Zigeunerweisen

Neen, ik zou ook niet willen dat ze in mijn tuin neerstrijken. Waarom gaan die mensen toch ook niet gewoon ergens op een camping staan. Om dezelfde redenen dat echte wielerliefhebbers nooit het fietspad gebruiken?
Toch blijft het verbazingwekkend: zigeuners proberen te verjagen met een discobar. Alleen een socialist kan op zo’n idee komen. In een niet zo ver verleden bande een socialistische voorman, Steve Stevaert genaamd, alle “rijdende discobars” uit zijn Hasselt, u weet wel, de Johnny’s die met open ramen en een luide boembas de straten onveilig maken.
Eveneens nog niet zo lang geleden werden Mozart en Beethoven dan weer gebruikt om hangjongeren te verdrijven. Bij mij zou het alleszins niet lukken, ik zou gegarandeerd blijven hangen. Dat deden trouwens ook de zigeuners in kwestie, waarvan de kinderen zowaar begonnen te dansen op de wilde tonen van DJ Jos,- zo heette de ingehuurde decibelproducent.
Maar kijk: objectief IS een muzikant natuurlijk ook een decibelproducent. Of we die decibels als aangenaam ervaren of niet, is een heel persoonlijke kwestie. Zet zo’n discobar voor mijn deur, en ik ga na 5 minuten uit het lint, ik verzeker u, alle theorieën over de moorddadige menselijke inborst zullen bevestigd worden. Een kilometer van waar ik woon deden ze vorig jaar Tomorrowland nog eens over: twee dagen en een nacht boembas waardoor we in de tuin elkaar zelfs niet meer konden verstaan. Naar het schijnt vinden heel wat lui dat nochtans prettig, zelfs met gevaar voor blijvende gehoorschade, want er kwam zo’n 5000 man op af.
In feite heeft die burgemeester van Landen dan toch een punt gemaakt, zij het ver van zijn socialistische ideologie : muziek is de hemel voor de ene en de hel voor de andere. Liefhebbers van Dire Straits zullen het absurd vinden dat “hun” muziek wordt gebruikt als terreur. Terwijl de discobar in Landen ermee moest stoppen… na klachten van omwonenden die zich belaagd voelden. Meer door de muziek dan door de zigeuners dus. Het hangt van de oren af en wat ertussen zit.
Het is de meest radicale falsificatie van het humanistische eenheidsdenken: er bestaat niet zoiets als een “universele muziek”, maar ook geen universele kunst, een universele wetenschap of een universele moraal. Een Papoea in Nieuw-Guinea zal noch met Mozart noch met Dire Straits enige affiniteit hebben: voor hem zijn het dus louter… decibels. Kabaal. Noteer trouwens dat de vogelenzang, die wij zo idyllisch vinden, naast de functie van lokroep vooral deze van afschrikking en territoriumbeveiliging heeft.
De ene zigeuner wil overigens niet verwisseld worden met de andere: in Landen bleken het “Gitanes” te zijn, die met de Roma’s niks te maken willen hebben.Dus neen, muziek verzacht de zeden niet. Integendeel, ze maakt het meest boosaardige in ons wakker. Ze bindt, maar scheidt ook. Wat Nietzsche al wist, toen hij de muziek “Dionysisch” noemde. Decibels die de ene fascineren en de andere verdrijven. Ach, ergens zijn we allemaal zigeuners die op de verkeerde muziek worden onthaald.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1945374/2014/07/16/Burgemeester-verjaagt-zigeuners-met-luide-muziek.dhtml

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .