Jan Goosssens: een kosmopoliet met lange Vlaamse tenen

De rechterzijde moet hier toch wel bij gniffelen: Het Brussels stadstheater KVS, gerund door Jan Goossens, een van de kardinalen van de linkse kerk in Vlaanderen, zegt de samenwerking op met de nog steeds als links bekend staand krant De Morgen.
Aanleiding: een column van sportjournalist Hans Vandeweghe die “racistisch” gekleurd zou zijn. Hans heeft het over Afrikanen die zich geen zes weken op een voetbaltornooi kunnen concentreren, zelfs niet met behulp van de meegereisde tovenaar. Kan niet voor Jan, in wiens multicultureel theater de negers zodanig vrolijk rondhuppelen, dat men zich afvraagt of deze zwaar gesubsidieerde KVS nog wel toekomt aan Europees cultureel erfgoed.

En inderdaad, met producties als “La nouvelle pensée noire”, “ Rumble in da jungle”, “ Le Coran expliqué aux Bruxellois”,  “Kinsasha Electric” en  “Tuit Puissant Kimvuka”, een greep uit het repertoire van komend seizoen, komt het Afrikagevoel eerlijk gezegd onze oren uit, trop is teveel. En zeg nu niet dat dit ook weer racisme is, maar ik kijk eigenlijk nog wel eens uit naar een goede, moderne Euripides, Shakespeare of Beckett. Mag het nog?

Nu is de directeur van die “overgesubsidieerde parochiezaal” (een sneertje van Vandeweghe aan Goossens, in een escalerende polemiek) niemand minder dan de zoon van Paul Goossens, boegbeeld van de Mei ’68-generatie en van 1978 tot 1991 hoofdredacteur van… jawel, de krant De Morgen. Het lijkt erop dat de nv Goossens een krant als De Morgen ziet als een segment van het familiebedrijf dat een vaste ideologische lijn dient te volgen. Humorloos en fanatiek kloppen vader en zoon Goossens al jarenlang op dezelfde roestige nagel: Vlaanderen is rechts, dom, bot en racistisch, en alleen de culturele elite is in staat om deze barbarij te weerstaan door op een eiland te staan dansen, uiteraard stevig gesteund met Vlaams belastinggeld. Uitsluitingsdenken en Voodoo-achtig sektarisme zijn de kenmerken van deze zogenaamde kampioenen van de verdraagzaamheid. Het is ook in dit huis dat de manifestatie “Niet in onze naam” een podium kreeg, alwaar de bobo’s van onze contreien, een ladderzatte Arno inbegrepen, een hele avond konden afzeiken tegen het verdoemde Vlaams-nationalisme.

Deze stuitende schizofrenie van oud-links begon in de Morgen wat af te schilferen, waardoor zowaar een negermop door de mazen van het net glipte. En waarbij de krant, niet ervaren in de kunst van de satire wegens decennia politiek-correcte zelfcensuur, ook wel eens onhandig in overdrive ging (zie de Obama-aap-karikatuur). Hoe dan ook, de Goossens-clan is bezig aan het ultieme achterhoedegevecht. Zoon Jan is niet progressief, hij hanteert eerder een atavistisch criterium van een ideologisch restgoed dat nu bijna een halve eeuw oud is, en waarvan de protagonisten al lang de pensioensgerechtigde leeftijd hebben bereikt. De Brusselse KVS is, dankzij Jan Goossens, een absoluut eiland van escapistisch multiculturalisme, waar middelmatig, op zijn ideologische correctheid gescreend theater alleen nog een kleine stadselite kan bekoren. Dit permanent Afrikaans festival lijkt zich te hebben versmald tot de persoonlijke hobby van zijn directeur (“Ik hou van Congo”), die nu uit pure frustratie ook Vlaanderen’s linkse krant verbanvloekt als zijnde onzuiver in de leer. Een kosmopoliet met lange Vlaamse tenen. Het is intellectueel zwak en, tja getuigend van een gebrek aan elementaire levensironie die een kunstenmaker zou moeten kenmerken.

Enfin, Hans Vandeweghe is een van de weinige Vlaamse columnisten die mij kan bekoren. Eerder dit jaar werd hij al ontslagen bij Wielerbond Vlaanderen wegens een satirisch stukje over snowboarders (“Is Seppe op zijn kop gevallen bij het snow-boarden of is hij gaan snow-boarden omdat hij op z’n kop gevallen is?”). Ze konden er niet mee lachen en stuurden de grapjas wandelen. Jan Goossens bevindt zich in goed gezelschap.
Een columnist die alleen applaus oogst, kan zijn schrijfgerei beter opbergen. Als Vlaanderen één ding nodig heeft, dan is het méér scherpe pennen.

http://www.knack.be/nieuws/belgie/kvs-beeindigt-samenwerking-met-de-morgen-na-racisitische-column/article-normal-189241.html

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .