De Tour in Antwerpen: Ro-da-ni-a, Ro-da-ni-a!

Mijn eerste uurwerk dat ik als 12-jarige kreeg, was een Rodania, nog altijd een van de hoofdsponsors van de Tour de France. Weinigen weten dat de 4-tonige herkentune van dit merk, die talloze malen weerklinkt tijdens deze grote reclamestoet met hier en daar een coureur tussen, op het begin van de vijfde symfonie van Beethoven is geïnspireerd, ook wel de ‘noodlotssymfonie’ genoemd.  Pom-pom-pom-pom.
Vandaag passeert deze karavaan door België, netjes eerst een stuk Vlaams en dan een stuk Waals territorium, van Antwerpen naar Hoei. Ongeveer halverwege doen ze Meenzel-Kiezegem aan, de geboorteplek van de nu 70-jarige Eddy Merckx, wiens familie na de 2de wereldoorlog uit dat dorp is vertrokken. De Merckxen waren namelijk zwarten, en er heeft daar een fameuze Duitse vergeldingsactie plaats gevonden, nadat collaborateur Gaston Merckx op 30 juli 1944 door verzetslui werd neergeschoten.
Daar heeft Eddy natuurlijk niets mee te maken, al is het grappig dat het begin van Beethovens 5de, het Rodania-wijsje dus, in de oorlog ook heeft gediend als intro van de BBC-uitzendingen, bestemd voor het verzet.

Dit maar om te zeggen dat de doortocht van deze opgepimpte kermiskoers niet zonder gevaar is. In elke gemeente waar de Tour passeert, is een rampenplan van kracht, is elke flik en elke brandweerman opgevorderd. Er hangt dus sowieso een catastrofegeur in de lucht, ook zonder Rodania, en dat maakt nu net mee de ambiance van dit feest uit: deelnemen aan massaspektakels is een collectieve veiligheidsoefening, een publieke dressuur-séance.
Het gevaar zit niet zozeer in het peleton, dan wel er rond. In de Islamitische Staat volgen ze de Tour met de grootste belangstelling, en niet alleen om sportieve redenen. Er moet maar één Jihadi doorslaan, en het vuurwerk kan losbarsten. Dus ja, wij willen vandaag veel politie, dat ze maar iedereen goed in het oog houden. En als het effe kan ook met dat nieuw speeltje, ‘City of things’, waarmee alle burgers draadloos kunnen ‘gemonitord’ worden.
De overmaat aan ordediensten geven het feest mee kleur en maken van het sportevenement ook een paramilitaire parade. Extreem veel blauw op straat dus, in een vrolijke context. Daarom ook heeft Antwerpen met zwier 800.000 Euro neergeteld (waarvan 350.000 rechtstreeks aan Tour-organisator ASO, de echte winner in dit verhaal) om de rit van vandaag aldaar te laten starten. En dat in een stad die budgettair zwaar bezuinigt op de sociale en culturele sector, jeugd- en ouderenzorg, waardoor zelfs de bosklassen op school werden geschrapt wegens geen geld.
Minder brood, meer spelen dus. ‘We krijgen daar een veelvoud voor terug’, zegt Ludo Van Campenhout (N-VA), schepen van Sport en de man die hemel en aarde bewoog om de Tour vandaag in Antwerpen te laten vertrekken. ‘Miljoenen mensen zullen Antwerpen zien, op honderd televisiestations in heel de wereld. Dat is met geen geld te betalen.’
Euh, ja, maar een stad is toch geen waspoedermerk, Ludo? De tijd dat ‘city-marketeers’ de wet dicteerden en elk boerengat zich zo nodig ‘op de wereldkaart’ wilde zetten, ligt al een tijdje achter ons. En… is het niet wat bescheiden om wereldhaven Antwerpen nog te willen promoten via een veredelde reclamestoet?
Straks ga ik toch nog geloven dat het N-VA-bestuur dit vooral organiseert als een oefening in publieke ordehandhaving, euforisch opgetild door de Rodania-fanfare en alle gekte daar rond. Massasport, macht en big business, het blijft een onafscheidelijk trio. Tot zo, na de reclame.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Tour in Antwerpen: Ro-da-ni-a, Ro-da-ni-a!

  1. walter maes zegt:

    Ach ja, zurige ‘ironie’. Topsport, big business, commercie, groot geld en heel veel ijdelheid. Men zou het dus allemaal moeten opdoeken en terugkeren naar de eenvoud van het middeleeuws boerenleven. Het leven doen verstarren en het gevangen houden in een carcan van extreme naastenliefde en onthechting. De Phil Bosmans samenleving. Ik bedank.

  2. Hans becu zegt:

    God in de hemel. Koersen is een volkssport, en ja, er wordt geld mee verdiend door zij die het organiseren. En Rodania is een onschuldig product waarmee je kon weten hoe laat het was.
    Je moet niet op alle slakken zout leggen, JS. En die 800 000 € worden royaal terugverdiend via belasting op het verteer. En nu komen de mensen eens samen buiten, gezellig met een pintje en een hapje, een praatje maken op een stralende zomerdag, Wat is daar nu mis mee ? En wie geen goesting heeft blijft thuis. Verzuurd artikel op een dag tegen verzuring.

Reacties zijn gesloten.