Het Calvonisme van Kristof: nooit zullen de Vlamingen de driekleur sneller beu zijn.

Calvo3De Antwerpse boekenbeurs komt eraan, en dan vallen de boekjes als de bladeren letterlijk uit de lucht. Zelf heb ik dat boekenbedrijf al lang vaarwel gezegd, wegens totaal voorbijgestreefd in het internettijdperk, slecht voor het bomenbestand, en vooral: te mainstream en te afhankelijk van politiek-correcte sluiswachters zoals uitgevers, media, cultureel establishment.
Met geen van die drie heb ik als filosoof ook maar enige relatie, en dat wil ik zo houden. Vandaag is het uitgeven van een boek vooral een sociaal of een politiek statement, iets dat deel uitmaakt van een agenda. Die heeft groen-parlementair Kristof Calvo zeker, en daarvoor mochten gerust wat bomen sneuvelen. Nu al is zijn boekje “F*ck de zijlijn” een hype, dankzij een uitgekiende mediacampagne. Daarin doet Kristof een aantal maatschappelijke voorstellen binnen zijn ideologisch register, en wie ben ik om hem dat te ontzeggen.

Sterker nog, met ingehouden vreugde heb ik kennis genomen van zijn enthousiasme om een nieuw Belgisch gevoel op te leggen, via verplichte tweetaligheid, verplichte Franstalige ondertitels op de VRT en verplichte uitwisselingsprojecten tussen Vlaanderen en Wallonië.
Let vooral op dat woordje ‘verplicht’: groenen noemen zich links, maar gedragen zich als drammerige regelneven. Dat is een lange traditie die teruggaat op Jos Gheysels, voormalig politiek secretaris van Agalev (en later voorzitter van boek.be, organisator van de Antwerpse boekenbeurs), die de eco-sociale beweging van pater Versteylen grondig zuiverde tot een apparaat van doctrinaire kaviaareco’s.
Vanuit een politieke minderheidspositie die electoraal maar niet boven de 10% geraakt (de ‘zijlijn’!) beschouwen ze zich als de gelijkhebbers die ook hun gelijk min of meer mogen opleggen (‘F*ck the…’). Gheysels zou men een groene Stalinist kunnen noemen, en Calvo deelt dezelfde drastische maakbaarheidsobsessie.
Vandaag lacht en tweet Kristof minzaam vanachter zijn grote brilleglazen, maar geef zo iemand meer macht, en hij organiseert een gedwongen volksverhuizing zoals die in de Sovjetunie (met de Koelakken) of in Turkije (met de Armeniërs) door de overheid op touw werden gezet. In Mao-China werden met de beste bedoelingen complete stadsbevolkingen naar het platteland gedeporteerd, om hen met de eenvoud van de natuur en de daarmee verbonden arbeidsvreugde te laten kennis maken. Miljoenen Chinezen overleefden dit pedagogisch project niet.

Als groot liefhebber van de dialectiek zie ik de Calvonistische reformplannen helemaal zitten: hoe meer verplichtingen, hoe sterker de reactie, voor zover we niet in een totale dictatuur zouden terecht komen. Vlamingen hebben trappen onder hun kont nodig voor ze wakker worden. Net door opgelegde maatregelen die de belgitude moeten bevorderen, zullen de laatste Belgen zich geërgerd afkeren van dit soort Robespierre-achtige ordonantiedrift.
Het fameuze referendum over het einde van België zal dan eindelijk in een Catalaanse stroomversnelling geraken, quod erat desideratum: de Vlaamse beweging moet Kristof Calvo op blote knieën bedanken.

Natuurlijk is er niks mis met meertaligheid. In alle administraties en het bedrijfsleven wippen Vlamingen (nl/fr/eng) moeiteloos over ééntalige francofonen. En natuurlijk halen ze, ook maar één meter over de taalgrens, hun beste Frans boven (omgekeerd is veel minder het geval). Daar hebben ze Calvo niet voor nodig, noch Stromae of Kompany, en een door de unitaire monarchie opgelegde cultuurcode al helemaal niet.
In wezen is het project van deze ambitieuze Jacobijn dus conservatief en systeembestendigend. De nikkel van de groenen is nog altijd niet gevallen dat een 21ste eeuws republikeins project zou kunnen samenvallen met de ontbolstering van de Vlaamse regio in een nieuw Europa. Calvo gaat voor de bureaucratie, het establishment, de grote schaal, het centralisme en het top-down-denken. De nog springlevende Luc Versteylen draait zich om in zijn graf.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Het Calvonisme van Kristof: nooit zullen de Vlamingen de driekleur sneller beu zijn.

  1. Hans becu zegt:

    Heel juist. En er is nog meer goed nieuws. De Laurent kan het sjoemelen weer niet laten. Hoe komt het toch dat al die Royalistische pro-Belgie toppolitici en de top-entourage van het koningshuis met kleppers als kabinetschef Jan Grauls dat onnozel ventje niet onder controle krijgen, terwijl ze ongetwijfeld beseffen hoe schadelijk hij is voor het instituut en de Belgische Natie die het symboliseert. Ik snap dat echt niet. Of heeft Dewever aan Laurent misschien de post van 1e koning van de onafhankelijke Vlaamse Republiek beloofd ? Laurent I van Vlaanderen. Heerlijk land toch.

  2. Marc Schoeters zegt:

    Johan Sanctorum beschrijft Jos Gheysels als de man “die de eco-sociale beweging van pater Versteylen grondig zuiverde tot een apparaat van doctrinaire kaviaareco’s”. Dat is de nagel op de kop. Tot midden jaren ’80 was Agalav een mooie en creatieve gemeenschap van mensen die echt anders wilden gaan leven. Toen werd de partij overgenomen door het triumviraat Jos Gheysels, Maria Vogels en Eddy Boutmans. De laatste twee waren electoraal op hun bek gegaan met ELA (op kiesmeetings wisselend uitgelegd als “Ecologisch” of als “Eenheid” Links Alternatief – naargelang de smaak van het publiek). De drie Groene Khmers hebben op de bekende stalinistische wijze de macht bij Agalev gegrepen en de echte groenen van het eerste uur – zoals ik – uitgerangeerd. Gheysels heeft met zijn ondemocratische “cordon sanitair” Antwerpen tot een gebalkaniseerde puinhoop herleid – een stad waar men vol haat elkaars bloed kan drinken. Boutmans heeft alle groene principes van het oorspronkelijke Agalev verraden en verkwanseld aan het politiek establishment. En Vogels verwierf de bijnaam “Mieke Volvo” omdat ze optrad in reclamefilmpjes van haar favoriete automerk. In Vlaanderen bestaat sindsdien geen echt ecologische partij meer. Want zoals elk kind weet: als je met waterverf groen mengt met rood dan krijg je – bruin.

Reacties zijn gesloten.