De trein der traagheid en de snelle NMBS-twitterjongens: zolang we maar beleefd blijven.

twitterHeel de voorbije week was Vlaams Twitterland – een regio die ik omwille van zijn ondraaglijke lichtheid doorgaans mijd- betrokken in een opstootje tussen Vlaams Belang-medewerker Sam Van Rooy en de NMBS. Aanleiding vormde een geïrriteerde tweet van Sam op maandagmorgen over een trein die 12 minuten vertraging had.
Het moet zijn dat de NMBS meer investeert in aanwezigheid op de sociale media dan in stiptheid van de treinen, want dadelijk kreeg hij zowaar een tweet terug van de spoorwegmaatschappij, in een amicale toon gesteld: “Sam, kan je specifieker zijn? Op welke trein was het?”
Dat moet op het systeem van Van Rooy gewerkt hebben, want hij brieste twittergewijs terug: “Alleen als jullie mij betalen, zal ik ook jullie werk doen. En zeg maar meneer Van Rooy.”
Toen was het hek van de dam. Naarmate Sam zich verder liet opjagen werd de gniffelende spoorcommunicator alsmaar vriendelijker, wat publiek lokte. Vooral het feit dat hij met ‘meneer’ wenste aangesproken te worden, amuseerde de andere twitteraars,- waarschijnlijk ook lieden die ofwel in de file stonden ofwel ook op een trein stonden te wachten die maar niet kwam.
Tot overmaat van ramp voor Sam pikten de kranten dit op, en kon je daags nadien koppen lezen als: “Woordvoerder Vlaams Belang verliest van NMBS op Twitter” (GvA). Tenslotte ontdekte ook de televisie deze hemelbestormende discussie en werd Van Rooy voor het programma ‘Karen & De Coster’ geïnterviewd… nu ja, geïnterviewd: ook de reporter wou blijkbaar meegaan in de hilariteit en stelde niet één serieuze vraag. Over de aanleiding van heel de discussie bijvoorbeeld: dat stipte treinen bij ons een grote uitzondering vormen. We hebben leren wachten, ergeren ons, maar moeten wel beleefd blijven.
Een recente rondvraag van Test Aankoop leert dat 30% van de treinreizigers zeer ontevreden is over de dienstverlening. ‘Tijdens de spits heeft vier op de tien een vertraging van meer dan 5 minuten’, verduidelijkte woordvoerder Ivo Mechels onlangs. ‘Zo’n 16% heeft een vertraging van meer dan een kwartier. We horen daarmee tot de slechtsten van de Europese klas.’ De efficiëntie van ons spoorwegnet is zelfs slechter dan in de vorige eeuw, zodanig dat de huidige spoorbaas heel simpel… de uurregeling heeft aangepast aan de bestaande vertragingen, om betere cijfers te halen.
De opsplitsing van de NMBS in drie maatschappijen was vooral een goede zaak voor de politieke benoemingen maar heeft de efficiëntie nog doen afnemen. Heel het Belgische spoorwezen is een toonbeeld van slecht beleid, gepolitiseerd management, met daar bovenop oppermachtige vakbonden die om de haverklap het spoor ‘platleggen’.
PaulDelvauxTheIronAge1951Maar daar mocht het dus allemaal niet over gaan. Het feit dat ‘meneer’ Sam Van Rooij een VB-er is, heeft er natuurlijk mee te maken. En ach, subtiel zit Sam, die ik zo een beetje ken, niet in elkaar. Maar zo iemand zegt natuurlijk ook wel af en toe waar het op staat.
De NMBS-twitterbrigade verdronk het euvel deskundig, bleef maar grappen, en iedereen grapte mee. Een tussenkomst in het debat van bijvoorbeeld de anders toch wel alerte en immer verbolgen Bond van Trein-, Tram- en Busreizigers? Niet gehoord of gezien. 
‘Mijnheer van Rooy weigert excuses aan NMBS’, bloklettert Het Laatste Nieuws tenslotte. Hallo? Excuses waarvoor? Een overheidsbedrijf, waarvan wij allen mede-aandeelhouder zijn, willen of niet, eist excuses omdat een van zijn klanten/aandeelhouders niet vriendelijk genoeg is bij een klacht?
Niet te verbazen dat de Belgische surrealist Paul Delvaux door treinen, dolende reizigers en aanminnige naakten geobsedeerd was. Als de trein niet komt, kan je beter wat om handen hebben.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op De trein der traagheid en de snelle NMBS-twitterjongens: zolang we maar beleefd blijven.

  1. Greta Troubleyn zegt:

    Del(l) duidelijk het overwicht op de kalveren (v( e )aux) toch weer eten en vlees? Nog een laagje voor de lasagne? Want er zijn blijkbaar vrouwen die graag nog een eitje doen in het gehakt…hebben niet echt Obama’s clou begrepen – gezonde olijfolie en cocosmelk – specifiek voor de zwarte vrouwen… Dus voor de blanke madammen die voor de eitjes zijn.
    Kalfsgehakt gemengd met een ei , geflambeerd met het sap (Sophie Sap 😉 Sancto’s rum, enkel zijn heilig kroontje overblijft…???

    “Jij zegt het”…Con nie laten, maar Palmen, smullen de vosjes van deze oproerkruimels?…Sporen uit verzet maar naar Amsterdam – Vincent Van Gogh/ Munch – George Hendrik Breitner om mss even nog een stop in Rotterdam te plannen? Jeroen Bosch versus Brueghel eindigend met Vlaamse stoofpotspot begin zowel als Einde….SANCTO AD FUNDUM

Reacties zijn gesloten.