‘Kom op tegen kanker’: de wereld is van iedereen, maar toch vooral van Philip Morris

Aan iedereen onder u die door kanker getroffen is, wens ik een spoedig herstel toe. En wie gezond is, moge gezond blijven. Voor de rest mag er veel geld aan kankeronderzoek besteed worden, want tegenwoordig moeten bijvoorbeeld de kankerspecialisten van het UZ Leuven gaan schooien voor middelen om hun onderzoek naar een nieuwe therapie voort te zetten. Aan de overheid om hier prioriteiten te stellen

We vreten en drinken ons kapot

sigaretKanker, gekenmerkt door een oncontroleerbare uitzaaiing van kwaadaardige cellen, is een beschavingsziekte en tegenwoordig zelfs doodsoorzaak nr. 1 in de hoog geïndustrialiseerde wereld.

Dat is niet toevallig. De aantasting van het leefmilieu heeft geleid tot een uiterst negatieve impact op onze gezondheid. Het asbest is nu wel uit de gebouwen, maar het fijn stof, afkomstig van industrie, dieselauto’s en zwaar vrachtverkeer, is alomtegenwoordig. Vlaanderen haalt bijlange de Europese norm niet en heeft daar ook bitter weinig ambities in: Uplace en de verbreding van de Brusselse ring zullen er komen, dus nog meer vervuiling en nog meer longkanker. Moet er geen stof zijn.

Inzake de schadelijke invloed van stralingen, afkomstig van GSM’s, zendmasten, en de overal aanwezige wifi-netwerken is het laatste woord nog niet gezegd en moet er zeker verder onderzoek gedaan worden, ook al spreken de jongens en meisjes van SKEPP van een ‘stralingsparanoia’, alsof het om een onwaarschijnlijke complottheorie gaat. Tja, ooit werden tandartsen ingeschakeld om sigaretten aan te prijzen. Toen men honderd jaar geleden de X-stralen pas ontdekt had, dacht men ook dat ze gezond waren en werden er zelfs bestraalde pillen verkocht. Nu staan ze hoog op de lijst van de kankerverwekkers.

En dan is er natuurlijk het voedsel, hou u even vast. Een internationaal onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Global Health, rangschikt België bij de drie landen met de slechtste eetgewoonten ter wereld. Armenië en Hongarije zijn onze collega’s. De oorzaak ligt, ironisch genoeg, in de producten waar België een wereldfaam voor bezit: frieten, bier en chocolade. Inbev, onze nationale trots maar nu internationaal uitgezaaid, leidt de dans met enorme publiciteitsbudgetten.

Teveel alcohol leidt tot leverkanker, maar cynisch genoeg is Inbev de hoofdsponsor van onze nationale voetbalcompetitie (die gewoon de Jupiler-Pro-League heet), én van de Rode Duivels. Sporters hebben een voorbeeldfunctie, maar ik zie Fellaini en Kompany nog niet zo gauw met een gezonde bloemkool op hun truitje rond lopen.

Ook overmatig vleesverbruik, de fastfood en de frisdranken doen hun duit in het zakje. We vreten en zuipen ons dus letterlijk kapot, maar de sensibilisering rond gezond voedsel blijft laag, want de economische belangen zijn enorm en de lobbyisten in Brussel veelvuldig.

Lawaaierige emo-show

Dat brengt ons op het rokersfenomeen. Wie rookt, verkort zijn leven met gemiddeld 8 jaar. We tellen 8.000 tabaksdoden per jaar, in Vlaanderen alleen al. Eén derde van de kankers in België wordt veroorzaakt door roken. Geen zinnig mens twijfelt nog aan de schadelijke gevolgen van de sigaret. Ook het ‘passief roken’ mag niet onderschat worden: uit recent onderzoek blijkt dat alleen al in Vlaanderen 68.000 kinderen dagelijks in de rook zitten omdat hun ouders thuis of in de auto paffen.

Vooral jongeren van de sigaret weghouden is een enorme uitdaging. In een aantal Europese landen zoals Groot-Brittanië en Frankrijk is men zinnens om neutrale verpakkingen op te leggen, zonder reclame en lokkende kleurtjes. In Australië is die maatregel succesvol gebleken. Maar bij ons  stemden de meerderheidspartijën N-VA, CD&V en Open VLD het voorstel weg: de tabakslobby haalt hiermee andermaal een belangrijke slag thuis.

We moeten dus niet flauw doen: het ligt aan onszelf, aan de macht van de multinationals en in sommige gevallen aan het schuldig verzuim van de parlementariërs die wij een zitje bezorgen. In dat opzicht erger ik me blauw aan de hysterische toon van de ‘Kom-op-tegen-kanker’-campagne. Luidkeels schreeuwen de klassieke show-bizz-iconen, van Bart Kaëll over Bart Peeters, Brahim, Clouseau, De Romeo’s, K-3, tot Helmut Lotti  en Will Tura, zich in de publiciteit middels een campagnelied ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’. Het slaat op de trommelvliezen, maar het is ook flauw, melig en onwaar. De wereld is, denk ik, toch eerder voor een stuk van Philip Morris en Inbev, maar dat bekt natuurlijk een pak minder.

De slogan ‘Kom op tegen kanker’ doet dan ook veeleer denken aan de middeleeuwse Sint Rochus-ommegangen tegen de pest: volksdevotie zonder veel inzicht.  Een bedrieglijke consensus, gemakkelijke emo zonder ergens de vinger op te leggen. Een goed geregisseerde goed-gevoel-show van een rist BV’s moet de Vlaming de indruk geven dat kanker een gemeenschappelijke, vage vijand is waar we tegen moeten ‘opkomen’, een moderne incarnatie van het kwaad. Dat is goed voor de sociale cohesie én voor de naambekendheid van deze goede-doel-artiesten, maar het doet afbreuk aan de ongemakkelijke waarheid dat er iets schort aan onze levensstijl, én aan het beleid inzake leefmilieu en volksgezondheid. Ik vraag me overigens bij het bekijken van zo’n promo-clip altijd af of die artiesten daar achter het goede doel niet vooral zichzelf staan te promoten.

Voor de rest doet de Vlaamse Liga tegen Kanker goed werk, daar niet van. Maar teveel goede-doel-focus en filantropie, teveel BV-gejoel, versmalt de campagne al te zeer tot een éénmalige emogolf. Ik had de Liga toch liever gezien als een gezondheidslobbyist, die sensibiliseert, fondsen inzamelt, maar op het juiste moment ook de kankerverwekkers durft aan te spreken en de politiek voor haar verantwoordelijkheid stelt. Daar maak je niet alleen vrienden mee, maar dat hoeft ook niet. Een goede zaak is altijd een onvrede waard.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op ‘Kom op tegen kanker’: de wereld is van iedereen, maar toch vooral van Philip Morris

 1. Marc Michils zegt:

  Mooi stuk, maar uw besluit is niet juist:
  “Voor de rest doet de Vlaamse Liga tegen Kanker goed werk, daar niet van. Maar teveel goede-doel-focus en filantropie, teveel BV-gejoel, versmalt de campagne al te zeer tot een éénmalige emogolf. Ik had de Liga toch liever gezien als een gezondheidslobbyist, die sensibiliseert, fondsen inzamelt, maar op het juiste moment ook de kankerverwekkers durft aan te spreken en de politiek voor haar verantwoordelijkheid stelt. Daar maak je niet alleen vrienden mee, maar dat hoeft ook niet. Een goede zaak is altijd een onvrede waard.”
  U zou zich beter moeten informeren over de dossiers ivm tabak, slechtnieuwsgesprekken, kanker maakt arm, werken na kanker, etc waar Kom op tegen Kanker zich wel degelijk militant verzet en politiek ea voor hun verantwoordelijkheid zet. Het horecaverbod, het stadionverbod,… het is allemaal het werk van KotK. Just call me: Marc Michils, algemeen directeur KotK, 0475 427880

 2. Daniel Deblaere zegt:

  Sigaretten e.a. drugs roken, maakt net als kanker arm… (Cfr Marc Michils & C°)

 3. Jan Braeken zegt:

  Een kleine kritische noot. Sigaretten alleen veroorzaken geen kanker. Indianenstammen hebben in het verleden ook gerookt, en niet de fletse, gefilterde versie van nu. Dat was ongefilterde, zuivere tabak, die veel zwaarder was. Zij kregen geen kanker. Het is de hele levensstijl die volgens mij kanker veroorzaakt, hetgeen niet enkel roken is, maar een combinatie van vele factoren : milieuvervuiling, teveel dierlijk vet, extreme stress, relatieproblemen, geldproblemen, teveel medicijnen (de iatrogene factor), enz. De blinde fanatici tegen roken die in de regering nu de dienst uit maken zijn alleen maar onwetende fanatici : zij horen niet thuis op de plek waar ze nu zitten. Zij creëren een extreem groot probleem voor minder bemiddelde mensen die roken, en die nu al financiële problemen hebben. Want door die fanatici zal roken voor armen enerzijds onbetaalbaar worden, en anderzijds zullen diegenen die roken en dat niet meer kunnen betalen daar desondanks niet mee kunnen stoppen. Kan je je voorstellen wat voor een verschrikkelijke stress dat creëert ? En kan je je voorstellen dat door die extreme stress de nood aan roken nog toeneemt ?
  Alleen rokers kunnen zich die stress inbeelden, want zij voelen hem. Alleen zij weten dat verhoogde stress de nood aan sigaretten nog groter maakt. Was is het niet die extreme stress die mee kanker veroorzaakt ? De prijs van tabak opdrijven is dus onvergeeflijk, want het doet door extreme stress bij rokende armen de kans op kanker toenemen in plaats van afnemen. Zo zie je, domme, criminele fanatici tegen roken, wat uw maatregelen tegen roken veroorzaken : nog meer kanker.
  Onbemiddelde rokers zullen daarnaast op ‘andere’ manieren, ‘minder vriendelijke’ manieren zal ik maar zeggen, aan geld proberen te komen, om hun sigaretten te betalen. Want stoppen zullen ze zeker niet doen, in tegendeel. Ze zullen nog meer roken, en nog meer geld nodig hebben. De fanatici creëren dus nog een probleem bij, en zij zullen de maatschappelijke kost van roken nog opdrijven.

Reacties zijn gesloten.