Filip in Arabië: Voor God, Vaderland en de FN-fabrieken

filip3Nu iedereen de mond vol heeft over de-radicalisering, dient het woord “radicaal” langzamerhand ontsmet en naar zijn oorspronkelijke betekenis herleid van “grondhoudend”, “verworteld” (van het Latijn “radix”, wortel). Zo durf ik me een radicale republikein noemen, een radicale libertair, een radicale ecologist, een radicale heteroseksueel en een radicale operaliefhebber, zonder dat iemand die deze opinies of smaken niet deelt, zich ongerust moet maken over zijn vege lijf.
Anders gezegd: het probleem van radicale moslims zit hem eerder in de moslims dan in de radicaliteit. Vandaar het belangrijke verschil met het woord “fundamentalistisch”. Hier gaat het om denkbeelden die zich niet zozeer verwortelen, dan wel betonneren tot dogma’s die alleengeldigheid krijgen. Regimes zijn niet radicaal maar fundamentalistisch. Partijen zoals Syriza kunnen radicaal zijn, maar als ze Noord-Koreaanse allures krijgen mogen we dat woord schrappen.

Uitgebreid heb ik mijn republikeinse radicaliteit kunnen beleven bij de voorbije optredens van Filip I van België, die ik dus niet als staatshoofd erken. Zoals bij de aanwezigheid van deze Koninklijke hark op de begrafenis van koning Abdullah. Het Belgische koningshuis heeft meer dan één trek gemeen met het Saudi-Arabische. Beide zijn uitermate religieus. Het fundamentalisme van Boudewijn en Fabiola was niet zomaar een karaktertrek maar een wezenlijk onderdeel van crypto-theocratische ambities. Heimelijk speelt bij de koffieklatsj tussen de monarchen, naast de goede economische betrekkingen (Saudi-Arabië is een grote klant van de FN-wapenfabriek), altijd het idee dat naties koningen nodig hebben, die liefst door een hogere macht afgevaardigd worden. De farao-stijl dus, waarin het monotheïsme gedijde, dat is allemaal niet toevallig.
Het rabiate machisme is daar een aspect van. In Saudi-Arabië betekenen vrouwen niets, maar ook voor het Christendom én het Jodendom is God mannelijk van signatuur. Ook weer niet toevallig: de drie woestijngodsdiensten hebben dezelfde patriarchische Mozes-stam waarin mannenmoraal, monotheïsme en alleenheerschappij tot één theocratisch complex in elkaar vloeien. Voor meer details: lees Freud, “Der Mann Moses und die monotheistische Religion” (1939).

Het woestijnzand dus, zo zijn we bij de bodem van het verhaal aangekomen. Uit gezamenlijk onderzoek van petrochemici, schatologen en godsdienstwetenschappers, is komen vast te staan dat de enorme voorraden ruwe olie onder de Saudi-Arabische woestijn eigenlijk de getransformeerde dunne kak van de Profeet vormen. Het kon geen toeval zijn dat uitgerekend rondom Mekka en Medina het goedje in de hoogste concentraties voorkwam. Decennia lang hebben wij Allah aanbeden door rond te snorren in onze mobielen, olie verstookt, de Saudi’s rijk gemaakt. Nu het olietijdperk op zijn einde loopt, komt de geest van de profeet in een nieuwe gedaante opzetten, namelijk die van het 21ste eeuwse kalifaat, een regime dat zo mogelijk nog wreder is dan het Saudi-Arabische. Nu kunnen alle maskers vallen, en staat de verwoestijning van Europa op het menu. Met dank overigens aan de olie, de automobielsector en de CO2-uitstoot. De puzzel valt ineen.

Hoe zit dat trouwens met die blogger-journalist ginder, die tot 10 jaar cel en duizend stokslagen (toe te dienen in wekelijkse sessies van 50) werd veroordeeld? Heeft ook maar iemand van die royals of presidenten, aanwezig op de begrafenis van Zijne Hoogheid Koning Abdullah, een goed woordje gedaan voor die sukkel? Filip misschien, wiens schone toespraak aan de Gestelde Lichamen alhier bol stond van de verklaringen omtrent mensenrechten, vrijheid en tolerantie? Neen dus.
Net naar aanleiding van dat hoog bezoek werd de vrijdagse openbare afranseling uitgesteld, om medische redenen. Wat de aanwezigheid van Obama, Filip & C° al niet vermag. Vooral was het Saudische regime beducht dat de man zou bezwijken, uitgerekend met al dat schoon volk over de vloer.
Maar heel eerlijk: het liefst zou Filip I elke Vlaams-republikein duizend stokslagen laten geven. Dat kan natuurlijk niet, nog niet, maar de vriendschapsbanden met de Saudische en Marokkaanse koningshuizen laten alleszins het beste verhopen. Nog liever de sharia in België dan helemaal geen België, hoor ik ze in Laken fluisteren. Salam Aleikum, toch maar wat vetkussens op mijn achterwerk kweken.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .