Necrologie 2014: geselt god Gent?

Het is ondertussen velen opgevallen: dit jaar vielen een hele rist bekende Gentenaars dood. Na kunstpaus Jan Hoet, opera-intendant Gerard Mortier en zanger-dichter Luc De Vos was het nu de beurt aan Walter De Buck. Aan de drie eerste wijdde ik als necroloog een non memoriam dat, zoals het hoort, op gehoon van fans werd onthaald. Maar over de laatste kan werkelijk niets verkeerd gezegd worden. Hij was de oprichter-bezieler van de moderne Gentse feesten, de reden waarom de Arteveldestad heel het jaar door die kenmerkende, unieke geur heeft van verschaald bier, urine en braaksel. Alleen Gent herken ik met de ogen dicht. De stad verliest hier dus inderdaad een groot ambassadeur.
Alleen kwatongen zullen beweren dat net deze geur de oorzaak is van het hoge sterftecijfer. Want waarom zou ze dan uitsluitend Belgisch-gezinde, linkse culturo’s treffen? Ik lanceer hierbij dan ook een meer geloofwaardige rij van hypotheses uit de forensische metafysica.

– God heeft een partijkaart van de N-VA gekocht. Deze hypothese reserveer ik speciaal op Kerstavond voor de (licht)gelovigen. Gezien zowat iedereen in Vlaanderen N-VA-er is sinds de steile opgang van die partij, kan het bijna niet anders, of de Almacht heeft zich aan hun kant geschaard. Uit opportunisme, daar is niets mis mee. God politiek neutraal? Dat dachten we van nieuwslezer/Gentenaar Jan Becaus ook. Maar het verklaart dus perfect de eliminatie van Hoet, Mortier, De Vos en De Buck, hierna genoemd de Bende van Vier: linkse anti-flaminganten die samen het complete spectrum tussen elitair en volks bestreken, en de aspiraties van de partij van Bart De Wever ernstig in het gedrang brachten.
Gent is de bakermat van het Vlaamse socialisme. De eeuwenoude vete met Antwerpen lijkt in een cruciale fase te zijn gekomen, nu God behalve Antwerpenaar ook anti-socialist blijkt. Louis-Paul Boon draait zich om in zijn graf.

– Variatie voor de atheïsten: de dood van hogervernoemde personaliteiten maakt deel uit van een N-VA-complot zelf. Het is algemeen bekend dat het digitale magazine Newsmonkey uit de koker van N-VA-strategen komt. Parallel aan dit nieuwe-media-offensief is de eliminatie van oude progressistische iconen een prioriteit. Gent is niet voor niets een stad van stroppendragers.
Mijn essay “Wie vermoordde Bart De Wever?” van een half jaar geleden lijkt de partij nu zelf geïnspireerd te hebben tot een Bartholomeusnacht, weliswaar handig in de tijd uitgesmeerd. Staan wellicht nog op de dodenlijst: Daniël Termont, Herman Balthazar, Zaki, Philippe Herreweghe, Stefan Hertmans, Koen Crucke. Hou de week tussen kerst en nieuw in het oog.

– Derde variant: bovenstaande vier hebben zichzelf om zeep geholpen om de schuld in de schoenen van die vermaledijde partij te kunnen schuiven, of meer in het algemeen van de Vlaamse grondstroom: bruin, ranzig, bekrompen. Voor Luc De Vos, de man met de meest vage officiële doodoorzaak aller tijden (“een acuut falen van een aantal vitale organen”) is die hypothese zelfs zeer waarschijnlijk: de man heeft zich gewoon dood gedronken voor de goede zaak. Knarsetandend en met lede ogen staat Bart De Wever te kijken bij de enorme volksmassa’s die vervolgens op de been werden gebracht. Vier martelaren hebben zich gegeven om de Vlaamse grondstroom te verleggen tot een vijver van kleine piranha’s. Haalt de N-VA 2019?

– Tot slot, en ook die hypothese mag niet genegeerd worden: eigenlijk waren die vier al een tijdje dood, maar hielden ze zich recht aan elkaar, tot ze in 2014 de een na de andere omvielen. Dat is het welbekende necrologische cascade-effect, ook wel genoemd de wet van Murphy in extremis, waardoor in een recordtijd het hiernamaals met een wachtrij van VIPs wordt overspoeld. Eigenlijk is dat nog de meest aannemelijke verklaring: het wordt druk rond Fabiola. Reden te meer voor ons om geen haast te maken met sterfplannen, en hopelijk met meer resultaat dan Walter De Buck die overigens steeds meer op God de Vader begon te lijken. Dat heb je met onsterfelijke doden. Of zoals ze in Oostende zeggen: het kerkhof ligt vol met onmisbare personen.
Nog een hete Kerst gewenst.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Necrologie 2014: geselt god Gent?

  1. Patrick Eggermont zegt:

    Een Gents mei-68’er, artiest en ook monumentaal kunstenaar is niet meer. Waarschijnlijk zal hij wedergeboren zijn! Er bestaat ook de mogelijkheid dat dit niet het geval is. Heeft hij nog het nirwana bereikt voor hij kwam te overlijden, dan is hij ontsnapt aan zijn karma… Nu, er lopen in de buurt van Sint-Jacobs te Gent nog wel enkele God-de-Vaders rond, maar wellicht niet met een even zo groot nageslacht! Zijn knapste werk is misschien wel de Skaters aan de sociale woonwijk het Scheldeoord?! Het kunstwerk staat er op een graspleintje, op het kruispunt van de Wolterslaan en de Emile Moysonlaan, rechtover Volkshuis De Roos. Enig opschrift is er onvindbaar. “Skaters aller landen, verenigt u!” had er kunnen staan. Of “Smells like teen spirit” had ook gekund.

    Voor een kijkje in het Gents cultuurlandschap :
    https://www.google.be/maps/@51.0489693,3.7471909,3a,75y,283.24h,90.37t/data=!3m4!1e1!3m2!1sRqbuC3ovTQx-PvXnIV9hgA!2e0!6m1!1e1

  2. belstaff kids incorporated 1987

Reacties zijn gesloten.