Het probleem is niet de migrant, maar zijn bagage.

In De Standaard van vandaag houdt Jan Goossens directeur van de KVS en notoire multiculaanhanger, een bizar en onsamenhangend vertoog.
Enerzijds stelt hij dat de huidige chaos in Noord- en Centraal-Afrika vooral het gevolg is van Westers-militaire toogstrategieën die in echte catastrofes zijn uitgemond: de Amerikaanse Irak-interventies in 1990 en 2003 (de zgn. ‘Bush’-oorlogen), de Navo-bombardementen op Libië in 2011 om Kadafi uit te schakelen, de bemoeienissen van de Franse president Nicolas Sarkozy in een land als Mali, de ijver (o.m. ook van België) om de corrupte Congolese potentaat Joseph Kabila in het zadel te houden, en nu de NAVO-steun aan Turkije die eigenlijk vooral tegen de Koerden is gericht en de Islamitische Staat in de kaart speelt.

Die analyse op zich klopt als een bus, en IS oogst vandaag wat het Westen zaaide. Dat houdt echter ook in dat de sleutel tot de oplossing van de enorme migratiestroom in die regio’s zelf ligt: na het opruimen van de IS-kanker, of gelijktijdig ermee, moeten onder auspiciën van de VN ter plekke nieuwe economische groeipolen worden opgericht, waardoor de migratiestroom vanzelf stopt. Dit ontwikkelingsmodel leidt tot een hogere levensstandaard, de groei van een brede middenklasse die niet alleen denkt aan kindjes kopen en die ook minder vatbaar is voor moslimextremistische sympathieën. Lente in de woestijn dus.

Maar zo ziet Jan Goossens het dan ook weer niet. Integendeel wil hij de migratie laten exploderen tot ‘Eurafrikaanse’ (sic) dimensies, waarbij een kwart van de EU-bevolking Afrikaans wordt en uiteraard ook zijn culturele stempel drukt.
Nu kennen we Jan allemaal van zijn langlopende Congo-festivals in de KVS, een (door de Vlaamse Gemeenschap betoelaagde) instelling waar sinds zijn aantreden meer tamtamgeroffel klinkt dan volzinnen van Shakespeare of Brecht. De KVS is zelfs een vluchtroute geworden voor Congolezen, want regelmatig verdwijnen er uitgenodigde groepen in de natuur.
Maar de idee om Europa met vluchtelingen te vullen, Afrika te laten verpauperen en verder te laten leeglopen, vind ik volstrekt anti-emancipatorisch en neo-kolonialistisch. De toekomst van de Afrikanen ligt ginder, niet hier. En een ‘Eurafrikaanse’ cultuur wordt de facto een geïslamiseerde cultuur waar ook u en ik verzocht worden om vijf maal daags in de richting van Mekka te bidden, en daar heb ik helemaal geen zin in.
Van twee één: in De Morgen loopt een goede reportagereeks over migrantengezinnen waar een Turkse vader zijn beklag doet dat zijn kinderen in Vlaanderen nooit gelijke kansen zullen krijgen, terwijl hij ze van school houdt, waardoor ze nauwelijks Nederlands spreken. Tja. Zo’n mensen horen natuurlijk in Turkije thuis. Idem voor de Syrische vluchtelingen, die wij graag humanitair zullen opvangen, maar dan wel met de bedoeling om hen zo snel mogelijk te repatriëren als hun land handen nodig heeft voor de heropbouw.

Het probleem is niet de migrant, maar zijn bagage, en daar hoeft niet altijd een kalashnikov in te zitten. Mensen hebben recht op eigenheid én op lokale economische ontwikkeling. Laat het Congo-festival van Jan Goossens exotische folklore zijn, maar ook niets meer.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

22 reacties op Het probleem is niet de migrant, maar zijn bagage.

 1. Frank Goetmaeckers zegt:

  Volgens u schrijft Jan Goossens de wens neer: “de migratie laten exploderen tot ‘Eurafrikaanse’ (sic) dimensies, waarbij een kwart van de EU-bevolking Afrikaans wordt en uiteraard ook zijn culturele stempel drukt.”

