Mannen komen van (en gaan naar) Mars: over oorlogsretoriek en wapenindustrie

India staat op zijn kop. Het heeft zowaar, als eerste Aziatisch land, een ruimtetuig in een baan rond de planeet Mars gebracht. Mars, jawel. De euforie is compleet, in dit land waar groepsverkrachtingen tot de normale folklore behoren en waar 30% van de bevolking onder de absolute armoedegrens leeft.
India zou daarmee zijn technologische superioriteit demonstreren, waarbij men zich kan afvragen wat de concrete return is voor de bevolking van, met alle respect, een hoop ijzer en staal die cirkelt rond een planeet op zo’n 100 miljoen kilometer van uw en mijn bed.
Wel, de concrete return is tweeërlei, de sceptici hebben ongelijk.
Ten eerste wordt de Indiër er vrolijk van, dat blijkt duidelijk. En een blije bevolking gaat niet morren over, ik zeg maar wat, een beleid dat op alle niveaus vergeven is van de corruptie.
Ten tweede, en niet los te zien van het eerste voordeel, is dit een ruggensteuntje voor het militair-industrieel complex. De directeur van het Indian Space Research Organisation, die nu zowat de status van halfgod heeft gekregen, fantaseert over ruimtereizen naar Mars in de puurste Bollywood-stijl, maar eigenlijk is dit vooral een vuistgebaar aan de wereld, en in de eerste plaats de erfvijanden Pakistan en China, dat India klaar is om een hoogtechnologische oorlog te voeren.
En daarbij past uiteraard enige patriottistische grootspraak. Andermaal: de Indiër is blij.

Dat brengt ons naadloos bij het tweede nieuwsfeit van de week: de bombardementen op de IS-stellingen in Irak en Syrië door een Westers-Arabische alliantie, dankzij de Verenigde Staten in het leven geroepen. Natuurlijk zijn die IS-koppensnellers barbaren en verdienen ze een lesje (al kwam er maar beweging in de zaak toen een Amerikaanse kop rolde). Maar ook hier past enig voorbehoud ten aanzien van de Amerikaanse edelmoedigheid. De defensiebegroting in de VS bedraagt jaarlijks zo’n 700 miljard dollar. Ze staan op een onbedreigde eerste plaats, want China volgt met “slechts” 120 miljard dollar. Eén ontwikkelingsland prijkt ook in de top-tien: jawel, India, met zo’n 50 miljard dollar.
Er moet dus jaarlijks wel wat schiettuig en geavanceerd spul verkocht worden. Bovendien, rust roest, wat we in ons magazijn hebben staan moet ook wel eens gelucht worden, zo weet ook Pieter De Crem, die de (Amerikaanse) F-16 wil vervangen door de (even Amerikaanse) F-35. Champagne bij defensiegigant Lockheed Martin.

Ja, ik weet dat ik nu het feestje wat bederf in de algehele, ik zou bijna zeggen Indische euforie rond de nieuwe Coalition of the Willing en de heilige strijd tegen het kwaad. Maar de noodzaak van Obama om wat fut te blazen in de verdeelde Amerikaanse samenleving, én om de enorme wapenlobby te bedienen, is natuurlijk onze zaak niet. Zolang we dat maar beseffen, wens ik onze jongens het beste. Ze zullen wat bommen lossen over Irak, niet over Syrië, want daar zit zowaar schorremorrie uit Vilvoorde naar onze vliegtuigen te mikken. En dat vooruitzicht van een kleine Belgische burgeroorlog is zelfs Crembo te veel.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140924_01285077

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Mannen komen van (en gaan naar) Mars: over oorlogsretoriek en wapenindustrie

 1. Patrick Eggermont zegt:

  Zeg nooit zomaar land tegen een land!
  Toch enkele opmerkingen ter zake :
  -Indië heeft ’s werelds grootste staalconcern, die ook de staalindustrie alhier heeft overgenomen met o.m. vestigingen te Gent (voornamelijk productie van plaatstaal voor auto’s, e.d.), Geel en Genk. Zelfs een 3-tal grote Amerikaanse staalreuzen behoren tot het concern. Grote baas van dit staalimperium is Lakshmi Mittal die met zijn familie bijna de helft van alle aandelen bezit en te Londen (Kensington) woont. De man is opgeklommen van niks! Het ging hem voor de wind (zie artikel). Grote concurrent is het Duitse Thyssen-Krupp, dat het in 2007 aan de stok kreeg met de Europese Commissie voor verboden prijsafspraken…
  -CG Power Systems heeft een belangrijke transformatorenfabriek te Mechelen overgenomen en is eveneens van Indische origine. CG is ook actief op het vlak van hernieuwbare energie en intelligente elektriciteitsnetten (offshore en onshore windenergie en zonne-energie). Hun hoofdkantoor is gevestigd te Mumbai. Ze liggen ook mee aan de basis van de ontwikkeling van de energiesector in Indië zelf.
  – Indische informatici zijn zeer gegeerd, ook bij ons. ‘Ca se discute’ of het enkel om hun bekwaamheid te doen is…

  Artikel :
  http://trends.knack.be/economie/bedrijven/slechts-496-euro-belastingen-voor-financieel-centrum-arcelormittal/article-normal-228055.html

 2. Patrick Eggermont zegt:

  Trouwens, Indië behoort tot het rijke imperiale verleden van de Britten, waaruit ze o.m. konden putten voor de opsmuk van de vele nissen, consoles en zuilen van hun parlementsgebouw op de oevers van de Thames (http://nl.wikipedia.org/wiki/Palace_of_Westminster).Van daaruit vond het zogenaamde twee-kamersysteem (gesitueerd in ‘the lower and upper house’) zijn verspreiding naar de rest van Europa. Dit systeem wordt door sommigen gezien als de motor van de ontwikkeling en de rem op de motor, tegen al te snelle veranderingen. Symbolisch de jeugd van het volk versus de rijpere leeftijd. De oorsprong van dit Engelse parlement gaat terug tot het Angelsaksische ‘Witena gemot’, wat uit het Oudengels komt en zoiets als ‘vergadering van wijze mannen betekent’, wat dan weer gezien wordt als een vervolg op oude Germaanse algemene vergaderingen of folkmoots.
  ‘In the U.K.’ zal waarschijnlijk vanuit dit gebouw, dat qua architectuur en schilderkunst door Hitler ooit werd omschreven als ‘Ruhmestempel der Nation’, eveneens groen licht gegeven worden voor deelname aan ‘Coalition of the Willing’. De ‘target zone’ van de R.A.F. (Royal Air Force) zal zich mogelijks wèl over het grondgebied van Syrië bevinden!
  Zo, de cirkel van de concrete return is rond. Voor zover dat de oorlogsmachinerie goed gesmeerd loopt, zijn de dagen van ‘the Network of Death’ geteld. Laat de ‘warriors’ de klus maar klaren. We kunnen lekker multicultureel blijven en toch het kalifaat en de sharia hier buiten houden. Dat is toch niet decadent?

Reacties zijn gesloten.