Kaat Bollen, of de liturgische apotheose van Het Grote Borstenboek

bollenDat seksuologe Kaat Bollen, een van mijn betere FB-connecties, eerder met de uit haar trouwjurk puilende reuzenborsten trouwt dan met haar vriend, mag dan geen wereldnieuws zijn, toch vraagt dit evenement terecht onze aandacht.
De wetenschap die Kaat met brio bedrijft schijnt ergens in de jaren ’60 van vorige eeuw ontstaan te zijn, toen de beschaafde Westerling seksueel moest bevrijd worden. In het zog van die revolutie trok een hele stoet therapeuten de stad rond, om onze ziel te masseren en het geluk te propageren.
Dat ‘geluk’ bleek naderhand een koffer met alleen maar dubbele bodems: je kunt mensen zo motiveren om gelukkig te worden, dat je hen diep ongelukkig maakt. De seksualiteit was daarin het nieuwe religieuze basisconcept. Tot op vandaag komen de seksuologen ons vertellen hoe we het moeten doen en niet moeten doen. De relatie met de partner is een ingewikkeld probleem geworden dat mits handboeken niet eenvoudiger wordt, maar wel de seksuologie zelf een reden van bestaan geeft.

U begrijpt: dit is een van de beroepen, zoals dat van filosoof trouwens, die meer tijd besteden aan hun promotionele invulling dan aan de essentie zelf, die ze helemaal niet bezitten. En dat brengt ons weer naadloos tot de invulling van het Bollen-decolleté: dit huwelijk is een reclamestunt voor Kaat, haar boeken, de geslachtswetenschap en voor de geluksindustrie.
Kaat Bollen werd bekend via het programma ‘De Pappenheimers’, op zich ook weer helemaal piepschuimen prime-time vulsel, waarin ze voor het eerst vertelde over haar thesisonderzoek naar schaamhaar. Dat leverde ook haar eerste boek op, die vrouwen confronteerde met datgene wat er echt toe doet in een mensenleven en in een relatie: het intieme kapsel.
Daarna volgden ‘Het Borstenboek’ en recent ‘Het boek der lusten’. Allemaal zeer interessante evangeliën rond het lichaam en zijn gebruiksvoorschriften, het hoe-en-wat dat alleen bij dieren en primitieven vanzelfsprekend is, maar niet bij de moderne Vlaming. Dat vrouwen deze markt domineren, is logisch: hun eigen lichaam is de beste reclame. Vind maar eens een lelijk wijf als seksuologisch medium: allen zijn het babes met een diploma waarin de modale, imperfecte huisvrouw onbewust haar idealen projecteert.
Terwijl Goedele Liekens, de naar de menopauze glijdende matriarche van de Vlaamse seksuologie, nu naar Groot-Brittanië is uitgeweken om de Engelsen wegwijs te maken in het verhaal van de bloempjes en de bijtjes, staat er een nieuwe sekspriesteres klaar om onze eerder zorgvuldig aangewakkerde schuldgevoelens (‘doe ik het goed?’) te lenigen met een stel vuistregels die via de aankoop van haar boeken kunnen toegepast worden. Eerst een probleem creëren, dan de oplossing verkopen. Andermaal: dit huwelijk met reclameman Ian Thorne wordt weliswaar in een katholieke kerk voltrokken, maar het ritueel hoort toe aan de postmoderne mammeloenencultus. Bekijk de foto en geef me gelijk.

Voor de rest is het réveil van de seksuologie evenredig met het wegzakken van politiek-maatschappelijk bewustzijn: alles is een relatie- of een bedprobleem, het al dan niet kunnen krijgen van een stijve, het al dan niet gefakete orgasme, gevoelige tepels, te grote of te kleine schaamlippen, etc. Door de horizon te verengen tot private lichamelijke liffelafjes, en dat lichaam doorlopend te problematiseren, plus uiteraard de nuttige remedietips, worden we afgeleid van al de wereldse ellende en het feit dat we door de politiek en de media bedrogen worden waar we bij staan.
Ach, seks is eigenlijk simpel, en geen wetenschap waard. Hoogstens is het amateurkunst die geen opleiding vereist en dus ook geen instructeurs, tenzij de inwijding door een tedere matrone of een aanminnige heer. Ongeschreven traditie als het ware. Maar andermaal en ten laatste: de puilende prammen van Kaat Bollen maken elke discussie overbodig.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Kaat Bollen, of de liturgische apotheose van Het Grote Borstenboek

 1. Jan Braeken zegt:

  De meloenen van mvr. Bollen zijn mij een blik waard, maar verder zou ik niet graag de lakens delen met deze vunzige dame. Ze mag haar rode haar eens dringend wassen. Het woord ‘vuil’ is hier van toepassing, op meerdere terreinen vrees ik. En misschien moet ze ook maar ineens haar denkwereld in een sopje steken. Dat is prima voor de desinfectie.

 2. Koenraad zegt:

  Dat dit vrouwmens haar bollen etaleert = vanzelfsprekend: ze eert hiermee haar familienaam in duizelingwekkend perspectief. 😉

 3. johan hulsbosch zegt:

  Als dit een babe is, ben ik Adonis in hoogsteigen persoon

 4. Jozef Leijnen zegt:

  Heerlijk! Je bent er weer. Twee dagen geen mail meer ontvangen. Dachten al dat ge slachtoffer werd van een aanslag.

 5. Prometheus zegt:

  Sex sells, bullshit to idiots.

 6. Guy Sourbron zegt:

  Artikel gelezen met een grijns op mijn gezicht.

Reacties zijn gesloten.