Vlaanderen had Wallonië moeten bombarderen na de ontdekking van de Dutroux-slachtoffers

De moord op drie Israëlische tieners, maandag gevonden op de Westelijke Jordaanoever is, zoals verwacht, de aanleiding geworden voor Israël om er nog eens flink in te vliegen op de Gazastrook: 34 luchtaanvallen maandagnacht. Zogezegd op Hamas-doelwitten, maar enige burgerlijke “collateral damage” mag de pret niet drukken.
Bewijzen of tenminste een gerechtelijk onderzoek hoeft niet voor premier Netanyahu: Hamas is de pineut, en bommen zal het regenen op Gaza.
Het leven van een Israëlische tiener is overigens van een andere orde dan dat van een Palestijns kind. We moeten niet teruggaan tot het bloedbad in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila de vorige eeuw. In 2009 nog werd een school van de Verenigde Naties op Gaza gebombardeerd. Tol: 40 slachtoffers. Ook vandaag sterven er regelmatig kinderen, tijdens raids op scholen en ziekenhuizen in de “bezette Palestijnse gebieden”, die door Israël als ghetto’s worden gecontroleerd en geterroriseerd.
In de weken dat de drie vermist waren zijn er meer dan 400 Palestijnen opgepakt en acht, waaronder twee minderjarigen, doodgeschoten door Israëlische militairen. Geen enkele politicus toonde medeleven na berichten over deze moorden. Het ging tenslotte maar om Palestijnen.

Ondertussen gaat het inpalmen van Palestijns gebied en het neerpoten van “illegale” (een woord waar in Israël mee gelachen wordt, de bijbel in de hand) nederzettingen aldaar door. De logica is even simpel als pervers: eerst gebied afpakken en mensen op alle mogelijke manieren als untermenschen behandelen, dan wachten tot het deksel van de ketel vliegt, en dan keihard toeslaan bij wijze van “rechtmatige vergelding”. Zo krijgt het bijbelse gezegde “oog om oog, tand om tand” een perfecte Machiavellistische toepassing.
Terloops neemt Netanyahu ook nog de gelegenheid te baat om extra nieuwe Joodse nederzettingen in Palestijns gebied aan te kondigen, “ter herinnering aan de drie Joodse tieners”. Zo blijven we bezig, jawel.

Hier en daar steekt het gezond verstand nog wel de kop op, ook in Israël zelf, waar zelfs hardliners waarschuwen voor het nefast, escalerend effect van buitensporige “vergeldingsacties” tegen onschuldige burgers. Acties die onvermijdelijk herinneringen oproepen aan een niet zo ver verleden hier in Europa, onder het nazibewind. Zoiets zeggen komt je uiteraard op een beschuldiging van antisemitisme te staan. Dat geldt zeker ook voor de tweet van de Britse columnist George Monbiot: “Beeld je in: in Frankrijk worden drie Britse toeristen vermoord, en nog voor men weet wie het gedaan heeft wordt Parijs gebombardeerd door de RAF…”

Mijn rechtvaardigheidsgevoel zegt me dus dat dit moet stoppen: Israël is in een zelfmoordspiraal beland, het is mentaal ziek en maakt zichzelf kapot door een Bijbels geïnspireerd en Holocaust-gelegitimeerd tunneldenken.
Wat ze met veel vreugde (en uiteraard omwille van geostrategische berekeningen) aan de Koerden gunnen, namelijk een volwaardige eigen staat, moet nu eindelijk ook maar eens aan de Palestijnen toekomen. Het is trouwens de enige optie voor Israël, wil het op langere termijn overleven en als een normaal land functioneren, buiten de verschroeiende oorlogslogica.
Volksnationalisten van bij ons, die dat Palestijns recht op een eigen staat niet erkennen, zitten echt met een barst in hun brein.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .