Vakbonden en democratie

Wie gisteren vergeefs op een trein stond te wachten, zal de voordelen van het syndicalisme niet naar waarde weten te schatten, en al zeker niet in overheidsdiensten.
Toch hebben vakbonden ooit een cruciale rol gespeeld in de strijd tegen uitbuiting en voor betere arbeidsvoorwaarden- ik spreek dan vooral over de 19de eeuw. Maar de machtshonger sloeg toe. De verwevenheid met ziekenkassen, politieke partijen, coöperatieven, banken etc. leidde tot een systeem-in-het-systeem dat af en toe zijn ranzig-maffieuze randjes laat zien. Denk aan de Arco-affaire. Maar ik denk vooral ook aan het pesterijschandaal in het Waalse bedrijf MacTac, waar de vakbond de pesters bleek te beschermen.
België is, voor zover ik weet, ook het enige land waarin de uitbetaling van de werklozensteun via de vakbonden gaat. Dat geeft een enorme druk om lid te worden. De verwevenheid met de politieke macht is in België enorm. Denk aan de excommunicatie van Jean-Marie Dedecker uit de N-VA in opdracht van het ACV,- net omdat Dedecker het statuut van de vakbonden wilde veranderen en hen rechtspersoonlijkheid geven. ACV-baas Luc Cortebeeck zei njet, en dat bleef het ook.

En gisteren legde de socialistische overheidsvakbond ACOD dus nog eens heel het Belgische spoornetwerk “plat” zoals dat heet. Nu is zo’n netwerk heel kwetsbaar en makkelijk plat te leggen. Telefoneer gewoon incognito naar het Antwerpse Centraal Station en zeg dat er ergens een bompakket verstopt zit. De impact van deze éénmansactie zal uw stoutste dromen overtreffen: ontruiming van het station, heel de boel checken, treinen en sporen controleren, – dat duurt snel een halve dag, en zal tot een chaos leiden in het spoornetwerk.
Dat waren ook exact de woorden van ACOD-baas Jean-Pierre Goossens: “Dit overtreft mijn stoutste dromen”. Inderdaad, het is voldoende dat één seinhuisje bezet wordt, om de boel in het honderd te laten lopen. De democratie op zijn kop. Gisteren blijkt amper één kwart van de ACOD-gesyndiceerden effectief gestaakt te hebben. De rest onderging de actie gewoon en werd technisch werkloos. Amper één op vijf treinen heeft gereden. Maar haast 80% van de treinbestuurders wou wel degelijk aan de slag.
Geraamde kost van één dag spoorstaking: 5 miljoen Euro, door u en mij te betalen. We spreken dan enkel over inkomstenverlies voor de NMBS en tellen de economische kost niet mee omwille van het landelijke werkverlet en alle bedrijfsschade, veroorzaakt door te laat of niet-opdagende werknemers. De natte droom van Goossens blijkt een nachtmerrie voor al wie er in sukkelt.

Hier klopt dus iets niet. Het kan niet dat een openbare dienst, door de gemeenschap uitgebaat, gegijzeld wordt door een werkonwillige minderheid die het (op zich gerechtvaardigde) stakingswapen misbruikt en er haast een sport van maakt om het systeem “plat te leggen” ( zo’n 20 acties per jaar bij de NMBS). Temeer omdat heel gewone mensen, waar de vakbonden zogezegd voor opkomen, er de dupe van zijn. Waardoor de impuls zal toenemen om terug de auto in te stappen en zo een bijdrage te leveren aan het fileprobleem en de milieuvervuiling. Tel die sociaal-ecologische kost erbij, en het kostenplaatje zal er nog heel anders uitzien.
Vakbonden afschaffen? Kan niet eens, want ze bestaan niet op papier. De druk zal van onderuit moeten komen, van de reizigers, pendelaars, die het echt beu worden en betaalstakingen organiseren. Laat hen het spoor “platleggen”. De vakbonden zullen op langere termijn hun maatschappelijke legitimiteit compleet verliezen, zeker wat de overheidsdiensten betreft. OK, er vallen bij ons geen doden, maar in Italië is het burgerprotest tegen de eeuwenoude maffiacultuur ook goed op gang gekomen, en eigenlijk niet meer tegen te houden.
“Sterft, gij oude vormen en gedachten!”, zo luidt een versregel uit de socialistische Internationale, vertaald door de Nederlandse dichteres Henriette Roland Holst. Ik kan me geen beter motto voorstellen om dino’s zoals Jean-Pierre Goossens op vervroegd pensioen te sturen.

http://nl.metrotime.be/2014/06/30/news/jean-pierre-goossens-dit-overtreft-mijn-stoutste-dromen/

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .