De ‘on-ethische’ steen van de Gentse Korenmarkt en de groei van de Indische olifant

Zozo, de klinkers op de Korenmarkt in de mooie stad Gent, sinds jaar en dag onder socialistisch bestuur, komen uit een Indisch mijngebied waar grove uitbuiting de regel is (DS, 19/5). Mannen sterven vroegtijdig aan silicose (een soort stoflong), maar ook vrouwen en kinderen worden door het opwaaiende stof vroegtijdig aangetast. In het lastenboek stond uitdrukkelijk dat de steen uit Noord-India moest komen. Over het ethisch aspect werd niet flauw gedaan: de laagste bieder kreeg het contract, zijnde Beltrami uit Harelbeke.
De vraag is nu wat de stad met deze ethisch vervuilde klinkers moet doen. Terug uitbreken? Schoonspuiten via een donatie aan een of ander Indisch ontwikkelingsproject? Het probleem is dat India ons medelijden helemaal niet nodig heeft. Ook al zullen er nog wel een pak mannen aan silicose sterven.

Een paar cijfers. De economie van India is samen met die van China de snelst groeiende ter wereld. Momenteel staat het op de 9de plaats inzake bruto nationaal product, maar de verwachting is dat het land snel zal opschuiven naar de 3de plaats, na China en de VS. Volgens de investeringsbank Goldman Sachs zal in 2043 de economie van India de economie van de Verenigde Staten passeren.
Opvallend is ook dat die steile groei –nu weliswaar wat getemperd door de wereldwijde vertraging- zich niet in de harde industrieën situeert, maar in de dienstensector, de bureelzitjes zeg maar, waar toch wel enige opleiding voor vereist is. Deze sector omvat momenteel 23% van de werknemers en groeit snel. Economisch gezien levert het 55% van het Indiase bbp.

U zult denken: ‘dienstensector’, wat doen die mensen dan allemaal? Heel simpel: het werk dat onze geschoolden vroeger deden. Uitgerekend India is topbestemming voor ‘offshoring’ van jobs naar het buitenland. Vooral de callcenters floreren: mannen en vrouwen die heel de dag geduldig telefoontjes beantwoorden. In vlekkeloos Nederlands indien gewenst, met eventueel zelfs aandacht voor lokale dialectvarianten (!). Als u dus voor uw wasmachine of internetaansluiting naar een help desk belt, is het best mogelijk dat u ergens in Bangalore uitkomt, alwaar een beleefde mannenstem vraagt wat er precies hapert aan uw ‘wasmachien’.
Ook softwarebedrijven, telecommunicatie, boekhouding, consultancy allerhande, en eigenlijk alles wat van op afstand kan gebeuren, wordt aan die Indische back-offices uitbesteed. TCS (Tata Consultancy Services) is de grootste speler, met Belgische klanten als Bekaert, Belgacom, AB InBev, Axa, en Colruyt. Momenteel schat men de totale waarde van de Belgische uitbestedingscontracten richting India op 5 miljard Euro per jaar.

Het gaat dus niet alleen over klinkers en goedkope kledij. Heel onze economie is in een sneltempo aan het verhuizen naar de nieuwe groeilanden, India in de eerste plaats, omdat ze hard werken, het land politiek betrekkelijk stabiel is, en de dienstensector zich daar cultureel en taalkundig het snelst afstemt op onze behoeften. De gedeelde Indo-Germaanse taalstammen, weet u wel, naast de goede educatie van de Engelse kolonisator.
De Europese economie slabakt, zoals die van India groeit: de simpele wet van de verbonden vaten. Eén voor een zullen ze onze sectoren inpikken. Wie kan het hen verwijten? De groeiende Indische middenklasse heeft overigens behoeften die door de lokale markt niet kunnen gestild worden. Het zou dus best kunnen dat uw en mijn kleinkinderen ooit stenen zitten te kappen voor een marktplein in Bombay. De echte Belgische blauwe hardsteen, vooral in de Ardennen te vinden. Waarom was die trouwens niet goed genoeg voor de Gentse Korenmarkt.

Dit maar om te zeggen dat men in een kapitalistische wereldeconomie –waar bijna niemand nog tegen is- niet flauw moet doen over ethische handel. Terwijl reporters van De Standaard zijn gaan neuzen in de steengroeves van Bangalore en met een paar aandoenlijke verhalen naar huis kwamen, zitten de onderhandelaars van TCS aan tafel met onze captains of industry, om te zien waar er nog kan ge-outsourced worden. Je hoeft niet altijd ver van huis te gaan om het echte nieuws te rapen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op De ‘on-ethische’ steen van de Gentse Korenmarkt en de groei van de Indische olifant

 1. Ivo zegt:

  Altijd leuk als iemand een steentje bijdraagt ten einde het gezond verstand toch ook daar ergens tussen te leggen waar we onze voeten aan vegen (of leuker verwoord: waar de paden zijn die we bewandelen).

 2. Bill Godfather zegt:

  Iets anders dan kasseistenen… HAL (in Hindi, indo-arische taal in Indië gesproken : हि ए लि), afkorting voor Hindustan Aeronautics Limited, is een ‘state-owned corporation’, rechtstreeks geleid door het Indisch Ministerie van Defensie! Wie binnen dit bedrijf nog zijn boterham heeft verdiend, is ene Kurt Tank, die ‘ums liebe Brot’ aan de wieg stond van belangrijk militaire aanwinsten voor de Luftwaffe tijdens W.O. II. en aan Indië het prototype van zijn eerste jachtbommenwerper, de HF24-Marut (मरुत्, Sanskriet voor “Geest van de Storm”), bezorgde. Een exemplaar van dit militair vliegtuig is te bezichtigen in het Deutsches Museum Flugwerft Schleißheim nabij München! http://en.wikipedia.org/wiki/HAL_HF-24_Marut#/media/File:HAL-HF-24-Marut.jpg
  Kurt Tank is ook nog directeur geweest van een departement verbonden aan de Anna University in Indië. Abdul Kalam, een voormalig Indisch president (2002-2007) en tevens een specialist inzake voertuigen voor de lancering van satellieten en raketten, was een van zijn studenten. In 2050 zou Indië wel eens het meest bevolkte land van de wereld kunnen worden…
  I hope you like the military stuff!

 3. Bill Godfather zegt:

  AMCA in het YouTube-filmpje staat voor Advanced Medium Combat Aircraft. Een gelakt exemplaar van de Hindustan Fighter, waarvan er in totaal 147 (18 als twee-zit-trainer) werden gebouwd, staat nog opgesteld in het HAL Heritage Museum te Bengaluru, ten zuiden van Indië : http://pt.wikipedia.org/wiki/HAL_HF-24_Marut#/media/File:Marut_HF-24_trainer_at_HAL_Museum_7647.JPG.
  Het concept voor dit staaltje van orpheïsche verleiding, werd aanvankelijk bedacht in Argentinië door het team van onze Dr. Kurt Tank, die ook testpiloot was, en was oorspronkelijk voor daar bestemd, maar werd met zijn vertrek, begin de jaren 1960, meegenomen naar Indië. Sinds zijn onafhankelijkheid in 1947 leeft het land van Gandhi, wat een seculiere staat is, op gespannen voet met buurland Pakistan, officieel Islamitische Republiek. Er is sprake van een wapenwedloop. Gujarati, de moedertaal van Mahatma Gandhi (in Gujarati : મહાત્મા ગાંધી), is een andere indo-arische taal in Indië gesproken, maar ook in Pakistan, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Ongeveer 46 miljoen mensen gebruiken de taal, tot in Oeganda, Tanzania en Kenia! Een ander land (zuidelijk deel daarvan) van het Indo-Pak Subcontinent, is het onlangs door aardbevingen geteisterde Nepal met de Himalaya aan de grens met China (Tibet).
  Bron : Wikipedia

 4. Bill Godfather zegt:

  Correctie : Kurt tank was reeds midden de jaren 1950 actief in Indië (bron : Britannica). Indië werkt ook al vanaf 1944 aan een eigen nucleair programma, met in 1974 hun eerste geslaagde kernwapenexplosie, die de codenaam Smiling Buddha meekreeg. Daarin speelde Indiri Gandhi (niks te zien met Mahatma Gandhi) een voorname rol, toen ze in 1967 eerste minister werd. In 1971 brak ook nog de Indo-Pakistaanse Oorlog uit, wat resulteerde in de onafhankelijheid van Bangladesh. Uiteindelijk vestigde Indië er zijn hegemonie in de regio Zuid–Azië, ondanks intimidaties van de VS met Richard Nixon en de Sovjet-Unie met Leonid Brezjnev toen, die een onderzeeër met kernraketten aan boord stuurde. De vrouwelijke premier werd in 1984 afgeknald door twee van haar body-guards, die van Sikh-afkomst waren. Er waren op binnenlands vlak problemen gerezen met de Sikhs, ook bekend van hun Gouden Tempel, die onder invloed van de Khalistan-beweging zelfs een soevereine staat voor de Indiase Sikhs wilden, en een leider van hen en een journalist werden vermoord. De twee body-guards werden opgehangen…

Reacties zijn gesloten.