  En waar staat dat in het oorspronkelijk artikel van de heer Goossens? U verzint maar wat. Er is een verschil tussen een voorspelling (‘ik denk dat het morgen zal regenen’) en een wens (‘ik wil graag dat het morgen regent’).
  Mocht dit verschil uw intellectuele capaciteiten overstijgen, geeft u maar een seintje – dan leg ik het wel nog eens traag uit, met een tekeningetje.

  • Hans becu zegt:

   Goossens is ook zonder dat artikel een gevaarlijke blinde multiculturele fanaticus met oogkleppen. En een cultuurrelativist/oikofoob eerste klas, protoptype van de links-culturele progressivilo. Dat zo iemand jaren KVS-directeur was is beangstigend. Omdat hij een paar,artistieke project met o.m. Afrikanen in elkaar krijgt, denkt deze meneer dat hij dit model probleemloos kan extrapoleren naar heel de samenleving, in al haar activiteitsdomeinen. Iedereen die dat betwist, omdat zulks toch van een andere orde is, is een racist. Toen DM sportjournalist Vandeweghe een kritisch stuk pleegde over het gebrek aan professionaliteit van Afrikaanse voetballers, kreeg hij van Goosens de wind van voren, en werd de “geprivilegieerde samenwerking” tussen de KVS en De Morgen per direct met veel bombarie opgezegd. Kritiek op duurbetaalde Afrikaanse voetballers omdat ze hun job niet doen is volgens onverdraagzame fanatici als Goossens per definitie racisme. Gelukkig verlaat hij binnenkort de KVS. Hij gaat naar het buitenland. Het multiculturele Brussels paradijs is blijkbaar niet zo aantrekkelijk meer, maar dat zal wel de fout zijn van Dewever en Co, die met hun rechts, asociaal en anti-cultureel bekrompen beleid….Ah laat maar.

   • Eric Janssens zegt:

    ” Dat zo iemand jaren KVS-directeur was is beangstigend.” Beangstigend, maar voor de hand liggend. Als niet-multiculturalist heeft niemand in het culturele wereldje immers kans carrière te maken. Ondanks NVA beheersen de cultuurstalinisten nog steeds de ganse sector (zie ook wat met Drabbe en Van Rooy gebeurd is).

 2. Marc Schoeters zegt:

  Aan Frank Goetmaeckers. Ik heb het opinie-artikel van Jan Goossens ook gelezen. Het begint met een lofzang op de “in oude tradities gedrenkte ritmes” van de Congolezen “die zelfs cerebrale Europeanen in trance brengen”. Ja ja – het oude cliché van de soepele zwarten en de stijve witten. Puur racisme. Ik ken nogal wat Afrikanen met het ritmegevoel van een bloemzak. En ooit met een Russin geswingt? Het artikel eindigt euforisch. Door de demografie zal Afrika hier het boeltje overnemen. “De toekomst zal Eurafrikaans zijn.” Ja – euforisch. Jan Goossens stelt niet alleen vast – uit heel de toon van zijn betoog blijkt overduidelijk dat hij die evolutie toejuicht. Hij is daarmee de zoveelste racistische “antiracistische” oikofoob. Pure zelfhaat. Dus Johan Sanctorum heeft heel goed gelezen en begrepen. Hij is filosoof – net als ik. En u – meneer Goetmaeckers? “Communicatiedeskundige en uitgever”. Reclameman dus. Maar dan wel een reclameman die blijkbaar niet weet dat woorden onder een rationeel laagje ook een gevoelslading hebben. Mocht dit uw emotionele capaciteiten overstijgen – geeft u maar een seintje.

 3. Johan Sanctorum zegt:

  Dank u, Marc. Dat bespaart me een hele les hermeneutiek aan iemand die er toch de ballen van snapt.
  J.S.

 4. Hans becu zegt:

  Eric Janssen
  Cultuurstalinisten, mooie term, die ik onthouden zal. Maar hoe krijgen we ze weg ?

  • Eric Janssens zegt:

   De lange mars door de instellingen van de linkse wegkijkers is al een hele tijd bezig. Ze zijn niet alleen in de oude denkpatronen vastgeroest, maar ze zijn vaak ook vastbenoemd. Ik denk bijvoorbeeld dat we iemand als Kathleen Cools en de ganse Terzakeclub, duidelijk onbekwaam om tegengestelde visies te laten horen en om de juiste, kritische vragen te stellen, toch tot aan hun pensioen zullen moeten verdragen, hoe erg dat ook klinkt. Het sussende toontje dat in Terzake overheerst is zo ergerlijk en gezien de huidige omstandigheden onredelijk dat je hoopt dat dat programma om besparingsredenen wordt opgedoekt. Een snuggere politieker met macht moet tot zoiets toch in staat zijn, niet?

   • Hans becu zegt:

    Ik kan alleen maar hopen dat de -ondermeer door JS- sterk bekritiseerde stap van de nva richting Belgische machtscenakels hen zal toelaten om subtiel, helemaal op zijn achterkamertjesbelgisch, bij te sturen. Ze kunnen al beginnen met augiasstal aan subsidies aan duizenden socio-culturele verenigingen, denktanks, lobbygroepen uit,te mesten. Zo werd het manifest Hart boven Hard ondertekend door meer dan 1000 (jawel!) verenigingen, en slechts 17000 individuen…Maar ze moeten dat langzaam en subtiel doen. Jozef De Witte van het CGKR werd al op een muzikaal zijspoor gezet, en sindsdien hoor je de gedachtenpolitie niet meer. Maar mijn topper met stip blijft Van Bellinghen met zijn Minderhedenforum. 1 miljoen per jaar aan subsidies.
    Blijft een feit dat links veel beter georganiseerd is dan rechts , ook veel combattiever is en zeker veel dieper ingenesteld is in alle mogelijke instelligen (en zeker onze unieffen). Daar is nog veel werk aan de winkel. Maar nogmaals, ik steun tenvolle de Belgische paard van Troje strategie van Dewever, ook al steigeren de Vlaamse republikeinen.

   • Eric Janssens zegt:

    Ik kan alleen maar voor u, voor mezelf en voor gans Vlaanderen hopen dat dit inderdaad de NVA-strategie is en dat ze zal slagen. Tot nog toe echter heb ik er niet veel van gemerkt. Wel dat Dewever met veel bravoure de moslims tonnen stroop aan de veel te lange baard smeert en dat onder Francken massa’s nieuwe moslims als politiek vluchteling erkend zullen worden. Dat laatste is niet van die aard dat het de moslims een deuk in hun hernieuwde, arrogante zelfvertrouwen zal bezorgen.
    De enkele minimale NVA-verwezenlijkingen die u aanraakt kunnen me niet echt vrolijk stemmen. Ze accentueren veeleer het onvermogen van de kracht van verandering. Een onvermogen dat, om een heel andere reden, ook het VB toegedicht moet worden. Ergo: politieke oplossingen voor de 21ste eeuwse malaise bestaan in de koker van enkelen, maar zullen niet – of te laat – gerealiseerd worden.

   • Eric Janssens zegt:

    Overigens is mijn topper met stip de koepel van kringloopwinkels die een veelvoud van subsidies van het Minderhedenforum ontvangt, zich daarbij gedraagt als een grootschalige, commerciële en concurrentiële onderneming zonder de daarbij horende sociale en fiscale verplichtingen te moeten voldoen. Zoals tal van linkse belastingsgeldzuigers gaat het overigens om een pseudo-idealistisch verschijnsel waarvan de grondvesten bestaan uit een door de massa aangeprate leugen.

  • Eric Janssens zegt:

   Dit soort simplistische, emotionele reacties als die van ‘Bert’, waarbij Dewinter gereduceerd wordt tot een xenofobe duivel bewijst natuurlijk mijn gelijk. Van arme zielen als Bert moet ik niet verwachten dat ze zich enigszins ernstig in de materie gaan verdiepen. Blijkbaar heeft hij niet begrepen dat het succes van partijen als het VB, die ook in tal van andere landen bestaan (FN, PVV, Zweedse Democraten, Ware Finnen etc.), als een signaal vanwege de bevolking geïnterpreteerd moeten worden, wat niet betekent dat de oplossingen die deze partijen aanreiken direct toepasbaar zijn. Maar goed, mijnheer Bert, met wat uitroeptekens, hoofdletters, hautain geschater en andere wilde uitdrukkingen kan u me niet intimideren, net zo min als het dreigen en tieren van de god van de profeet via de koran dat kan.

 5. Hans becu zegt:

  Eric
  De frontale confrontatie aangaan met Moslims is een onzalig pad. Zachtjesaan de puntjes op de i en bijsturen lijkt me een beter idee, en er niet teveel over lameren in de gazet nog een veel beter. Want zet je de beuk erin dan radicaliseer je degenen die zich tot nu toe van al dat moslimgedoe niet al teveel aantrokken, en je compromitteert zij die wel het spel wel correct spelen, en langzamerhand seculariseren. Die zijn er ook. Dewinter is een ezel. Heeft heel die bende multiculturele idioten 2 decennia de kans gegeven elk serieus debat te ontwijken met racisme, xenofobie, enfin je kent het geleuter. En ik heb geen zin in een burgeroorlog, en ik denk de meeste Moslims ook niet. Ik vind dat de nva de weg der geleidelijkheid bewandelt en ik denk dat dit van wijsheid getuigt. En je moet ook Vrancken niet met vinger wijzen : hij zit in een coalitie en hij moet de wet toepassen, en het overgrote deel ervan is Europese regering, intl. conventies en VN. Ik hou niet van simplisme, zo van we gaan hier eens effe ons …aan vegen. Puur contraproductief, sorry.
  En Dewever heeft intussen in Terzake wel zeer duidelijk gezegd wat hij ervan denkt. Het kot is weeral te klein. lees De Morgen van vandaag maar eens. Ik kom niet bij van het lachen. Goed gespeeld, en ieder zijn rol. En laat links maar de negationist uithangen. En laat ze maar proberen Dewever in de VB-hoek te zetten. De gewone mens weet wel beter.

  • Eric Janssens zegt:

   Ik begrijp je redeneringen, maar wat die laatste zin betreft: de gewone mens zit ook in de VB-hoek, is er nu even uit gekomen omdat Dewever min of meer suggereert de situatie te zullen verbeteren, maar die gewone mens zal weer naar zijn VB-hoek terugkeren wanneer Dewever & Co. er niks van bakken: dat wil zeggen, wanneer Dewever & Co. het bij allerlei ferme woorden houden en niks doen (steeds met het flauwe excuus dat ze niks kunnen doen. Wèl, als ze niks kunnen doen heeft het geen zin dat ze deze machteloze regering recht houden).
   Overigens ben ik niet akkoord met uw visie op Dewinter. Als De Wever Jezus is is Dewinter Johannes de Doper. Hij heeft het veld waarop Dewever nu voetbalt aangelegd. Sorry, NVA is vooral groot geworden dankzij de stemmen van het VB (in 2004 haalde die partij 24%, remember?) Op Dewinter blijven kappen met dezelfde nepargumenten die de politiek-correcte kloteklasse met haar antidemocratische cordon al decennia lang gebruikt om kritische stemmen de kop in te drukken is kortzichtig. Als u een beeld van Dewinter hebt als xenofoob en racist ligt dat vooral aan de politiek-correcte brainwashing van de laatste twintig jaren. Ooit het boek ‘“Inch’ Allah?” van hem gelezen? Daarin legt Dewinter, een jaar voor Van Rooy, uit wat de Islam en het gevaar ervan is. Er staat geen enkel onwaar gegeven in. Maar de media, die u blijkbaar ook beïnvloed hebben, hebben dat cruciale boek doodgezwegen. Het imago van Dewinter als straatvechter (dat hijzelf, geef ik toe, soms domweg heeft helpen in stand houden) moest het intellectuele werk van Dewinter voor de bevolking verhullen. Ooit wordt die man nog gerehabiliteerd, maar tegen dan zal de situatie er zeker niet op verbeterd zijn.
   Overigens vind ik het van De Wever onvergefelijk dat hij met de Saoedi’s miljardencontracten (voor de Antwerpse haven) sluit, wat zijn positie tegenover de Islam niet bepaald zal versterken, wel integendeel. Hij had daarvoor veel beter de Chinezen of de Russen uitgenodigd.

   • Bert zegt:

    “Als u een beeld van Dewinter hebt als xenofoob en racist ligt dat vooral aan de politiek-correcte brainwashing van de laatste twintig jaren.”

    Moehahaha! KO-MAAN zeg! Dewinter wou een “blank Europa”! Het Vlaams Blok heeft “de islam” maar héél laat ontdekt! Ze waren bij het VB *tegen* integratie; om de migranten -iedereen die niet én blank én westerling is- dan makkelijker te kunnen buiten knikkeren!

    Neen jong, het Vlaams Belang heeft het grondig verkloot! *UITERAARD* niét “alleen”. Uiteraard heeft de pers hier aardig aan meegeholpen. Overigens, ook in andere landen, zonder een Vlaams Belang, zitten ze met de problemen. Dus ook zonder de nefaste rol van het Vlaams Belang waren we niet gespaard gebleven van deze problemen.

    Dat Dewinter nog wat zwanworstjes gaat uitdelen aan varkensvlees-averse -halal of niet- moslims! *Dat* is pas een slimme strategie zeg!

   • Bert zegt:

    Filip Dewinter: “Ik vond dat we die mensen hun eigen cultuur moesten laten behouden met als enige bedoeling hen te laten terugkeren naar het land van herkomst.”

   • Eric Janssens zegt:

    Dit soort simplistische, emotionele reacties als die van ‘Bert’, waarbij Dewinter gereduceerd wordt tot een xenofobe duivel bewijst natuurlijk mijn gelijk. Van arme zielen als Bert moet ik niet verwachten dat ze zich enigszins ernstig in de materie gaan verdiepen. Blijkbaar heeft hij niet begrepen dat het succes van partijen als het VB, die ook in tal van andere landen bestaan (FN, PVV, Zweedse Democraten, Ware Finnen etc.), als een signaal vanwege de bevolking geïnterpreteerd moeten worden, wat niet betekent dat de oplossingen die deze partijen aanreiken direct toepasbaar zijn. Maar goed, mijnheer Bert, met wat uitroeptekens, hoofdletters, hautain geschater en andere wilde uitdrukkingen kan u me niet intimideren, net zo min als het dreigen en tieren van de god van de profeet via de koran dat kan.

   • Eric Janssens zegt:

    “Ik vond dat we die mensen hun eigen cultuur moesten laten behouden met als enige bedoeling hen te laten terugkeren naar het land van herkomst.”
    En bedankt voor dat citaat, Bert. Het bewijst Dewinters buitengewone intelligentie. Niet integreerbare vreemdelingen kan je beter niet proberen te integreren, waardoor ze nog meer in de war zouden geraken. Je kan ze beter inderdaad meteen terugsturen, waardoor ze het behoud van hun cultuur in hun eigen voordeel in hun thuisland kunnen aanwenden. Hen terugsturen is een win-winsituatie. Ik hoop dat u dat ook zo begrepen hebt.

 6. Bert zegt:

  “Het bewijst Dewinters buitengewone intelligentie. Niet integreerbare vreemdelingen kan je beter niet proberen te integreren, waardoor ze nog meer in de war zouden geraken.”

  Het punt is natuurlijk dat voor Filip Dewinter geldt/gold: “vreemd = vreemd = vreemd”. Filip Dewinter maakte net niét het onderscheid tussen “integreerbare vreemdelingen” en “niet-integreerbare vreemdelingen”. Voor hem zijn/waren alle vreemdelingen één pot nat. (Meer nog, hij lijkt te zeggen, “Laat ze a.u.b. niét integreren! Anders geraken we er niet meer van af!”**) Filip Dewinter verschilt niet zo erg van de cultuur-relativisten, voor wie elke cultuur evenwaardig is. (Behalve die verfoeilijke, eigen, westerse cultuur natuurlijk!) Voor Dewinter is elke vreemde cultuur evenwaardig (en minderwaardig aan de westerse). Hij lijkt me een soort “vreemdeculturenrelativist” a.h.w.

