Fuck FIFA

De aftrap voor het WK voetbal is nog niet gegeven, maar het komt me nu al de strot uit, heel dat Rode Duivels-gedoe, onderwijsminister Pascal Smet die leerlingen spijbeltoelating geeft om naar Brazilië te gaan, de grote schermen en de sjaalbreiende bomma’s. Uiteraard mag een mens zich eens laten gaan in domme massatoestanden, dat schijnt goed te zijn voor de sociale cohesie.
Maar de dubbele bodem onder die tricolore euforie is onloochenbaar: dit moet het “Belgische gevoel” terug aanzwengelen. Wat als Vlaams-nationalisme in weldenkende kringen nog bijna tot het fascisme wordt gerekend, is in de Belgische context opeens gezond patriottisme. Waarbij ik me dan afvraag: wat als die Red Devils, deskundigd gehyped door een reclamebureau, nu opeens afgaan als een gieter en geen match winnen? Is het dan ook gedaan met het Belgische gevoel? Een mens zou voor minder beginnen supporteren voor Rusland of Zuid-Korea.
Onnozel is ook het in de media veel gehoord geluid (onlangs nog in DeStandaard) dat de Belgische voetbalploeg een levende reclame zou zijn voor de diversiteit en de multiculturele samenleving. Dit omdat er nogal wat zwart en gekleurd in die ploeg mee huppelt. Melige verhaaltjes van o.m. Vincent Kompany zetten de toon: allochtonen uit achtergestelde stadwijken die al straatvoetballend ontdekt worden door een grote club en stinkend rijk worden. Waarbij men vergeet te vertellen dat het hier om een loterijkans gaat van één op de honderdduizend, en dat de rest van de gekleurde straatvoetballerij nergens in terecht komt, behalve in de straatcriminaliteit.
Ik zou dus zeggen aan de Brusselse allochtonen en het milieu waar Kompany uit voortkwam: stel uw hoop vooral niét op het voetbal, maar ga studeren, leer een vak, begin een zaak.

Ondertussen zijn ook in Brazilië zelf heel andere geluiden te horen. De enige die rijk wordt van dat WK is de FIFA, de wereldvoetbalbond. Deze gigantische machine, volgens meerdere kritische studies ook corrupt tot in het merg, legt organisatorisch compleet zijn wil op aan het organiserende land (tot en met het afdwingen van fiscale uitzonderingswetten), bepaalt welke symbolen zichtbaar mogen zijn en welke niet, dwingt merkmonopolies af en casseert royaal via TV-rechten en reclame-inkomsten.
In tegenstelling tot de mythe wordt een land niet beter van zo’n WK. Andersom zelfs, het betaalt zich arm aan infrastructuur die nadien staat te verkommeren, zoals bij Zuid-Afrika blijkt. De betonboeren, de vastgoedsector en hotelketens doen goede zaken, eventueel gaan een aantal sloppenwijken tegen de vlakte, maar de gewone man/vrouw heeft hier niets aan.
En jawel, de gewone Braziliaan, volgens alle verhalen compleet voetbalgek, heeft er genoeg van, en heeft dit WK nu al verketterd tot een geldverslindend monster, dat lokale investeringen inzake gezondheidszorg, onderwijs en sociale woningbouw in de weg staat.
Brazilië is niet enkel het land van het carnaval, de samba en het voetbal: ‘Don’t come to Brazil World Cup 2014′, is het motto van de protestbeweging. Anders gezegd: blijf thuis. Een raad die ik met veel plezier zal opvolgen. U toch ook?

http://weknowmemes.com/2014/05/fuck-fifa-anti-world-cup-graffiti-is-appearing-all-over-brazil/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .