Ultiem antwoord op terreurdreiging: politie van Destelbergen duikt onder

KuifjeDe autocensuur komt in het post 7/1 tijdperk goed op gang. Er zijn natuurlijk de afgezegde schooluitstapjes, maar ook de cultuursector neemt haar voorzorgen, na de eerste opwelling van Charlie-sympathie. Het Brusselse Hergé-museum schrapt op het laatste moment een Charlie-Hebdo-hulde. Te gevaarlijk vinden de inrichters. Een paar dagen geleden annuleerde de gemeente Welkenraedt ook al de tentoonstelling ‘Censuur, door de eeuwen heen’ (!). In Doornik werd dan weer een filmfestival voortijdig opgedoekt omdat er een controversiële film over de islam zou te zien zijn. Over het algemeen houden de Charlies van de pers zich trouwens gedeisd en lees ik nu zelfs meer en meer commentaren als zouden de Parijse cartoonisten het toch wel ‘zelf gezocht hebben’. Allemaal zeer begrijpelijke, politiek-correcte terugslagreacties van angsthazen.

Merkwaardiger is, wanneer ook de ordehandhavers nattigheid voelen en zich laten intimideren. Want geloof het of niet, de politie van Destelbergen vertoont zich niet meer op straat, uit schrik voor mannen met slechte bedoelingen. De kinderen moeten maar zelf zien over te geraken aan de schoolpoort, gedaan met de buitendienst. Hallo politie?
Na een aanslepende hervorming, waarvan het begin al dateert in de Dutroux-tijd midden de jaren ’90, en waarbij de aloude rijkswacht werd afgeschaft, ontstond er zoiets als een lokale politie, die zich o.m. moest bezig houden met wijkwerking, verkeer, en handhaving van de openbare orde. Een politie-dicht-bij-de-burger, enfin.
Dat was een goede zaak. Want sinds ik, zo’n jaar of acht oud, tijdens een vakantie eens een deur per ongeluk open deed en mijn tante Germaine met een rijkswachter bezig zag, in uniform nog wel en schietensgereed, ben ik voor meer blauw op straat en minder in de slaapkamer. Geheime politie, neen, dank u, laat de flikken maar zichtbaar zijn en de schoolkinderen over straat helpen.

Maar nu zijn ze dus weg, fluitend zoals Kuifje op onderstaande cartoon. De beslissing van de Destelbergse politie om onder te duiken, zal grote navolging krijgen. Ze zullen alleen nog PV’s uittikken, ergens in een beveiligd bureau, afgewisseld met visitaties. Tante Germaine kan er maar wel bij varen. Dat betekent: meer militairen op straat, meer privé-bewakingsfirma’s ook.  Hallo politie? Klik. Het alternatief: burgerwachten, mensen die de veiligheid zelf in handen nemen van hun buurt of schoolomgeving. Allemaal niet echt om vrolijk van te worden.
Toch, heel eerlijk, geniet ik van deze tijd omdat er zoveel maskers vallen en er zoveel hypocrisie duidelijk wordt. Een gouden tijd voor cartoonisten als het ware, althans voor diegenen die niet zo dom zijn om in een redactielokaal te vergaderen anno 2015. En niet zo seutig om hun potlood af te sabbelen tot er geen punt meer aan zit. Geniet alvast van het flatulerende Kuifje, en let ook op de kruiperige schaduw, bijgenaamd “submission”. Dank u voor de hint, Erwin Vanmol.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .