geïsoleerd, ook aan de maatschappelijke onderkant overleven, en stil hopen op betere tijden, waar ouders eten en vakantie uit de mond sparen om hun kinderen -duurder- te laten studeren, opdat zij hogerop zouden geraken… Voor deze anonieme, brave maar aangroeiende massa nauwelijks media-aandacht, geen drommen welzijnswerkers, straathoekwerkers zelfs overbodig.
  In stilte betaalt die autochtone onderklasse mee voor de weldaden van de verrijkende massa-immigratie, voor meer (sociale) woningen en dus minder open ruimte en meer fijn stof, meer multiculturele scholen maar minder kans op werk, meer leeflonen maar zonder veel perspectief, meer schuldbemiddelaars, meer oproerpolitie, oplopende kosten voor staatsveiligheid, hogere legerbudgetten die nimmer welvaart en welzijn creëren,…

 4. Marc Schoeters zegt:

  Eerste minister Charles Michel verklaarde tijdens een plechtigheid naar aanleiding van Koningsdag in de Kamer over de aanslagen in Parijs: “De daders liegen als ze zeggen dat ze doden in de naam van Allah, ze doden in de naam van haat. De islam is een vreedzame godsdienst vol mededogen.” Met andere woorden – IS heeft niets met de islam te maken. En voor de lieve vrede liegt de premier van België er dus zelf lustig op los. Geen enkele serieuze onderzoeker kan staande houden dat de islam een religie van de vrede is. Noch de fundamentele geschriften – koran en hadith – noch de praktijk wijzen erop dat dit het geval zou zijn. De koran is een oorlogsboek dat oproept tot permanente strijd tegen de ongelovigen. En op dit moment gebruiken volgelingen van Mohammed op alle continenten extreem geweld om de daad bij het woord te voegen. Maar de boodschap van Michel dat de islam “een vreedzame godsdienst vol mededogen is” wordt natuurlijk in alle grote kranten en officiële media vermeld en uitvergroot – zonder enige bewijsvoering of weerwoord van onafhankelijke islamcritici.
  Een ander voorbeeld van hoe de officiële pers zich naadloos aanpast aan het officiële discours van de machthebbers is het gemak waarmee een “expert” als Koert Debeuf wordt opgevoerd. Deze “onafhankelijke onderzoeker” krijgt een breed forum in de officiële pers – vooral in De Morgen en in De Standaard – om luidkeels te oreren dat we in de val van IS aan het trappen zijn. Ik citeer: “Noem het geen oorlog tegen het extremisme, noem het zeker geen oorlog tegen de islam. Noem het een strijd tegen barbarisme. Ten tweede zou het onverstandig zijn mocht Europa nu de grenzen afsluiten. Dat is precies wat IS wil. […] Noem het geen heilige oorlog, maak er geen kruisvaart van tegen de moslims, daar stuurt IS net op aan. Het is belangrijk voor ogen te houden dat 99,5 procent van de moslims tegen dit soort aanslagen is.”
  Hallo? Waar tovert de “onafhankelijke onderzoeker” dat cijfer van 99,5 procent vandaan? Zeker als men weet dat uit een recente studie van het Berlijnse Centrum voor Sociale Wetenschap (WZB) bij 9000 moslims en christenen in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Oostenrijk blijkt dat een ruime meerderheid van de Belgische moslims fundamentalistisch is – geen homoseksuele vrienden wil, absoluut geen Joden vertrouwt en vindt dat de shariawetten boven de democratische wetgeving staan.
  En volgens Debeuf zou IS dus willen dat de grenzen van Europa dichtgaan. Dit is helemaal van de pot gerukt. Mag ik de heer Debeuf eraan herinneren dat IS zelf begin februari 2015 aankondigde van plan te zijn in één klap minstens een half miljoen bootvluchtelingen op Europa af te sturen. Onder hen zouden zich veel vermomde terroristen bevinden. Zij moeten de in Europa woonachtige moslims helpen mobiliseren. En IS zal de nieuwe rekruten vervolgens inzetten voor het verzamelen van inlichtingen, het delen van wapens en het uitvoeren van militaire operaties.
  Waarom verkoopt Koert Debeuf dan zijn baarlijke nonsens? En waarom krijgt hij in de officiële pers zoveel aandacht? Een korte zoektocht naar de biografische achtergronden van deze “onafhankelijke onderzoeker” is heel verhelderend.
  In 1998-1999 was Debeuf anderhalf jaar politiek medewerker van Carl Devlies (CD&V), toen zes maanden waarnemend burgemeester van Leuven. Daarna werd hij politiek medewerker van Trees Merckx (CD&V), Vlaams parlementslid en secretaris van het Vlaams Parlement. In 2000 was Debeuf nationaal voorzitter van de toenmalige CVP-Jongeren. Toen Johan Van Hecke en Reginald Moreels de Nieuwe Christen-democraten of NCD oprichtten, werd Debeuf politiek secretaris van de nieuwe partij. Uiteindelijk stapte hij over naar de VLD en werd speechschrijver en later zelfs woordvoerder van Guy Verhofstadt.
  Tijdens de zogenaamde Arabische Lente stuurt de Europese liberale fractie (ALDE) Koert Debeuf naar de Egyptische hoofdstad Caïro om er de ontluikende politieke partijen te ondersteunen. Hij vertegenwoordigt er als intimus van Guy Verhofstadt de Europese liberale fractie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. En wie zijn die “ontluikende politieke partijen” die hij vanuit Caïro “ondersteunt”? U raadt het nooit – de Moslimbroeders. Volgens Debeuf vallen deze immers best mee. Nog sterker – hij vergelijkt ze zelfs met de Amerikaanse Republikeinen en zegt dat ze weliswaar “moeilijk te begrijpen” zijn, “maar ze zijn wel democraten”.
  En deze politieke kameleon is dus de “onafhankelijke onderzoeker” die door “kwaliteitskranten” als De Morgen en De Standaard wordt opgevoerd om te verklaren dat IS tegen de massa-immigratie vanuit het Midden-Oosten naar Europa gekant is en dat EU-landen daarom absoluut de grenzen moeten openhouden. Het is alsof men zijn baasje Verhofstadt hoort spreken – u weet wel de politicus die in november 2013 meegeholpen heeft aan een ongrondwettelijke putsch in Oekraïne om er samen met het neonazistische Azov-bataljon een regering van oligarchen aan de macht te helpen – waarin ook leden van de fascistische Svoboda-partij zetelen. En als ik fascisten zeg dan bedoel ik écht fascisten. Het embleem van het Azov-bataljon bevat zowel het zwarte zonnerad van de nazi’s als het embleem van Hitlers SS-divisie Das Reich. En Svoboda-adviseur Joeri Mychaltsjysjyn richtte in 2005 een Joseph Goebbels Political Research Centre op, hetgeen later werd herdoopt met de naam Ernst Jünger. Hij verwees naar de Holocaust als een “periode van licht in de geschiedenis”.
  Dat zijn dus de Oekraïense vrienden van Verhofstadt. En zijn vroegere woordvoerder en intimus Koert Debeuf woont nu dus in Caïro – waar hem natuurlijk geen strobreed in de weg wordt gelegd – en “ondersteunt” daar de Arabische “Lente”. En zo’n man krijgt na de oorlogstaferelen in Parijs in de “kwaliteitsmedia” alle gelegenheid om te verklaren dat IS niets met de islam te maken heeft, dat IS gekant is tegen de migratie van moslims naar Europa, dat de “vluchtelingen” uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika een verrijking betekenen voor de Europese cultuur en dat daarom de grenzen van de EU wagenwijd moeten openblijven. Je moet het maar durven. George Orwells ‘Newspeak’ is er kinderspel bij.
  De verborgen agenda is duidelijk. De EU-machthebbers willen in Europa een “sociaal” model installeren gebaseerd op het Duitse – veel goedkope arbeidskrachten, lage lonen en versplintering van elke sociale en culturele cohesie. Zo blijft er nog alleen een markt van honderden miljoenen individuele “burgers” over die zo goedkoop mogelijk willen werken, bang zijn om hun job te verliezen, zich verdoven met consumeren en totaal geen gezamenlijke tegenkracht meer kunnen vormen tegen de Europese oligarchen. En aan dat plan werken onze officiële media en kranten dus volop aan mee – door mensen als Koert Debeuf op te voeren als “onafhankelijke onderzoeker”. En zogenaamd “links” tuint er volledig in. Niet alleen in de officiële pers maar ook op de sociale media klinkt er luid applaus voor het “apart en kritisch” geluid van Koert Debeuf – vooral door mensen die bang zijn om afscheid te moeten nemen van hun eigen politiek-correct geloof. En bang zijn om de harde waarheid onder ogen te zien – dat een wereldoorlog dag na dag onvermijdelijker wordt. Verblind door politieke correctheid klinkt de roep om open grenzen en het adagium van een “vredelievende islam” deze Gutmenschen als muziek in de oren. Terwijl heel het sociaal zekerheidsstelsel dreigt in te storten. En alle sinds eeuwen bevochten vrijheden aan banden worden gelegd. Ik zou me bijna gaan schamen om mezelf links te noemen.
  Conclusie – Johan Sanctorum heeft honderd procent gelijk. De establishmentpers draagt een moreel verpletterende medeverantwoordelijkheid voor Parijs, 13/11.

 5. vercauteren freddy zegt:

  Het is de taak van de media……. Zeg dan gewoon: het is wat het is, en het zal zo blijven. De enigen die substantieel weerwerk kunnen bieden zijn de terroristen zelf. Nog 100 aanslagen, en heel misschien gaat dan het licht schijnen.

Reacties zijn gesloten.