Privacy voor voortvluchtige doodrijders: hoe De Standaard het vluchtmisdrijf kopieert

Merel2

Ook al overlijden er elke dag massa’s mensen, dit went nooit. Een meisje van twaalf, Merel De Prins, wordt op de terugweg van school in Vilvoorde van het fietspad gemaaid. De BMW die veel te snel reed, bekommert zich niet om het slachtoffer en stuift weg. Merel sterft om 20h in het UZ Jette. Voor altijd twaalf jaar.

Achter het stuur zat Muhammed Aytekin (in De Standaard afgekort tot M.A.), samen met zijn vader Fharettin (F.A.), en beiden van Turkse afkomst (mag niet worden vermeld). Ze zijn ondergedoken, allicht in het Turkse milieu, waar ze rustig overleggen en bescherming krijgen. Een vluchtlijn naar het vaderland behoort tot de mogelijkheden.
Het gerecht verspreidt de foto’s van de twee voortvluchtigen en speelt die ook door aan de pers. Komt daar toch wel een advocaat aanzetten, ene Tim Smet, die vindt dat dit de privacy van de twee zou kunnen schenden. Smet is niet eens advocaat in dit dossier, maar onderscheidde zich eerder in de zaak van de kopschoppers in Eindhoven, door een milde straf voor de daders te bekomen wegens schending van hun privacy. Iemand had de lynchpartij namelijk gefilmd en dat filmpje was gebruikt in een opsporingsactie.
De Standaard heeft de foto van de daders off line gehaald en vervangen door een foto van de plek waar het gebeurde. Een boom met bloemen en kransen. Allemaal heel tactvol lijkt het, maar in werkelijkheid een kaakslag aan de ouders en nabestaanden. En eigenlijk aan de gemeenschap tout-court. Want ook al komt Merel niet terug, het letterlijk verbloemen van de daders komt neer op medeplichtigheid, die ook zou ontstaan mocht iemand de twee doodrijders helpen onderduiken. Of hoe politieke correctheid via zelfcensuur kan wegzakken in een ethisch grijze zone van het verzwijgen en het schuldig verzuim.

Het Nieuwsblad, de populistische Corelio-versie voor mensen die De Standaard te ingewikkeld vinden, publiceert wél de foto’s met de volledige namen. Ook dat is vreemd: het lijkt er zo op dat hoofdredacteur Bart Sturtewagen zich in een elitaire wolk hult van de betere journalistiek die de hoog ontwikkelde lezer een wollige, gekuiste versie van de werkelijkheid wil aanbieden. Afgekorte namen, geschrapte achtergrondinfo, gewiste foto’s. “Informatie op uw niveau” luidde een vroegere slogan van deze krant. Breid dit gerust uit naar politiek en cultuur: dit soort ‘kwaliteitspers’ noemt nooit man en paard, maar draait rond in haar eigen luchtbel.

Privacy dus. Ongetwijfeld zullen de Rieders, Mary’s en Vermassens van deze wereld schermen met de mensenrechten. Alsof fietsen zonder neergemaaid te worden geen mensenrecht is. En wat is een rechtstaat nog waard als daders een betere bescherming krijgen dan slachtoffers?
Indien u heel dit vertoog populistisch vindt, geef ik u helemaal gelijk. Onze democratie bevindt zich dermate in een staat van ontbinding, dat het normale gezond verstand dreigt te verstikken onder een deken van weldenkendheid. De zgn. ‘sociale media’ vormen hiertegen nog een verweer,- reden waarom de betere (vooral geschreven) pers er enorm op schampert en woorden als ‘ranzig’ in de mond neemt.
Op die manier ontstaat er een diepe kloof tussen de verhullende journalistiek van Sturtewagen en Soenens enerzijds, en de realiteit op het terrein zelf.

Maximum vijf jaar cel kan de BMW-wegschraper krijgen. Dat worden er dus in de praktijk twee, als hij zich wat gedeisd houdt, wat zeker geen probleem kan zijn gezien de huidige stilte. Daarna terug de baan op.
Triest en kwaad word ik ervan. Welke afbeelding hierbij nu plaatsen, die van Merel met haar guitige oogjes en beugel, als rouwbetuiging, of die van de basterds, uit verontwaardiging? Ik ga voor de twee, de confrontatie. Echt ranzig dus.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Privacy voor voortvluchtige doodrijders: hoe De Standaard het vluchtmisdrijf kopieert

 1. Willy De Cleene zegt:

  Twee jaar, het kind en de ouders hebben levenslang. Die privacy begint me de keel uit te hangen en dit ook op andere vlakken. In Hemiksem (en misschien) ook wel elders worden de geboortes en overlijdens niet meer opgenomen in het infoblad van de gemeente. Ik citeer uit de info ” Omwille van de regels van privacy moesten we – net als onze buurgemeenten – besluiten om dit overzicht niet meer te plaatsen”. Nu nog uitstrooien op de begraafplaats en je hebt nooit bestaan, dat is pas privacy.

 2. Eric Janssens zegt:

  De jihad (uitgesproken ‘jihaat’) heeft vele gezichten. Wanneer gaat er terug recht gesproken worden, zodat deze kereltjes volgens de normen van het fatsoen aan een stevige ijzerdraad opgeknoopt kunnen worden?

 3. Greta T zegt:

  vluchtmisdrijf is een misdaad , bovendien is het op de openbare weg gebeurd – dader(s) ruimschoots de tijd gehad om na eventuele shockreactie zich alsnog aan te geven…vind in deze recht op (zogenaamde) privacy niet kunnen…pas als ze aangehouden of aangifte gedaan hebben kan er terug een stilte over vallen…Zelfs als ze zouden vluchten naar Turkije, zouden er afspraken en uitleveringen dienen te gebeuren tussen de verschillende landen- geen ontvluchtingen van verantwoordelijkheid.

 4. Marc Schoeters zegt:

  Wat is ranzig? Als een kind aan 150 km per uur door een BMW-patser wordt doodgereden de identiteit van de voortvluchtige moordenaar verzwijgen – dat is ranzig. Ik voeg daar ook graag wat ranzigheid aan toe. De dader is een moslim uit Erdoganistan. En moslims zijn nooit “dader” maar altijd “slachtoffer”. Hafid Bouazza schreef recent dat zelfs als een moslim op heterdaad betrapt wordt met zijn penis in de hand staand achter een ezel de brave man nog alles zal ontkennen. Ik citeer slechts een ex-moslim hé! En de Turkse doodrijder krijgt natuurlijk alle steun van zijn familie want zo werkt dat achterlijk clandenken. Nog meer ranzigheid? Ik heb jarenlang in Borgerhout gewoond. En ja – de chauffeurs daar hebben geen greintje respect voor zwakke weggebruikers. Fietsers, kinderen, dieren moeten uit de weg voor hun protserige (huur)auto’s. Moslimmannen houden niet van “zwak”. Dat past niet in hun macho-wereldbeeld. Daarom tot ranzig en niet “kwaliteitsvol” besluit: het mohammedanisme is een cultus des doods. Er is geen plaats voor vrouwelijke zorgzaamheid, kinderlijke onbevangenheid en kwetsbare natuur. Deze doodscultus is niet alleen ontstaan in de woestijn maar verspreidt die woestijn wereldwijd. In het grootste moslimland Indonesië branden de bossen en sterven de orang-oetans. Hier de Merels.

 5. Jean zegt:

  Waarom geen ultimatum aan die turkse familie voorleggen?
  Je aangeven binnen de 24u of heel die familie het land uitzetten en dat binnen de 24u want in dit geval is heel die turkse familie medeschuldig.

 6. hennie zegt:

  indien ze gevat worden wat zeer waarschijnlijk is breng ze naar een eiland waar nooit nog ne boot passeert…honger of dorst…? ga mor cocosnoten schurren…dit is krapuul van de straat

 7. eigen volk eerst !!! zegt:

  nee hennie fout gij zou ze nog een overlevings kans geven zo
  merel die overlevings kans toch ook niet gekregen
  omver rijden maar dan met ne camoin nen 10 tonner en dan ook laten creperen !!!!!

Reacties zijn gesloten.