Si vis pacem, para bellum (‘Als je vrede wil, bereid je dan voor op de oorlog’)

CicciolinaEnkele vredesapostelen toonden zich gisteren op mijn faceebook-pagina verontwaardigd omdat ik in het Doorbraak-artikel van deze week de derde wereldoorlog als een feit vaststel.
Dat hoeft ons niet in een depressieve stemming te brengen. Ik haalde de onvermijdelijke Friedrich Nietzsche aan om te illustreren dat de oorlog ons ook wakker schudt en eraan herinnert dat het leven meer is dan in het postkantoor aanschuiven of naar een show van Geert Hoste kijken. De lethargie waarin de media ons brengen, via een mengsel van onbenullig nieuws, sensatie en feelgood-toestanden, stompt af en maakt ons ongevoelig voor reële contradicties en spanningen. Daarom reageerde ik ook hevig tegen de watjestaal na de aanslag op Charlie-Hebdo en de verzoeningsaffiches, evenals de gratis uitroepen ‘Iedereen Charlie’, uitgerekend bij media die dag-in-dag-uit een soort politiek-correcte censuur toepassen.

Dus ja, Parijs 7 januari is voor mij de dag dat alles weer duidelijk werd. Dit gaat wel degelijk over een clash tussen culturen, waarbij de rol van de agressor duidelijk wordt.  Mag ik er ook aan herinneren dat Mahatma Ghandi en Martin Luther King, twee figuren die graag door het pacifisme worden opgevoerd, helemaal geen doetjes waren. Het zgn. ‘geweldloos verzet’ van Ghandi was wel degelijk een subtiele (en succesrijke) oorlogsvoering tegen de Engelse bezetter. En King was niet alleen de auteur van de onsterfelijke rede ‘I have a dream’, maar ook het brein achter de massademonstraties en de boycot-actie in 1963. Beiden wisten dat ze zich in een oorlogssituatie bevonden waarin strategisch denken essentieel is. Veeleer was hun zogenaamde geweldloosheid een middel om de tegenstrever (de heersende macht dus) in verwarring te brengen en te demoraliseren.

Als ik het huidige escalerende conflict tussen de Westerse wereld en de Islam kader in een derde wereldoorlog, dan is het vooral omdat neutraliteit hier geen optie is, en pacifisme ronduit lachwekkend. Het is ongezond om de oorlog te prediken in vredestijd, maar het is pervers om een ingebeelde vrede te propageren in oorlogstijd, en te doen alsof die aanslagen maar toevallige uithalen zijn van een stel idioten.
Dus ja, ze is er, en het is beter om haar te erkennen. Veel later zullen de geschiedenislessen (hopelijk zijn ze tegen dan niet afgeschaft ten voordele van Koranlessen) data hanteren als 11 september 2001 en 7 januari 2015 om de etappes in de escalatie weer te geven. Onze kinderen worden niet in vrede geboren en zullen hopelijk niet in de oorlog sterven. De vrijheid heeft een prijs, aan elk van ons om te bepalen hoe hoog die is.

Ach, is vrede niet veeleer een utopisch concept? Eerder dan dualistisch in termen van vrede of oorlog te spreken, waarbij het eerste het goede en het tweede het kwaad belichaamt, gaat het mij, als republikein, om de tegenstelling tussen onderhorigheid en autonomie, tussen imperialisme en soevereiniteit. De imperialistische ambities van de Islam staan buiten kijf. Er geldt nu zoiets als het recht op wettige zelfverdediging. Hoe, met welke strategie, dat is nog te bezien. Niet alleen met kalasjnikovs, denk ik, maar ook met de pen,- wat sommigen betwijfelen, maar ik als schrijver dus niet. De cartoons van Charlie waren zeker een provocatie, maar dan een die nodig was om de vijand een gezicht te geven.

Si vis pacem, para bellum (‘Als je vrede wil, bereid je dan voor op de oorlog’): het is nota bene een citaat van een der bekendste filosofen aller tijden, namelijk Plato, niet toevallig ook de bedenker van een filosofie van de Eros. Het motto van pornoster, groene activiste, autonomiste én moeder Ilona Staller alias la Cicciolina, ‘Con amore e con forza’ is daar een verre echo van. Men vecht niet alleen tegen iets, men vecht vooral vóór iets. Zij vocht onder andere voor haar kind dat men haar wou afnemen. Dat de humor beide (amore en forza) verenigt, is toch iets wat onze cultuur tekent en waar we fier mogen op zijn. Ik zeg het tegen al wie vandaag angstig, verward of droef is. Verzamel je energie, koester wat je liefhebt, en vecht terug. Met een stoute smile.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .