Brussels Airlines vindt de evolutietheorie genant voor haar reizigers.

demensZopas opende het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen een nieuwe tentoonstelling, gewijd aan de evolutiegedachte, en wel in een dubbel aspect: onze individuele ontwikkeling van zaadcel tot mens, en van kleine mens tot volwassene, en anderzijds het grote evolutieverhaal, dat ergens in Oost-Afrika begon.
Dit verhaal verloopt niet lineair, maar grillig, met vertakkingen. De homo sapiens migreerde trouwens niet één keer uit Afrika, maar deed dat in verschillende bewegingen, waar duizenden jaren tussen zitten.

Ik ben als filosoof een grote voorstander van het ontwikkelingsdenken in al zijn aspecten: we zijn altijd onderweg, en het opzoeken van onze roots is méér dan een academische bezigheid. Bent u nog het individu van twintig jaar geleden? Neen, maar toch weer wel. Die dialectiek van identiteit en verandering is boeiend, en haalt heel wat zekerheden onderuit. Voor ons Europeanen, kan het ontwikkelingsdenken een andere visie op Afrika opleveren, als moedercontinent. En op het dier als voorouder en/of lotgenoot in het globale natuursysteem. Verbondenheid tussen alle levende wezens dus. En respect voor het ‘lagere’ zonder hetwelk het ‘hogere’ niet zou bestaan. Let op de aanhalingstekens.

De affiche voor de tentoonstelling bestaat uit een fictief familieportret van een neanderthaler, een homo sapiens en een homo erectus broederlijk naast elkaar. Die komt ook als advertentie in een aantal media, week- en maandbladen allerhande. Eéntje weigerde hem te plaatsen: het magazine van Brussels Airlines, onze (nog altijd met belastinggeld gesubsidieerde) nationale vliegtuigmaatschappij. Reden: de affiche bevat naakt (vrouwenborsten!) en ze zou Afrikanen kunnen choqueren. Tja, zijn die dan niet trots op hun status van bakermat der mensheid? De blanke figuur in het midden is overigens een Neanderthaler; de moderne mens, een zwarte, staat rechts van hem.
‘We hebben ook moslims aan boord’, opperde de woordvoerder van Brussels Airlines nog. Hoezo, mogen die niet weten dat we van apen afstammen, althans dat de wetenschap in de moderne wereld tot die vaststelling is gekomen? En dat vliegtuigen vliegen (en soms neerstorten) omdat de mens de hemel wou bereiken zonder te sterven? Darwin keert zich nog eens om in zijn graf.

Op zich is ‘Inflight-magazine’, want zo heet dat onbenullig glossy blaadje dat u op de zetels van het vliegtuig vindt, natuurlijk geen vermelding waard. Wel is het een verontrustend signaal dat aangeeft hoe de achterlijkheid binnendringt en zich als norm opdringt. De schoonheid en sereniteit die de affiche uitademt, staat in schril contrast met de aftandse political correctness die haar slecht leest.
Pas door de advertentie te weigeren creëert Brussels Airlines een ‘probleem’ en vestigt ze de aandacht van allerlei moslimfundi’s op de thematentoonstelling rond de evolutie. Of hoe de angst haar eigen voorwerp uitvergroot. Een fatale ontwikkeling, die de homo sapiens zelf wel eens tot afgesloten hoofdstuk zou kunnen maken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .