Sabien en Carina gieren door de bocht: open-VLD-vrouwen geven filosoof het nakijken

CarinaHet is tussendoor altijd amusant om politieke lichtgewichten bezig te zien, de zogenaamde backbenchers. Is de grote politiek grotesk en af en toe zelfs hallucinant (zie de ‘Charlie’-betoging in Parijs, verdomme nu gebruik ik dat woord toch weer), dan is de kleine politiek vooral knullig en vermakelijk.
Een voorbeeld. Gisteren dienden Open Vld-kamerleden Sabien Lahaye-Battheu en Carina Van Cauter een wetsvoorstel in om de maximumstraf voor onopzettelijke doding in het verkeer te verlagen van vijf naar drie jaar. Het gaat hier dus over doodrijders die onder invloed waren, te snel reden, of een andere zware fout begingen. De rechter spreekt die vijf jaar bijna nooit uit, meestal komen de doodrijders er vanaf met een voorwaardelijke straf en een geldboete. De prijs dus om bijvoorbeeld een kind van de weg te maaien.

Maar het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid en een aantal politierechters waren over dat voorstel niet te spreken. Terecht. We zijn nu al de trieste recordhouder inzake verkeersdoden en in een 30 km/h-zone zie je bijna niemand 30 km per uur rijden. Dit land blijft inzake mobiliteit een vuile jungle, mede door het enorme aandeel van het vrachtwagenvervoer (‘België, logistiek centrum van Europa’) en buitenlandse truckers die de wegcode niet nauw nemen, aan honderd per uur GSM-en, of de Cruise Control aanzetten en een video bekijken (echt waar). Twee weken geleden reed een vrachtwagenchauffeur, onder invloed, drie mensen te pletter terwijl hij naar eigen zeggen met zijn GPS aan het spelen was.
We denken ook aan die jonge voetballer Junior Malanda die ze van het wegdek moesten schrapen na een ongeval waarbij de bestuurder (zonder geldige rijbewijs) twee maal zo snel reed als toegelaten.
Ik kroop al in mijn pen om advocate Carina (foto) te kapittelen omwille van dat dom idee, maar ze moet het geroken hebben: iets voor negenen trok ze twittergewijs dat voorstel weer in. Jamaar zeg. Teveel gemor omtrent verkeersveiligheid en een tamelijk scherp interview op radio 1 hadden haar tot betere inzichten gebracht. Zo werd schrijver dezes in snelheid genomen door een vrolijk vrouwtje van de hardrijderspartij, terwijl ze haar nagels lakte nog wel. U schrijft niet snel genoeg, Sanctorum, toch niet om Carina Van Cauter in te halen.

Deze bocht na een dom idee betekent twee dingen: dat politici niet nadenken, en als ze nadenken zijn ze vooral met perceptie bezig. Dat is een oud zeer, vooral van VLD-ers die sowieso de politiek als een markt beschouwen waar ideeën verhandelbaar zijn en er vooral deskundig ‘gecommuniceerd’ moet worden. De schaduw van gebakken-lucht-profeet Noël Slangen hangt breed over deze dagjespolitiek.
Men zou kunnen zeggen: toch fijn dat Sabien en Carina zo snel tot betere inzichten komen. Dat lijkt zo, maar ik verzeker u: de dag dat deze progressieve, trendbewuste vrouwen voorstellen om armlastige afgestorvenen tot koekjesdeeg te vermalen, en we zijn toevallig op vakantie, is het prijs. De vox populi is de norm, ‘draagvlak’ het toverwoord.
Sabien en Carina zijn – en ik wik mijn woorden- buitenshuis een gevaar voor de samenleving en zouden beter een domestiek parlement bevolken, ook wel koffieklatsj genoemd, iets waar Twitter overigens zeer verwant aan is, zij het dan voor iedereen hoorbaar.

Weg met deze hersenloosheid, misogyn word ik ervan, en zelfs anti-democratisch. Als politiek op die manier vervrouwelijkt, migreer ik naar het eiland Athos.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .