Wie de Duitse ziel wil doorgronden, moet Bild-Zeitung lezen (en vooral niet in een lach schieten)

MerkelHet ziet er karikaturaal uit, maar het is geen grap, want Duitsers hebben niet zoveel gevoel voor humor: het boulevardblad Bild (de meest verkochte krant in Duitsland, oplage 2,5 miljoen) tooit bondskanselier Angela Merkel met de ijzeren pinhelm, een verwijzing naar de legendarische Otto von Bismarck (1815-1898), de Pruisische staatsman en architect van de Duitse eenmaking in de 19de eeuw.
Het ornament is goed gekozen. Rijkskanselier Bismarck was de laatste leider onder wie Duitsland een oorlog won, nota bene de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871, feestelijk beklonken in de spiegelzaal van Versailles, waar het nieuwe Duitse keizerrijk werd uitgeroepen. Geef toe: als referentie in de actuele context kan dat tellen.

Wie de Duitse ziel (niet te verwarren met zoiets banaals als ‘de publieke opinie’) wil begrijpen, moet Bild-Zeitung lezen. Bild vertolkt feilloos het onderbuikgevoel van het offergezinde Herrenvolk: na de val van Rome, waarmee de middeleeuwen zijn begonnen, behoedt enkel het Heilige Roomse Rijk van Karel de Grote ons voor de chaos. Duitsland is de stuwende kracht van Europa, de rest loopt er maar bij voor spek en bonen, en achteraan hangt een sliert parasieten. Het moment van de grote opkuis is aangebroken, Duitsland zal Europa een lesje lezen en zijn wetten opleggen. Berlijn wordt het nieuwe machtscentrum. Denk niet dat dit over economie gaat of monetaire aangelegenheden: dit is onversneden oorlogstaal, noodzakelijkerwijze altijd revanchistisch ten opzichte van het verleden.

Het zondebokdenken, hoe kan het anders, is dé zenuwknoop van dit populistisch neo-fascisme. Want hoewel de grote bedrijven prima draaien, heeft de gewone Duitser het helemaal niet zo goed (er is pas begin dit jaar een minimumloon van 8,5 Euro/u ingesteld), dus moet het volk vooral eendrachtig gemobiliseerd worden tegen een externe vijand. Die is nu ook opgedoken, in de vorm van een Zuiderse, helemaal niet Arisch ogende zemelaar met dubbele tong. Het lijdt geen twijfel: de nieuwe Jood is een Griek, met dezelfde kenmerken van cynische, leugenachtige, achterbakse profiteur.

Zo heeft Duitsland zijn oorlogsverleden eindelijk van zich afgeschud, en mag het weer beginnen dromen van Lebensraum. Een paar bijkomende factoren versterken nog deze drang naar Europese hegemonie: een zwakke Franse president, een afzijdig Groot-Brittannië (wegens geen betrokken partij in de Euro-kwestie), de assertieve houding van Angela Merkel tegenover Vladimir Poetin, maar vooral: het feit dat Griekenland nu door extreem-links addergebroed bestuurd wordt, de erfgenamen van de partisanen die zo vervelend deden in de 2de wereldoorlog. Uitroken, dat ongedierte.
‘Keine neuen Milliarden für Griechenland!’, brult Bild, helemaal vergetend dat Griekenland ooit mee heeft getekend voor de kwijtschelding van de Duitse oorlogsschuld, namelijk in 1953 tijdens de Conferentie van Londen.
Om het plaatje helemaal griezelig herkenbaar te maken, marcheert nu ook rechts Vlaanderen volop mee in deze nieuwe orde van de gerecycleerde pinhelm. De Belgische financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) verkondigde al twee jaar geleden dat Duitsland het absolute model was voor zijn politiek en dat Griekenland mocht ophoepelen. Lees aansluitend de commentaren hieronder op deze post, en verbaas u over de groot-Germaanse nostalgie die weer begint te pruttelen. Vooral in NV-A-middens, en wie is tegenwoordig niet voor de N-VA?

Bild-Zeitung, het vlaggenschip van het rechts-conservatieve Springer-concern, beoefent journalistiek, in zijn puurste vorm van ‘self-fulfilling prophecy’: het creëert mythes die ook waar worden door hun impact en de lettergrootte van de schreeuwerige koppen.
In de jaren ’70 van vorige eeuw ontmaskerden de schrijvers Heinrich Böll en Günter Wallraff (drie maanden undercover op de redactie) al dit demagogisch procédé, maar de Duitsers hebben er zich nooit veel van aangetrokken. Dus zal gebeuren wat Bild voorspelt: Deutschland über Alles.
Ik zie nu al (de toch uit Pruisen afkomstige) Angela voor de spiegel, heimelijk monsterend of zo’n pinhelm haar wel zou passen, terwijl Bart De Wever zijn kast in duikt op zoek naar een korte fluwelen broek.
In wat voor een boeiende tijden leven we toch. De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit helemaal hetzelfde, dat maakt de actualiteit als zoekplaatje net zo leuk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Wie de Duitse ziel wil doorgronden, moet Bild-Zeitung lezen (en vooral niet in een lach schieten)

 1. Hans becu zegt:

  En als Van Overtfeldt nu eens gewoon gelijk had ? Waarom moeten daar pinhelmen bij gesleurd worden ? Duitsland heeft topbedrijven. Hoe komt dat ? Blijkbaar steekt dat. En BIld is een rioolkrant, maar de Engelsen hebben die toch ook ? Ach, de Grieken hangen de nazivlag uit als Merkel op bezoek komt, en Tsipras vergaloppeert zich hopeloos met een onhaalbaar populisitisch programma annex een absolute aanfluiting van een referendum, en roert volop de nationale trom, met als kop van jut de Moffen. Die moeten dat allemaal maar braaf slikken,. En van die kwijtschelding van oorlogsschuld : als de EU Griekenland mag bezetten en onder curatele stellen zoals Duitsland na de oorlog kan daar zeker over gepraat worden.

 2. eric zegt:

  Wat ik mij dikwijls afvraag?
  Zin en/of onzin van artikels te schrijven zoals bv deze van J sanctorum.
  In dit geval van J sanctorum iedere dag een ander item.
  Veranderd dat iets? verbeterd dat iets ?
  Of is het een uitlaatklep van de schrijver(s) er is al en er Wordt al zoveel geschreven en/of gepraat wat vaak of zeker meestal het artikel in de archieven belandt waar geen kat nog naar kijkt.
  Betekent dat dan ik/wij hebben als schrijver en reageerder het toch maar even mooi gezegd nietwaar?
  Moet Men dan niets meer schrijven ?
  Jazeker er moet nog worden geschreven maar wel in de context dat het een maatschappelijk nut heeft, niet een schrijven om te schrijven.
  Als er enkel wordt geschreven in functie van de boer die zijn kippen/hanen wat voeder strooit dan zijn de kip en de haan een tijdje bezig met hun voeder.
  Men kan als individu een goed schrijver zijn maar bescheidenheid is een mooie zaak te weten dat Men niet de enige is met een goeie pen.
  Dit zijn woorden van een gewone man voor de gewone man.
  De pet kan zelden of nooit winnen van de hoge hoed.

  • Beste Eric

   “Veranderd dat iets?” bewijst dat je weinig begrip hebt van grammatica.

   Spraakkunst heette dat vroeger.

   Iedereen in Vlaanderen moet tot zijn achttiende naar school.

   Misschien was dat een zwakke school, die diploma’s uitreikte aan gelijk wie.

   I know, I’ve been there.

   Als je grammaticale fouten leest in een lezersbrief heb je twijfels over de waarde

   van het geschrevene. Is dit elitair?

   De gewone man schrijft niet als hij zich daar onzeker over voelt ,en als hij dit soort

   blogs leest verdient hij beter.

   Go away, Eric. Shut up.

Reacties zijn gesloten.