Politiek als cabaret: waarom Wouter Deprez het nooit kan halen van een natuurtalent als Joke Schauvliege

Duo2Gisteren verdedigde ik satire en de spotlach als remedie tegen de om zich heen grijpende paniekstemming en het apocalyptische geblaat, zowel van rechts (de ondergang van het Avondland) als van links (de klimaatcatastrofe). Vandaag zal ik het omgekeerde doen, om al wie me gisteren afviel te behagen, met de stelling: er wordt teveel lol getapt waar het niet hoort.
Al een week is er een bekvechterij aan de gang tussen cabaretier Wouter Deprez en Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). De aanleiding is de geplande uitbreiding van het transportbedrijf Essers in Genk. In die plannen zouden zo’n 12 hectare waardevol natuurgebied worden opgeofferd, terwijl er in de buurt bedrijfsterreinen zat zijn.
Deprez lanceerde zijn polemiek via facebook en beschuldigde de minister van ondeskundigheid en gebrek aan dossierkennis. Dat klopt helemaal: Schauvliege sprak van een ‘watergebonden bedrijf’ terwijl het net andersom was. ‘Fata morgana!’ grapte Wouter gevat: zo heet dat als je water ziet dat er niet is.

En daarmee was ook de toon gezet: wat eigenlijk een serieuze zaak is, wordt via het steekspel tussen cabaretier en Boerenbondpolitica een gimmick, nu ja, een soort cabaret. Want aan Joke heeft Wouter een tegenspeelster op zijn formaat.
Ooit schreef ik een lofzang op Joke Schauvliege, als cultuurloos cultuurminister en dus iemand met een bevrijdende ondeskundigheid. Ik betrok er haar moederschap bij, haar boezem, das Ewig Weibliche, de groene weiden van Evergem, en haar astrologisch statuut van visvrouwtje (goedmenend maar dom, naïef, fysieke rondingen als grootste troef).
Bijna werd ik hiervoor bekroond met de IgNobelprijs voor de meest onzinnige stelling. Jammer, bijna dus.
Zij kruist nu de degens met een stand-up-comedian en TV-figuur die in 2005 De Slimste Mens ter Wereld werd (Alain Grootaers, Stany Crets en Bert Kruismans gingen hem vooraf,- Bar De Wever zou volgen). De ondraaglijke lichtheid van beide protagonisten straalt over heel de discussie. Vergeet het politiek debat, Natuurpunt, de ernst van de groene jongens: zij mogen voorts masturberen in hun geitenwollen sokken. Vandaag geven Schauvliege en Deprez een dijenkletser ten beste, die onwillekeurig doet denken aan befaamde duo’s zoals Laurel & Hardy of Gaston & Leo. Met Wouter in de rol van onvermoeibare sidekick, en Joke als stuntelende zotskap. Uren kan ik ervan genieten.

Wie nu denkt dat Joke Schauvliege op een zucht van haar ontslag is als milieuminister, door de onverdroten speldenprikken van de komiek, vergist zich. Net door het verschuiven van de discussie over ontbossing en de teloorgang van natuurgebied naar het register van humor en entertainment, krijgt dit iets onernstig en virtueel. Joke & Wouter vormen dus een duo, en dat is exact de manier hoe de onnozele trien de gehaaide komiek op zijn eigen terrein verslaat.
Ik verwijs ook naar andere optredens van komieken in de politieke context, zoals Beppe Grillo in Italië. Ook al haalde die zwaar uit naar allerlei machthebbers, het establishment werd nooit verontrust en scheen zich veeleer te amuseren met de manier waarop Beppe alles in het zotte trok en daarmee ook voor meer fundamentele kritiek immuun maakt. Zijn grote tegenstander, Silvio Berlusconi, overtrof hem overigens in het bekkentrekken en ridiculiseren. Geen enkele cartoonist heeft greep op Silvio, net omdat hij zo grappig is. Denk ook aan ‘conférencier’ Geert Hoste, en de manier hoe politici elkaar vertrappelen om in zijn show te mogen uitgelachen worden.  De politiek als hilarische poppenkast: de beste waarborg voor het systeem om zich te handhaven.

Moet Wouter nu stoppen met Schauvliegjes opjagen? Maar neen, enkel dit: het applaus voor de taartengooiende komiek is ook altijd een steun voor de diegene die de taarten krijgt. De hoofdwet van de slapstick. Met actieve medewerking van de (sociale) media.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Politiek als cabaret: waarom Wouter Deprez het nooit kan halen van een natuurtalent als Joke Schauvliege

  1. Marc Schoeters zegt:

    Lachen geblazen! De Belgische politiek heeft altijd komische duo’s gekend. Denk aan de hilarische tv-spotjes van Paul Vanden Boeynants en Willy De Clercq veertig jaar geleden over de devaluatie van de Belgische frank of de BTW-verhogingen. Paul: “Deze maatregelen treffen in geen geval den kleinen man!” En daarop Willy (met opgeven vinger): “Wij zullen nooit den kleinen man treffen!” En nu zijn daar dus Wouter en Joke. Deze laatste heeft al ervaring met komisch duolisme – want al in 1999 trad ze samen met Jo Vermeulen op in “Jo en Joke”. Ik beken dat ik een zwak heb voor meisjes die hun opvoeding hebben genoten in een school die luistert naar de naam Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Zo’n meisjes wekken de belofte dat ze gemakkelijk te visiteren zijn. En leve meisjes die tot volle wasdom zijn gekomen in de groene weiden van Evergem. Sappiger kan haast niet! Joke heeft het verstand en het ego van een vlieg. Dat kan je van Wouter Deprez moeilijk zeggen. Die is gewoon de slimste mens van het zonnestelsel en omstreken – en zijn ego reikt van hier tot Zuid-Afrika. Als Wouter iets zegt is dat niet alleen ludiek maar in hoge mate ook lunatiek – om even te verwijzen naar zijn voorstelling “Maanziek” uit 2011. Daar kan ik me uit eigen ervaring wel iets bij voorstellen. Maar wie nu denkt dat het toch wel een ongelijke strijd is tussen micro-Joke en macro-Wouter slaat de bal volkomen mis. De familienaam van de slimmerik betekent niet voor niets “van de weide”. Joke mag dan wel een verdoofd schaap zijn maar ze graast toch lekker op de groene weide van Wouter. Zij eet hem met huid en haar en gras op. En Wouter laat zich maar al te graag opeten – want dan krijg je bij de “kritische” schaapherders in Vlaanderen “street credibility”. Of toch minstens de Ha! van het intellectuele tv-blad Humo. Ha so! Humor!

  2. hans becu zegt:

    Het probleem is dat ik nog in geen enkele krant gelezen heb, of op de VRT gehoord heb,hoe de vork nu eigenlijk in de FEITEN in elkaar steekt met Essers. Je krijgt alleen de gebruikelijke welles nietes, en een stroom van meninkjes en tweets. Waarom hebben we een vrije en onafhankelijke kwaliteitspers ? Om ons correct te informeren, toch ?

Reacties zijn gesloten.