Ondertussen ten huize Abaaoud in Molenbeek

younessGisteren pleitte ik in een kort essay voor een algemeen vak filosofie in lager en middelbaar onderwijs, dat de godsdienstvakken zou vervangen. Filosofie als oefening in kritisch denken, pluralistische levenshouding en ontwikkelen van debatcultuur. Het eigenlijke godsdienstvak hoort niet thuis op een school, het is meer iets voor de vrijetijdssfeer, zoals muziek, sport of dans.
Vanuit dit perspectief zouden we moeten evolueren naar een gemeenschapsonderwijs waarin alle levensbeschouwingen welkom zijn, en waar tegelijk gewaakt wordt over de lijn van wederzijdse tolerantie, met het filosofievak als spil en laboratorium waarin duidelijk de waarden rond democratie en vrijemeningsuiting zijn verankerd.

Maar de verzuiling is nog altijd een aanslepende kwaal in België, en dus ook in Vlaanderen. In dit compromissenland is ook de ziel van het kind verkaveld. De concurrentie tussen de netten speelt enorm. En zo komt het dat de top van het katholiek onderwijs, in navolging van het officiële onderwijs, overweegt om islamlessen te organiseren. Dat is een pure marketingbeslissing, want momenteel lopen zij heel die moslimpopulatie mis. Maar het is wel een achteruitgang op het maatschappelijk-vormende terrein, want daarmee wordt het hokjesdenken bevestigd en krijgen we een amalgaam van subculturen die nooit in staat zijn om een leidcultuur te dragen.
‘Leidcultuur’, het hoge woord is eruit inderdaad. Het passief pluralisme van de multicultuur is passé, het actief pluralisme, gedragen door een Verlichtingsfilosofie is aan de orde. We moeten terug durven gaan voor de Europese kritische denktraditie, die ergens bij Kant begint. Deze grondwaarden weigeren is eigenlijk geen optie. Alleen een overkoepelend gemeenschapsonderwijs kan daar borg voor staan. Vergeet de netten, schaf ze af. Ook de rest van het fundamentalistisch onderwijs natuurlijk, zoals de Joodse scholen die al evenzeer de non-integratie propageren en wereldjes op zich vormen. Niets verhindert overigens de gemeenschapsscholen om qua methode en type te diversifiëren (kleinschalig, Steinerdidactiek, begeleiding van hoogbegaafden, noem maar op).

Ondertussen zit de familie Abaaoud in Molenbeek/Brussel met de handen in het haar. Abdelhamid, de oudste zoon, blijkt nu het brein achter de terreurcel van Verviers. Hij had zich laten dood verklaren maar is springlevend en ondergedoken. Straffer nog is, dat hij zijn broer Youness op zijn dertiende (!) naar Syrië heeft meegenomen. Op Youtube is te zien hoe het broekje als IS-strijder met een kalasjnikov poseert (foto). Mama kwijnt weg en zit aan de pillen, papa staat er verslagen bij. Ja, dat zal wel.
Maar wat zegt dat over de gezinsstructuur en het opvoedingsmodel ten huize van de Abaaouds, en waarschijnlijk voor het overgrote deel van onze Europese moslimpopulatie? Dat ze gewoon niet deugt. De meisjes worden kort gehouden, de jongens zijn verwende godjes die maar hun gang mogen gaan, op straat rondhangen en elkaar nuttige ritseltips geven, in het Arabisch uiteraard. De kleine criminaliteit is binnen handbereik. Niks kansarmoede, dit gaat gewoon over een slechte of onbestaande opvoeding, waarin wel de Koran domineert, maar niet dat wat wij, ouderwetse ouders, nog altijd beschouwen als normatief sturen en elementair savoir-vivre.
Er zit maar één ding op: onttrekken aan de ouderlijke onmacht, neem het van hen over, en denk vooral niet dat de imams de klus kunnen klaren. Andermaal: het onderwijs zal hier, meer dan ooit, een maatschappelijke taak op zich moeten nemen die het goed cijferen en foutloos spellen vele malen overtreft. Als levensschool dus. De banken op met het schorremorrie, haal de kindsoldaten in spe desnoods uit hun gezinnen weg en plaats ze in een verblijfsschool. Dat zal met enig gejammer van weldenkend-links gepaard gaan, misschien gaan de mensenrechtenorganisaties er zich zelfs mee moeien, of de gezinsbond, en natuurlijk de moslimexecutieve. Niks van aantrekken. Het hangt er maar van af welk gereedschap we Youness aanmeten: een schrijfpen of een kalasjnikov. Al de rest is bijzaak.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Ondertussen ten huize Abaaoud in Molenbeek

 1. Wietel zegt:

  Maak van je schrijfpen een bom en vergeet die gom!

 2. Wietel zegt:

  En dan samen met Johan Sanctorum naar de zwemkom!!!

 3. Hans Becu zegt:

  Er zijn twee elementen die in de discussie over integratie /radicalisering over het hoofd worden gezien, en dat is materiële en sexuele frustratie. 1.Moslims zijn opgevoed met en doordrongen van een meerderwaardigheidsgevoel. Bij sommigen, zoals de Turken, wordt dat nog versterkt door extreem etnisch nationalisme. De realiteit is dat ze in alles hopeloos achterop hinken, en ze worden daarmee daglijks geconfronteerd. Alles wat ze hebben is Westers. Geen mens hier zit ook maar op 1 Turks product te wachten. Hun zelfgecreëerde mythe klopt dus niet en die confrontatie veroorzaakt rancune en jaloezie.
  2.jongeren van pakweg 18 zijn sexueel zeer actief, zeker jongens…Ze kunnen die energie nergens kwijt, want thuis mag niks. En op internet zien ze alles. Traditionele Moslim-ouders doen alsof hun kinderen geen sexuele behoeften hebben. Als de spanning te groot wordt trouwen ze dan maar, want dan mag sex. Holderdebolder, vaak met een import-partner, vaak veel te jong. Met vaak catastrofale gevolgen. Het zou interessant zijn een onderzoek te doen naar echtscheidingspercentages bij die categorie.

  Weg met die verknipte godsdienst. De manier waarop de media en politici vandaag eendrachtig de Islam uit de wind zetten als het over terrorisme gaat maakt me misselijk. De linkerzijde maakt zich druk over teveel politie, onze vrijheid en privacy, over discriminatie en achterstelling van allochtone jongeren, maar nooit, nooit pakken ze die achterlijke godsdienst aan die niets dan ellende en frustratie brengt. We komen in de grootst mogelijke moeilijkheden terecht als we de moed niet hebben de Moslimjeugd met kritiek op hun godsdienst te confronteren, hen ermee te leren omgaan zodat ze uiteindelijk zelf hun conclusies kunnen trekken.

 4. Wietel zegt:

  En de Vlaamse aboriginals zijn niet gefrustreerd? Kijk naar tv! Theaterzaal nieuwjaarsconference Geert Hoste Lol : vol gefrustreerden met gemaakte lach, weliswaar met dikke portemonnee!

 5. Hans Becu zegt:

  Wietel : typische Vlaamse zelfhaat. Ooit,al,eens Turkse tv gekeken ?

Reacties zijn gesloten.