SKEPP lauwert een minister en schimpt op klokkenluiders: er zijn nog zekerheden.

De ‘Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale’, een hele-mond-vol-club die kortweg als SKEPP door het leven gaat, heeft haar jaarlijks persmoment nog eens gehaald door een prijs uit de reiken voor ‘wie zich verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale’.
De gelauwerde was dit jaar onze minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Hoe politiek-correct kan men zijn. Maggie wil namelijk geen homeopathische geneesmiddelen terugbetalen, in de eerste plaats omdat haar dat budgettair goed uitkomt.
Ten tweede is ze als huisarts zelf gefocust op farmaceutische oplossingen, het pilletje dus voor van alles en nog wat, ook als die niet werken. Die allopathische (klassiek-geneeskundige) benadering staat nu echter zelf steeds meer onder druk. Straks werkt geen enkel antibioticum nog omdat resistente superbacteriën zullen opduiken: het resultaat van decennia lang pillen slikken, wetenschappelijk verantwoord zoals SKEPP dat wil.
Aan de andere kant is het ook Maggie De Block die de softdrug cannabis wil legaliseren en terugbetaald maken (!), althans de versie die Bayer-dochteronderneming GW Pharmaceuticals op de markt brengt. Andermaal kassa voor de pillenindustrie. Hallo SKEPP?
Ten derde, ach, ik wil hier niet nog eens de obese figuur van onze volksgezondheidsminister in de verf zetten, maar als we toch prijzen aan het uitreiken zijn: Maggie is niet echt het levend bewijs dat de klassieke geneeskunde, waarin ze gediplomeerd is, goede werkt. Tenzij ze puur door haar levensstijl dat overgewicht heeft aangemaakt. Maar in dat geval maak je zo iemand zeker niet tot beleidsfiguur inzake volksgezondheid, met een grote publieke uitstraling.
Anders gezegd: zo iemand verdient eerder een ‘prix citron’, een ludieke manier om wat afstand van te nemen.

Dat brengt ons op de scheldprijs die SKEPP ook elk jaar uitreikt aan iemand die volgens hen slecht bezig is en niet beantwoordt aan hun geneesherenmoraal. Deze ‘Sceptische Put’ ging deze keer naar Jan Allein, die waarschuwt voor elektromagnetische straling, afkomstig van GSMs, Wi-Fi en toestanden.
Het is inderdaad bon ton bij de establishmentpers om hier te spreken van ‘complotdenkers’ en ‘hobby-activisten’ (zoals Dirk Draulans in Knack). Maar waarom geloof ik de weglachjournalisten niet echt. Het debat over dat stralingsgevaar is nog altijd open, er zijn believers en non-believers, studies die elkaar tegenspreken. Moeten de heksenjagers van SKEPP hier zo nodig het debat vergiftigen door te stellen dat er niets aan de hand is?
Andermaal: inzichten groeien traag en de wetenschap is één groot blunderboek. Ooit verkochten de apotheken radio-actieve pillen als remedie tegen van alles en nog wat. Wetenschappelijk getest. Ook bij kankerverwekkende killers als lood (in waterleidingen) en asbest (in de bouw) heeft het decennia lang geduurd voor men tot inzicht kwam. Ook hier moet iemand ooit als eerste aan de alarmbel getrokken hebben. Een kandidaat voor de Sceptische Put.

Komaan, SKEPP, stop met dat kinderachtig bashen van het onbewezene en van inzichten die niet stroken met het Cartesiaanse wereldbeeld. Charlatans en oplichters mogen en moeten aangeklaagd worden, maar niet elke klokkenluider is een charlatan, niet elk ‘bewezen’ geneesmiddel deugt, en niet alle alternatieve visies op het menselijk lichaam dienen aan de schandpaal gespijkerd.
Stel u open, blijf bescheiden, denk positief, organiseer misschien eens een actie voor gezond voedsel, waar Maggie De Block haar voordeel mee kan doen. Een schimpprijs voor McDonalds om er maar eentje te noemen. Of ligt tegen de schenen stampen van de voedings-multinationals gevoelig?
De betreurde Patrick De Witte (1958-2013), grote bezieler van SKEPP, heeft het nu niet bepaald lang uitgezongen, ondanks zijn geloof in de Wetenschap met hoofdletter. De doodsoorzaak, in de media tactvol als ‘hartfalen’ omschreven, lag gewoon in het kettingroken en drankmisbruik. Dat mag, je dood drinken en kapot roken, het is ieders keuze, ook al kost ook dat wel wat aan de ziekteverzekering. Maar kom dan niet flauw doen over lieden die wél bekommerd zijn om hun gezondheid en die van de medemens. Ook al bewandelen zij andere paden.
Dit maar om te zeggen dat ik bij leven en welzijn kandidaat ben voor de Sceptische Put-prijs anno 2016. En ik kom hem afhalen. Bereid jullie voor op een gepeperde putrede.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op SKEPP lauwert een minister en schimpt op klokkenluiders: er zijn nog zekerheden.

  1. greta zegt:

    Wat gezonde voeding – zag gisteren in Nederland het gebruik van de emoticons op een drankapparaat in een school. Alleen!!! – waar zat het gezonde…water…!!!….onderaan en op het eerste zicht het duurst 0,70 euro al de rest 0,65 euro – alleen door hoeveelheid uiteindelijk goedkoper, maar wie ziet dit nog of denkt er over na? Omdraaien dus – water eerst….als men echt via voeding een gezonder beleid wenst te voeren -zij die de ongezonde wensen te nemen zullen zich wel bukken, dan hebben ze alvast een gym oefening 🙂 Dus België als je niet eerst bent doe het kan beter.

    Je geeft me heel wat met deze tekst om over na te denken en in elkaar valt…maar met betrekking mentor “pseudo wetenschap” praktisch alle wetenschappen… iemand anders eerst….

    Het “obese” heeft niets te maken met geneeskunde lijkt mij – hoorde haar zeggen omgekeerd jeugd – zelfde gedachten i.v.m. TV experiment om tegenovergestelde problematieken tegenover elkaar te plaatsen bij het eten, wie dit dan ook mag gedacht hebben om te proberen? – dit enkel sadistisch desastreus kan zijn en omgekeerde trigger/stimuli later alleszins voor verschillenden onder hen….? Vraag me af wat daar de resultaten en gevolgen zijn en/of reeds geweten?

Reacties zijn gesloten.