  **”Ik vond dat we die mensen hun eigen cultuur moesten laten behouden met als enige bedoeling hen te laten terugkeren naar het land van herkomst. Ik wist toen al: als je die mensen begint te integreren, dan houdt het nooit meer op, dan zullen ze nooit meer de stap zetten, dan zal de lust om terug te keren hen benomen worden.” (Filip Dewinter in 2009 in Knack)

  O ja, moest Dewinter nu echt vorig jaar over “verbruining” beginnen; er dus weer iets raciaal van makend?

  Mijn excuses voor mijn geschater. Ik heb gewoon totaal geen vertrouwen in een partij als het Vlaams Belang, als het gaat over het “oplossen” van de migratie- en integratiekwestie. En hoe “redelijker” het Vlaams Belang wordt, hoe harder men zal focussen op hoe de partij vroeger was; op haar onverkwikkelijke geschiedenis.
  Het Vlaams Belang kan gelijk hebben, het zal nooit gelijk krijgen.

  Ik zal nog een stukje citeren, ter afronding van deze post:
  “Bilan van het VB” — Koenraad Elst. Uit 2010:
  “De buurlanden hebben inmiddels zonder een sterke partij van het VB-type restrictievere asiel- en migratiewetten gestemd dan België, en bovendien worden die wetten daar uitgevoerd terwijl ze hier ook in de uitvoering nog eens gesaboteerd worden. En als België dan eindelijk eens een wet in VB-geest wil goedkeuren, namelijk het boerka-verbod, dan gebeurt dit niet toevallig wanneer het VB op een dieptepunt beland is en zijn vijanden geen vrees meer inboezemt (analoog aan Nicolas Sarkozy’s migratierestricties tijdens het knock-out van het Front National). Het lijkt erop dat het electoraal succes van het VB contraproductief gewerkt heeft op het politiek project dat de partij tot het hare gemaakt heeft. Het anti-VB-ordewoord heeft nagenoeg de hele politieke klasse, samen met de cultuursector, in een nadrukkelijk anti-nationalistische, anti-migratierestrictieve en overigens ook anti-flamingantische zin gemobiliseerd.”
  En uit 2009: “Het VB na de Kinderkribbe”:
  “De vraag voor buitenstaanders is natuurlijk of we überhaupt het VB nodig hebben om die rol op zich te nemen. Nu de bewustwording van het islamprobleem in veel bredere kring doorgedrongen is (zie de evolutie van een Benno Barnard, die zelfs de voorhoedefunctie van het VB erkent), wordt het tijd voor de mainstream-partijen om de oogkleppen af te zetten en de bezorgdheid van de basis ter harte te nemen. Weinigen hadden verwacht dat juist een man van het belgicistische ACW, Luc Van den Brande, de meest Vlaamsgezinde minister-president zou worden; noch dat juist anti-VB-kampioen Patrick Janssens de hoofddoek zou bannen. Best mogelijk dus dat een tsjeef of een groene de nieuwe Karel Martel wordt.”

  • Eric Janssens zegt:

   ““De buurlanden hebben inmiddels zonder een sterke partij van het VB-type restrictievere asiel- en migratiewetten gestemd dan België etc.” Je kan dan de vraag stellen of die verkrampte reactie van het politiek establishment aan het VB ligt of eerder aan dat establishment zelf. Misschien is het een wisselwerking geweest, maar het VB heeft altijd reëel bestaande problemen gesignaleerd, signalen die de andere partijen expliciet en categoriek weigerden op te pikken. NVA en Dewever brachten op dat vlak een verademing. Ik heb het VB zelden fouten weten maken, hun standpunten inzake de EU, de immigratie, het vreemdelingenstemrecht, zelfs de Oosterweelverbinding maar vooral Islam en islamisering zijn steeds de mijne geweest zonder dat ik ze bij het VB heb gehaald. Ik ben steeds geestelijk onafhankelijk geweest en gebleven, maar vond mijn eigen kritisch ontwikkelde gedachten steeds terug in de door het VB geuite standpunten. Bovendien werd het VB systematisch omwille van die beargumenteerde standpunten als paria (of insect, mestkever etc.) behandeld, en daarmee ook hun kiezers. In plaats van uw pijlen dus te richten op een door de politiek-correcte elite uitgespuwde partij die de waarheid in het vizier had zou u beter uw pijlen op die hautaine, antidemocratische elite richten. Men kan het VB misschien kritisch benaderen (al zie ik daar momenteel de zin niet van in), maar niet op de conformistische, huichelachtige wijze waarop dat tot heden toe gebeurd is.

   • Eric Janssens zegt:

    Om het iets aanschouwelijker uit te drukken: je bent de eigenaar van een dansstudio op de vijfde verdieping. Eén van de dansers komt je vertellen dat de dansvloer onder de trillingen dreigt in te storten, maar omdat zijn kop je niet aanstaat, of omdat zijn stem je niet bevalt, of omdat hij je met wat teveel kracht op het probleem wijst lach je hem uit zonder de staat van de vloer te onderzoeken. Je steekt een prop in zijn mond zodat hij de andere dansers niet kan waarschuwen en verontrusten, want dat zou betekenen dat je je dansstudio definitief kon sluiten. Je laat iedereen verder dansen, nodigt nog wat extra dansers uit die het tumult en de trillingen versterken en wanneer iemand komt vragen wat die kerel met die prop in zijn muil en de handen met touwen op de rug vastgebonden voorstelt zeg je dat het om een gevaarlijke gek gaat en dat niemand zich om hem moet bekommeren. Dat is in een notedop wat er zich in de Belgische politiek de laatste twintig jaar heeft afgespeeld. En we zijn nu zover dat de vloer het niet lang meer zal houden.

 7. Hans becu zegt:

  Eric
  Dewinter is totaal in de fout gegaan
  1. Zijn schabouwelijke stijl en nodeloos agressief en denigrerend taalgebruik stralen negatief af op alles wat Vlaams is. Kijk naar de VB-affiches, ook qua esthetiek, dat hou je toch niet voor mogelijk. Bezems, bokshandschoenen… Mij stoort die harde en cynische taal, het gescheld,de denigrerende “humor”die zich o.m. uitte in het geven van smaakloze bijnamen aan politeke tegenstanders. Nazi’s scholden ook.
  2. Hij is met kleine harde kern begonnen uit puur racisme, en pas veel later is er een beschaafde recuperatie en rationalisering gekomen. Dewinter heeft overigens zijn Islam-wijsheid bij anderen gehaald, die daarmee idd de politiek correcte pers nooit haalden. Hij is handig in het gat gesprongen.
  3. Dat initieel racisme heeft de multiculti’s het excuus gegeven om het debat nooit ten gronde te moeten voeren. Hop racisme, en ze waren ervan af.
  4. Het is prefect mogelijk om te migratiebeleid en multicul te bekritiseren zonder denigrerend te doen over de zwartjes en de Vlaamse zaak te verdedigen zonder op de luie Walen te kakken.
  5. Hij heeft zich nooit gedistantieerd van de collaboratie, en dat is een grote blunder. Ook hier vondennanti-Vlaamse racisten en ‘Belgicisten bet perfecte excuus om het communautaire.debat nooit met argumenten te moeten voeren. ‘Zwartzakken en ze waren ervan af.
  Dewinter is een nul, en heeft de Vlaamse zaak enorm veel schade toegebracht , tot op vandaag. Gelukkig is.Dewever in het gat gesprongen, en die maakt een kans om zaken te corrigeren en iets te realisten.

  • Eric Janssens zegt:

   1. Dewinter is inderdaad een aantal keren over de schreef gegaan. Die uitschuivers werden natuurlijk mede veroorzaakt doordat hem nooit de kans geboden werd zijn verhaal te doen, doordat zijn boek doodgezwegen werd etc. Ja, dan word je zenuwachtig, omdat je verdorie goed weet dat je gelijk hebt (een gelijk dat geregeld door de feiten bewezen wordt, bijv. i.v.m. de impliciete én expliciete agressiviteit van de Islam.) Niemand, op enkele witte raven tussen de intellectuelen na, heeft de Islam beter begrepen dan Dewinter. Bij de politici stak hij er op dat vlak met kop en schouders bovenuit. Ik veronderstel dat ze hem dààrom ook (uit een soort onbewuste intellectuele jaloezie) zo haatdragend hebben bejegend. Dewever is van een erg hoog intellectueel kaliber en lijdt dus niet aan die afgunst.
   Overigens kan men wat u Dewinter verwijt ook Karel de Gucht verwijten die een bepaalde groep Vlamingen tot mestkevers reduceerde (dat is overigens taal die tot concentratiekampen leidt).
   2. Dewinter is een politicus met faam, hij was een spreekbuis en een uitlaatklep voor intellectuelen die gefrustreerd dreigden te geraken doordat ze doodgezwegen werden. Maar als hij de materie niet had gekend en als ze hem niet echt bezorgd had gemaakt, dan was hij nooit zover gekomen. Je mag er prat op gaan dat hij zich eerder dan bijna eender wie zorgen is gaan maken, en dàt vanuit een intellectueel begrip van de Islam. Maar een goed politicus gebruikt zulke inzichten ook op een ander, maatschappelijk vlak, hij voelt aan wat er leeft bij de bevolking, dat is zijn taak. Negen op tien politici hadden daartoe de wil of de bekwaamheid niet, ze waren ofwel kwaadaardig ofwel oerdom (’t zal ’t tweede wel geweest zijn). Daarom vond ik ook het opkomen van Bart De Wever, zoals reeds gezegd, een verademing.
   3. Het riedeltje dat het establishment betreffende het zogenaamd racisme bij Dewinter te pas en te onpas afdramde met de bedoeling om ieder debat te smoren heeft enkel tot een tweedeling in de samenleving geleid. Zeer vroeg in de jaren ’90 heeft Dewinter toenadering tot de joden gezocht en ik heb hem nooit wat verkeerds horen zeggen over bijv. Aziaten of Zuid-Amerikanen. Eigenlijk zou u na het Berbervoorval van Dewever onlangs toch beter moeten weten, nietwaar?
   4. Denigrerend doen en op Walen kakken: dat verwijt men iedereen die kritiek heeft op de Waalse en Afrikaanse inertie en malaise. In al die jaren heb ik Dewinter enkele keren zaken horen zeggen die er voor een politicus over gingen, maar hetzelfde kan je zeggen van De Gucht. Maar dan ging het maar over woorden. Voor mij ging het gedrag van de meeste politici én van de pers er constant over, Dewinters fouten waren hiermee vergeleken werkelijk onschuldig.
   5. Als Dewinter echt een nul was geweest, mijnheer Becu, dan had NVA nooit zo groot kunnen worden. Het VB heeft gedurende bijna twintig jaren heel wat onvrede gekanaliseerd. Mensen in alle sectoren van de samenleving werden door de politiek-correcte dictators continu geterroriseerd, ik heb verschrikkelijke toestanden gekend. Zonder het VB als politieke uitlaatklep zou die onvrede op heel wat minder gezonde manieren tot uitbarsten zijn gekomen. De haat die u jegens Dewinter koestert beschouw ik dan ook niet als een rationeel gegeven. U zou die haat beter richten tegen diegenen die het land echt naar de knoppen hebben geholpen en die de huidige malaise hebben veroorzaakt: Dehaene, Verhofstadt (tot op de dag van vandaag), Van Rompuy, de Teletubbies (minus Vandenbroucke) en ook de hele socialistische klotebende nadien. Ik zie overigens echt niet in hoe dit soort twisten (tussen NVA en VB) kunnen bijdragen aan de realisatie van een verbetering op Vlaams, Belgisch en Europees vlak. Europa staat nu letterlijk aan de rand van de afgrond, en u blijft kappen op de boodschapper (lees eerst eens zijn boek uit 2009 voordat u nog zo’n domme zinnetjes – “Dewinter is een nul” – neertoetst).

Reacties zijn gesloten.