Onthoofd en gekruisigd, in naam van Allah, de dynastieke vriendschap en de olieprijs

 IdiAls u dit leest is de kop van Ali Mohammed Al-Nimr al gerold, of is de beul het zwaard aan het wetten. Een jongeman die als 17-jarige in Saudi-Arabië na een burgerrechtenbetoging werd opgepakt, gefolterd, en veroordeeld tot onthoofding en kruisiging.
Terechtstellingen van dit soort zijn een alledaags gebeuren in dit door het Westen beschermde land, met nog steeds de grootste olievoorraden ter wereld. Olie, door mezelf vroeger al de dunne schijt van Allah genoemd, is de bestaansreden van deze on-staat zonder burgerrechten of ook maar een schijn van democratie. Ali is trouwens niet de enige in de dodencel: een tiental andere jongelui wacht hetzelfde lot, zij het onder minder internationale commotie want Ali is zelf de zoon van een steenrijke sjeik die het bij het regime verkorven heeft.
De teller van de executies staat dit jaar al op 134. De blogger Raif Badawi, tot 10 jaar cel veroordeeld, krijgt nog wekelijks zijn portie van vijftig zweepslagen. Die waren we, na twee dagen verontwaardiging, ook al weer vergeten.
Afgezien van de symbolische Amnesty International-acties tegen deze middeleeuwse praktijken, en onze selectieve verbolgenheid daar rond (ook in de VS wordt geëxecuteerd, en is de doodstraf voor minderjarigen pas in 2005 afgeschaft), blijft Saudi-Arabië een apart geval op de internationale scène. Het steenrijke land neemt, evenals de andere golfstaten, 0 vluchtelingen/asielzoekers op (er zijn vermoedelijk ook weinig kandidaten gezien het soort rechtspleging) maar toont zich wel genereus via het voornemen om de bouw van 200 moskeeën in Duitsland te bekostigen. Een cynische geste, die impliciet aangeeft wat de Saudi’s zich kunnen permitteren tegenover het weldenkende Westen. Dankzij de golfsjeiks, die de schalie-Amerikanen willen kapot concurreren, is de stookolie voor uw verwarming nog nooit zo goedkoop geweest. De dag dat ze kraan toedraaien zoals in de 70-er jaren, zal het bibberen worden. Want de elektriciteitsbevoorrading is in ons land ook al een heikel punt. Dus maar beleefd blijven en met twee woorden spreken.
FilipVorig jaar nog was de wereldwijde politieke beau monde present op de begrafenis van koning Abdullah,- waaronder Filip I, naast David Cameron en kroonprins Charles, de Spaanse koning Felipe VI, het presidentiële echtpaar Barack en Michelle Obama en de Franse president François Hollande. Over mensenrechten geen woord. Waarschijnlijk om dat te compenseren benoemde men in juni van dit jaar ene Faisal bin Hassan Trad, Saudische VN-ambassadeur, tot voorzitter van de… VN-mensenrechtenraad. Het cynisme ten top.
Mathematisch zou men kunnen zeggen dat een internationale actie om Ali Mohammed Al-Nimr te begenadigen, geen zin heeft: als één Ali gered wordt, zullen de andere executies blijven doorgaan. Bovendien, waar moeien we ons mee.
Toch zou het koning Filip I sieren als hij zijn Saudische ambtsgenoot tot de orde riep: noblesse oblige, en misschien kan hij wel een paar andere groten der aarde over de streep trekken. Niet alleen als moreel hoogstandje. Na Volkswagen is er misschien wel een publiek draagvlak voor een massale energiewende en een afscheid van fossiele brandstoffen. Van twee één: organiseer een olieboycot en laat de Saudi’s verzuipen in hun zwarte goud. En wie weet valt heel de IS-constructie in elkaar als er met olie niks meer te verdienen is. Het lot van Ali en de zijnen kan daarin als breekijzer dienen: geen mensenrechten, geen olie-afname.
Filip mag beginnen: waarin een klein land groot kan zijn. Iets als de eerste vallende domino.
Daartoe moet de regering hem gewoon iets in de mond leggen of hem een papier laten tekenen, want zo werkt dat in een constitutionele monarchie. Meteen zijn alle ogen gericht op de meerderheidspartijen. Quid CD&V, de partij van het Christelijk humanisme? Quid N-VA, de partij die de morele waarden van het Avondland hoog in het vaandel voert? Quid Open-VLD, altijd en overal op de bres voor mensenrechten en democratie?
Ik mag niet veronderstellen dat onze vorst hier in morele nood zou geraken omwille van dynastieke vriendschapsbanden. Of heeft de god van Filip iets met de god van de Saudi’s? In dat geval mag de energiewende ook snel gepaard gaan met een regimewissel in eigen land. Minder olie, minder vuile lucht, minder hofhouding, minder België. Van een win-situatie gesproken.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Onthoofd en gekruisigd, in naam van Allah, de dynastieke vriendschap en de olieprijs

 1. Hans becu zegt:

  Maar dan moeten de ecologisten bakzeil halen. Schaliegas, oliewinning op de Pool, en vooral : massaal investeren in kernenergie, zodat we 30 jaar tijd krijgen voor het ontwikkelen en marktrijp maken van alternatieve energiebronnen en mobiliteit, Alleen zo kunnen we onze olie-afhankelijkheid verlagen. En zoete broodjes bakken met Poetin, en Venezuela, voor olie. Geopolitiek is niet zo simpel, tenzij dat we een economische koers “back to the future” willen uitzetten. En dat zou wel eens heel hard kunnen tegenvallen. Want wie gaat dan ons sociaal model betalen, en de investeringen in voornoemde alternatieven financieren ?

 2. Jan Braeken zegt:

  Volledig akkoord met deze walgelijke, oneindige hypocrisie van het Westen ten opzichte van de golfstaten, en daarmee verbonden, de afgekochte en opgeborgen alternatieve technologie (voor elektrische wagens bijvoorbeeld) uit het verleden, die decennia lang in stoffige schuiven lag weg te rotten – om nu opnieuw te voorschijn te komen, als de nood het hoogst is.
  Kernenergie daarentegen, is nog altijd niet de oneindig veilige en paradijselijke energiebron die sommigen daarvan willen maken, en die zij nu opnieuw willen misbruiken om olie uit te bannen. In tegendeel. Willen wij al het kernafval dat bij die kerncentrales hoort, en dat nog steeds met tonnen tegelijk overal ter wereld wordt gestockeerd en illegaal gedumpt, even in uw slaapkamer komen dumpen, Hans ?
  Neen dank u ?
  Neen bedankt ?

  Indien jij ‘neen bedank’ zegt, dan moet jij nu ook niet spreken over “massaal investeren in kernenergie”. Jij schuift liever opnieuw het probleem van kernafval door naar toekomstige generaties neem ik aan, oneindig toekomstige generaties liefst, omdat die oneindig toekomstige generaties zo oneindig op afstand zijn in de tijd, en op die manier oneindig veilig zijn voor u.
  Niet voor mij.

  Stel u voor dat die bestraalde en dodelijk zieke toekomstige generaties aan uw toekomstig graf komen brullen en tieren, omdat jij het hier en nu zo nodig vond om kernenergie opnieuw te promoten. Wat ga jij hen dan zeggen ?
  ‘Ik heb mij toen vergist ?’
  ‘Wir haben es nicht gewusst ?’

  Dan is het te laat om te zeggen ‘ik heb mij toen vergist’ Hans.
  Wir haben es sehr sicher gewusst.
  Wir wissen es schon seit hundert jahren.
  Dàt moeten wij nu zeggen.

  Het is niet omdat onze vele en diverse alternatieve energiebronnen samen nog niet rendabel genoeg zijn om kernenergie plus olie volledig te vervangen, dat wij onmiddellijk kernenergie opnieuw moeten gaan promoten.
  Leg alle daken vol zonnepanelen, bouw het windmolenpark verder uit, en investeer verder in de ontwikkeling van alle nieuwe energietechnologieën, zoals die van waterstof bijvoorbeeld. Dat lijkt mij een betere weg, en een veiligere weg, voor toekomstige generaties. Duitsland schijnt de weg te wijzen, als het om zonne-energie gaat : http://phys.org/news/2014-06-germany-day-energy-percent-solar.html
  Decennia geleden hadden we al alternatieven genoeg die verder konden ontwikkeld en verfijnd worden. Maar neen, dan paste toen niet in het plaatje van de oliemiljardairs en kernmiljardairs.
  Wil jij het nu opnieuw niet laten passen in het plaatje van GDF Suez miljardairs, Hans, die zopas hun naam veranderden in ‘ENGIE’ ?
  Al jij dat wil, dan zeg ik deze keer : Neen bedankt.

  • Hans becu zegt:

   Zonder hypocrisie was de wereld onleefbaar, Stel je je maar eens voor dat een tafelend gezelschap constant openlijk zegt wat iedereen echt van elkaar,denkt…

Reacties zijn gesloten.