‘Chérisme’: Wouter, laten we praten en samen thee drinken.

CherieTwee weken geleden waarschuwde ik komiek Wouter Deprez al dat hij het nooit kon halen van een natuurtalent als Joke Schauvliege. Hij heeft nochtans een zaak: Wouter had zich opgeworpen als beschermer van een bosgebied in Genk, waar het transportbedrijf H. Essers (nog maar eens) bomen wou kappen om er bedrijfszone van te maken.
De twitteractie van Wouter was best amusant, en het zag ernaar uit dat hij zijn jolig BV-gehalte zou kunnen uitspelen om een groene actie te trekken.
Het probleem zit hem echter in de psychologische machtsverhoudingen: als stand-up comedian komt hij op het terrein van een onernstige politica, die iedereen ontwapent door haar ondeskundigheid. Mijn zoon Hermes kan ervan mee spreken.
Ergens in een interview zegt de komiek/activist dat hij medelijden heeft met de minister en haar onwetendheid, die haar ‘bang en ongemakkelijk’ zou maken. Dat is een schromelijke onderschatting: Joke is de gemakkelijkheid zelve. De sterkte van Schauvliege is niet haar dossierkennis, maar haar gebrek aan, waardoor ze onthechting en kinderlijke onschuld uitstraalt. Dat was al zo toen ze minister van cultuur was, en zo is ze ook vandaag: Joke weet nergens van en pareert alles met de glimlach. Laat de jongentjes het maar uitvechten, zij is gewoon een goeie mamma voor iedereen.
De ludieke schimpscheuten van Wouter glijden daardoor als druppels op een oliejekker over haar heen. Ze moet maar één keer monkelen, op haar guitige manier, en al de zorgvuldig bijeen geharkte volzinnen van Deprez vliegen met de herfstwind terug de E314 op.

Die lakoniciteit heeft ze gemeen met de andere geniale simplist uit hetzelfde Evergem waar Joke Schauvliege vandaan komt, namelijk Eddy Wally. Tot op vandaag weet niemand of de zanger van ‘Sjérie’ en ‘Ik spring uit een vliegmasjien’ waarlijk zo dom is, dan wel dat het een pose uitmaakt. Daaraan herkent men de echte groten, ik ben dan ook een fervent bewonderaar van Eddy Wally.
Heel moeilijk om zich tegen zo’n mensen op te stellen, elke strategie faalt. Ze vallen niet uit hun rol als je hen aanvalt, of uitlacht, maar ook niet als je hen parodieert want dat doen ze zelf al. Zelfs in de absurdistische show van Kamagurka en Herr Seele, ‘Lava’ (1990), waarin hij de rol van kapitein van het ruimteschip ‘Chérie’ op zich neemt, steekt de onernstige ernst van Eddy Wally torenhoog uit boven het bekkentrekken van de twee grapjassen die dachten van hem als dorpsgek op te voeren.

Aangenaam  kabbelend

Zopas heeft Joke haar kwelgeest de genadeslag toegebracht: ze heeft hem uitgenodigd op de thee, en Wouter is daar warempel op ingegaan. Een aangenaam kabbelend gesprek werd het naar het schijnt, waarin de minister van Natuur en Landbouw langs haar neus weg vertelde dat ze nu toch wel wat bossen gaat beschermen, maar dat het geld nog ‘vast zit’. Of zoiets. Een technische kwestie, beetje moeilijk, ze snapt het ook niet helemaal, maar de experten raken er wel uit. Wouter knikte opgelucht en verliet het salon van la Schauvliege met goed nieuws.
Kijk, dat is een val waar ik ook wel eens ben ingelopen: je gaat voor een zaak, je schrijft, argumenteert, fulmineert, en plots word je uitgenodigd voor een ‘goed gesprek’, een babbel, waarin alles tot ‘menselijke’ proporties wordt herleid. Listig staat de foto van de kindjes prominent op het bureau. Hoe gaat het met u? Ja, vanmorgen weer in de file gezeten. En een beetje melk ook? Dan volgt een wollig exposé waar de goede bedoelingen van af druipen. Soms leest men luidop voor uit jouw schrijfsel, en dan klinkt dat wat raar, ‘erover’, en lach je wat onwennig. Neen, ach, nu ja. Op het einde ga je buiten, met de smaak van gesuikerde Herkenrode-thee in je mond, en met het inzicht dat de wereld nog zo slecht niet in mekaar zit.

Een raad aan alle activisten: niet doen! Blijf weg van de thee- of koffietafel, en doe uw ding. Vergeet alle gelul over redelijkheid, compromissen en de gulden middenweg: voor u het beseft is het kalf verdronken.
Ik weet het, ze zullen u uitmaken voor gestoord, onaanspreekbaar en fanatiek, maar alles beter dan versmacht worden in de boezem van Joke.
Nu ja, dat is niet zo, niets is beter dan dat, zo moeten we in alle eerlijkheid bekennen.
Daarom bij deze: ‘Chérisme’, voorgedragen als woord van het jaar.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op ‘Chérisme’: Wouter, laten we praten en samen thee drinken.

 1. walter maes zegt:

  Joke, de boerin van Ertvelde dus. Pseudo loltapper Deprez (schoenmaker blijf bij je leest!) liet zich in de val lokken. Natuurlijk heeft de boerin in deze zaak gelijk. Essers heeft geen andere keuze, behalve de hele tent verkassen naar bijvoorbeeld Nederland. Ach ja er moeten bomen sneuvelen, maar er worden nieuwe aangeplant. So what ? Dat de groene Stalinisten heel het land willen omtoveren in artificieel natuurgebied waar geen mens in mag en dat werkgelegenheid op de laatste plaats komt, wisten we al lang. Maar niet dat nu ook werkloze grappenmakers zich gaan bemoeien met kwesties waar ze geen verstand ven hebben. De boerin toch ietsje meer…

 2. Hans becu zegt:

  Blijkbaar gaan alle journalisten zo vaak pinten drinken met politici dat ze helemaal niks meer weten. Ik weet niet wie gelijk heeft in deze discussie. Want nergens in de pers vind ik de feiten terug, noch de context. Iedereen roept maar wat. Dat is veel erger dan cherisme. Ons probleem is hoe langer hoe meer de gazettenschrijvers zelf. dat bleek nog maar eens uit de VRT en Younes, de reacties op de kritiek en alleen al Uit het feit dat de VRT jongens en meisjes zich een koffie-reklamecampagne op staatskosten menen te kn veroorloven om hun syndicaal standpunt kracht bij te zetten bewijst dat onze pennenridders in een inteelt-luchtbel leven.

  • Eric Janssens zegt:

   Staatsomroepen als de VRT zouden best afgeschaft worden. Ik ben eigenlijk voor een overaanbod aan commerciële zenders die niks anders doen dan de meest triviale idiotie uit te zenden: F.C. de Kampioenen, liefst vijfentwintig keren per dag, extra brainwashingprogramma’s voor moslima’s, voetbaluitslagen, herhalingen van Idool, Temptation eiland, alle uitzendingen met Bart Peeters, Koen Wauters, Samson, de Teletubbies etc etc. Totdat zelfs de goorste debielen het beu worden en hun tv razend het venster uitkieperen. Maar god, verbied nu direct alle zogenaamde ‘cultuurzenders’ die de massa’s elitaire onnozelaars een alibi geven om ook avondenlang naar de beeldbuis te staren en zo het gevoel te krijgen dat ze iets van politiek, kunst, geloof, theater, film, literatuur, geschiedenis, filosofie etc. snappen. Door naar cultureel verantwoorde programma’s te kijken zullen ze nooit wat dan ook snappen, ze zullen na een tijdje zelfs hun veters niet meer kunnen knopen, laat staan hun vrouwen bevredigen, ze zullen slechts gehersenspoeld en onthoofd worden. Dus, in het belang van de psychische volksgezondheid, lieve god, bevrijd ons van de VRT en van al die onbekwame, vetbetaalde, meelopende, crapuleuze journalisten. Het zou Vlaanderen heel wat dragelijker maken. De mensen zouden misschien weer leren denken en hun eigen reet afkuisen in plaats van dat door het OCMW te laten doen!

   • Jean-Paul Briers zegt:

    Prima reactie. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. De partijdige VRT heeft geen enkele meerwaarde in Vlaanderen.

Reacties zijn gesloten.