Opflakkering van artificiële intelligentie: robot komt in opstand tegen bandwerk

Als dit geen symbolisch geladen gebeurtenis is, weet ik het ook niet: een robot die een technicus doodt in een autofabriek. En dan nog in Deutschland, waar alles wat gründlicher gebeurt dan elders.
Dat die robots in kooien worden geplaatst, is ook bizar: ze krijgen een statuut ergens tussen dier en machine. Blijkbaar kan die robot, zoals een levend wezen, ook wel eens tilt slaan. Of was hij het zelf beu om altijd maar dezelfde handeling te moeten uitvoeren, dag na dag, maand na maand, jaar na jaar?
Misschien manifesteerde zich hier wel een embryonale vorm van opstandigheid tegen een onmenselijk systeem. De robot wordt zo ook een metafoor voor de slaaf, de dwangarbeider die, weerom horresco referens, in het Derde Rijk de oorlogsmachine moest draaiend houden.
Op die manier wordt onze emotionele reactie op dit voorval troebel en dubbelzinnig: is de technicus/opzichter het slachtoffer, of de robot, of beiden?

Vast staat dat alles wat wij onder arbeid verstaan, steeds meer door intelligente machines zal worden overgenomen. Eerst het puur fysieke, eentonige werk, later de intellectuele arbeid, tot en met het uitdenken van processen, strategieën, het betere puzzelwerk. Dat gaat in stapjes, omdat de economie en het rendabiliteitsdenken het zo willen, maar ook omdat die robot
Onvermijdelijk komt er dan een dag dat het machinewezen uit zijn kooi stapt en zelf beslissingen neemt, over ons, de wereld, en ook zichzelf. Er zal dan een evolutie van het type B op gang komen, waarbij wij degenereren en steeds dommer worden (zie mijn column van gisteren), terwijl de robot zijn eigen ontwikkeling en, wie weet, voortplanting programmeert.
In het slechtste geval bereidt die artificiële intelligentie het uitsterven van de menselijke soort voor, in het beste geval zullen zij problemen oplossen waar wij nooit toe in staat zijn geweest, en een betere wereld creëren, ook voor ons, dommen, die dan misschien zelf wel in een kooi terecht komen, maar met alle voorzieningen.

Ik blijf het in elk geval positief vinden dat uitgerekend in de Volkswagenfabriek van Kassel, waar tot op vandaag door Hitler bedachte autootjes van de band rollen, een robot zich razend kwaad maakt. Het kan, het kan, dat die automaat in een vlaag van helderheid dacht: wat voor een dwaas, stupefact systeem is me dat hier, in het land van de mini-jobs, de Sklavenmoral en het Merkeliaanse Herrenvolk?
‘Geen technisch mankement’, zegt het voorlopig rapport. Dat schept perspectieven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .